Zgodovinska stavka pri znamenitem časniku New York Times

DR
08.12.2022 15:31

Vodstvu New York Timesa in predstavnikom NewsGuilda, ki zastopa novinarje in druge uslužbence, v času množičnih odpuščanj in zniževanja stroškov ne uspe doseči dogovora glede številnih vprašanj, še posebno glede plač

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Zgodovinska 24-urna stavka pri New York Timesu, pri kateri je sodelovalo več kot 1100 uslužbencev tega newyorškega časnika, se je začela v četrtek ob polnoči, potem ko vodstvo in sindikat kot predstavnik zaposlenih niti po letu in pol pogajanj nista dosegla dogovora o novi kolektivni pogodbi, piše ameriška mreža CNN.

"Razočarani smo, ker so se odločili za tako drastičen korak, glede na nedvoumno predanost, ki smo jo pokazali pri pogajanjih za podpis nove kolektivne pogodbe, ki bi novinarjem New York Timesa prinesla občutno povišanje plač, vse pravice, ki izvirajo iz delovnega razmerja, ter fleksibilne delovne pogoje," je sporočila Meredith Kopit Levien, predsednica in izvršna direktorica New York Timesa.

Predstavniki novinarske organizacije NewsGuild New York, ki zastopa novinarje in druge uslužbence New York Timesa, so, tako CNN, v svoji izjavi za javnost zapisali, da je stavka posledica dejstva, da se podjetje ni pogajalo v dobri veri, da mu ni uspelo doseči dogovora z uslužbenci in izpolniti njihovih zahtev. Zaradi stavke, ki je uslužbenci tega časnika niso uprizorili že desetletja, bodo mnoga njegova pomembna uredništva ostala brez vseh novinarjev, kar bo za časopisno podjetje, ki ima na milijone bralcev, velik izziv.

Reuters

Član vodstva New York Timesa, ki je hotel ostati anonimen, je za televizijo CNN priznal, da bo prekinitev dela zagotovo povzročila težave. Toda vodstvo se je po njegovih besedah na ta trenutek pripravilo in bo za pomoč prosilo druge sodelavce časopisa, zlasti mednarodne uslužbence, ki večinoma niso člani sindikata. Joe Kahn, glavni urednik New York Timesa, je uslužbencem sporočil: "V četrtek bomo pripravili temeljito poročilo. Toda tokrat bo težje kot običajno."

Kopti Levienova pa je v svojem e-sporočilu zapisala, da je "New York Times ustrezno pripravljen in bo lahko tudi v primeru stavke izpolnjeval svoje obveznosti do bralcev in splošne javnosti ter objavljal novice v največjem možnem obsegu". Toda nekateri uslužbenci New York Timesa so šli celo tako daleč, da so bralce pozvali, naj v času stavke ne berejo časnika. "Bralce prosimo, naj v času stavke ne obiskujejo spletnih strani New York Timesa in se nam pridružijo na digitalni stavkovni straži," je na twitterju napisala Amanda Hess, ki za časnik dela kot svobodna kritičarka. "Berite lokalne novice. Poslušajte javni radio. Skuhajte kaj dobrega. In ne igrajte Wordla."

Vodstvu "sive gospe", kot Newyorčani pravijo New York Timesu, in predstavnikom NewsGuilda v času množičnih odpuščanj in zniževanja stroškov, ki smo jim pravkar priča v vsej medijski industriji, nikakor ne uspe doseči dogovora glede številnih vprašanj, še posebno glede plač. V preteklih tednih so pri televiziji CNN odpustili več sto uslubžencev, pri časopisni verigi Gannett pa 200. Predstavniki Nacionalnega javnega radia (NPR) sporočajo, da bodo morali svoje stroške nekako znižati za deset milijonov dolarjev. Z vprašanjem, kako zmanjšati svoj proračun in zamrzniti nadaljnje zaposlovanje, pa si razbijajo glavo tudi druga medijska podjetja.

Vodstvo New York Timesa vztraja, da je svojim uslužbencem ponudilo "občutne povišice", vendar jih je njihov sindikat zavrnil z besedami, da vodstvo časopisa "pogosto napačno predstavlja svoje lastne predloge". V glasilu The Union Times, ki ga objavlja NewsGuild, med drugim piše, da je vodstvo New York Timesa svojim uslužbencem ponudilo "mizerne" povišice in da ni skoraj nič popustilo, ko gre za to vprašanje.

Pogajanja med vodstvom časnika New York Times in sindikatom, ki zastopa njegove uslužbence, so se začela marca 2021 po izteku veljavnosti zadnje kolektivne pogodbe. Pretekli petek je NewsGuild vodstvo New York Timesa seznanil s svojimi načrti, da izvede stavko, s katero bi radi pritisnili nanj, da v okviru pogajanj svojim uslužbencem vendarle ponudi več. Sindikat je vodstvo časnika pozval, naj svojim uslužbencem pride nasproti, vsaj kar zadeva zvišanje plač. Toda vodstvo je prepričano, da so bile začetne zahteve sindikata tako skrajne, da so bile že takoj obsojene na neuspeh. Obe strani sta si sicer ves teden prizadevali preprečiti 24-urno stavko, vendar brez uspeha.

Reuters

Vodstvo časnika je postajalo vedno bolj nezadovoljno zaradi načina, na katerega NewsGuild vodi pogajanja, in je temu pripisalo del krivde za odsotnost napredka. "Z nami se nočejo srečati iz oči v oči," je za televizijo CNN povedal član vodstva časnika. "Naj poudarim, da je to zelo pomembna stvar. Pogajanja zdaj potekajo preko Zooma. Pogaja se okoli osem predstavnikov vodstva ter 18 pogajalcev iz NewsGuilda, medtem ko vse skupaj 'opazuje' približno 200 članov sindikata. Pogajanja so v bistvu javna. S tem se je spremenila vsa dinamika pogajanj, saj so postala ta zelo performativna in teatralna. Na ta način je res težko delati. Vse skupaj je podobno šovu. Mi pa bi potrebovali učinkovita pogajanja, da bi lahko prišli do dogovora."

Susan DeCarava, predsednica newyorškega NewsGuilda, je na to odgovorila, da je "sindikalna demokracija ključna za moč sindikata in da se zato nikoli ne pogajajo za zaprtimi vrati, kar ves čas zahteva vodstvo podjetja."

"Vsi člani, ki bodo nosili posledice odločitev, sprejetih za pogajalsko mizo, bi morali sodelovati pri teh razpravah," je še dejala DeCarava. "Ko predstavniki New York Timesa sedejo za pogajalsko mizo s svojimi žaljivimi in nespoštljivimi predlogi, morajo te kar takoj pojasniti pred vsemi svojimi uslužbenci, kar jim seveda ni všeč. Posledica javnega ukrepanja vodstva je stavka, ki se bo zgodila jutri."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta