Zelenski želi ZDA predstaviti načrt za diplomatsko rešitev vojne z Rusijo, vdor v Kursk naj bi bil del tega načrta

M.R.
27.08.2024 20:45

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da se bo vojna z Rusijo končala z dialogom, vendar pa mora biti Kijev po njegovih besedah v dobri poziciji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes spregovoril pred novinarji.
EPA

Načrt bo Volodimir Zelenski predstavil ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu in njegovima potencialnima naslednikoma. Govoreč na novinarski konferenci je pojasnil, da je tritedenski vdor ukrajinske vojske v Kursk tudi del tega načrta, da pa imajo tudi načrte na gospodarskem in diplomatskem področju. "Glavna poanta je Rusijo prisiliti, da ustavi vojno. In zelo si želim, da bo to pošteno za Ukrajino," je v Kijevu povedal novinarjem. 

Prihodnjih korakov ni pojasnjeval, je pa povedal, da bo o načrtu govoril z ameriško podpredsednico in kandidatko demokratov za prihodnjo predsednico Kamalo Harris ter tudi z republikanskim kandidatom na prihajajočih volitvah Donaldom Trumpom. Izrazil je upanje, da bo lahko septembra odpotoval v New York na zasedanje skupščine Združenih narodov in da se bo sestal tudi z Bidnom.

Rusija se je bila v preteklosti pripravljena pogovarjati o končanju vojne, a pod svojimi pogoji, 19. avgusta pa je ruski zunanji minister Sergej Lavrov dejal, da pogajanja po ukrajinskem vdoru v rusko regijo Kursk 6. avgusta ne pridejo v poštev. 

V preteklosti je ruski predsednik že govoril o možnosti končanja vojne, pri čemer pa je poudaril, da se mora Ukrajina zavedati "situacije na terenu", kar bi pomenilo, da bo Rusija obdržala nadzor nad štirimi regijami, ki jih je pred dvema letoma priključila, poleg tega pa tudi nad Krimom, ki ga je Moskva aneksirala že leta 2014. 

Zelenski je danes dejal, da s Putinom ni mogoče doseči kompromisa, saj da si on ne želi končati vojne po diplomatski poti. 

Lavrov: Zahod se igra z ognjem

Precej ostro je danes govoril tudi Lavorv, ki je dejal, da se Zahod "igra z ognjem", ko razmišlja o možnosti, da bi Kijevu dobavil rakete dolgega dometa, ki bi jih bilo mogoče uporabiti na ruskem ozemlju. Povedal je, da Zahod išče težave že samo z razpravo o tej možnosti, pri tem pa je neposredno opozoril ZDA, da tretja svetovna vojna ne bi bila omejena le na Evropo. "Ponovno trdimo, da je igranje z ognjem - oni pa se obnašajo kot mali otroci, ki se igrajo z vžigalicami - zelo nevarna zadeva za odrasle ljudi, ki so jim zaupana jedrska orožja v eni ali drugi zahodni državi," je povedal Lavrov novinarjem v Moskvi. 

Ukrajina testirala svojo balistično raketo

Zelenski pa je danes izjavil tudi, da je Ukrajina uspešno preizkusila svojo balistično raketo.  "Morda je prezgodaj govoriti o tem, a želim to deliti z vami," je povedal na forumu o neodvisnosti Ukrajine v prestolnici. Ukrajinski obrambni industriji je čestital za ta projekt, pri tem pa ni razkril nobenih dodatnih detajlov o tem orožju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta