10 športnih junakinj in junakov, ki so po svoje zaznamovali iztekajoče se leto 2019

NR
15.12.2019 06:04
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Preboj leta!
Reuters

Luka Dončić, 20 let

Še kako pravilna je bila odločitev, da je Luka Dončić, potem ko si je z Realom in slovensko reprezentanco pokoril Evropo, odšel prek luže, v najmočnejšo košarkarsko ligo na svetu. V svoji drugi sezoni v ligi NBA premika mejnike, ruši rekorde in z Dallasom melje tekmece. Ugledna ameriška revija Sports Illustrated mu je podelila nagrado za največji športni preboj leta 2019.

Janja Garnbret.
EPA

Janja Garnbret, 20 let

Korošica je premaknila meje v športnem plezanju, avgusta je Garnbretova pometla s konkurenco in slavila v treh disciplinah svetovnega prvenstva od štirih. Najboljša je bila v balvanskem in težavnostnem plezanju ter v kombinaciji, ki bo olimpijska disciplina v Tokiu 2020. "Če ne uživaš v plezanju in v tekmah, potem delaš nekaj narobe. Mislim, da se je treba smejati in potem tudi vedno dobro plezaš."

Življenje ne prizanaša.
Epa

Simone Biles, 22 let

Ameriška gimnastična zvezdnica Simone Biles je na svetovnem prvenstvu v Stuttgartu osvojila svojo 25. kolajno in s tem za dve medalji za seboj pustila prejšnjega rekorderja Vitalija Šerba. Skupno je osvojila 19 naslovov svetovne prvakinje. Nazadnje je na SP v Stuttgartu osvojila pet zlatih medalj. Življenje ji ni prizanašalo, njena mati je bila odvisnica od mamil in alkohola, zato je Simone pristala v rejništvu, kasneje jo je vzgajal dedek. Bila je ena od 150 deklet, žrtev Larryja Nassarja, nekdanjega dolgoletnega zdravnika ameriške gimnastične reprezentance. Napovedala je, da bo gimnastično kariero sklenila na olimpijskih igrah v Tokiu.

V državi težko, v ragbiju lepše
Reuters

Siya Kolisi, 28 let

Ragbi ima v Sloveniji status manjvrednega športa, a svetovno prvenstvo v tem športu je tretji najbolj gledani športni dogodek svetu (za nogometom in olimpijskimi igrami). Kapetan reprezentance Južne Afrike Siya Kolisi (prvi temnopolti kapetan, so izpostavili mediji) je dvignil zmagovalni pokal šesttedenskega svetovnega prvenstva, ki je potekalo na Japonskem. V finalu je pod težo Južne Afrike kot hiša iz kart padla Anglija. Springboks so tretjič postali svetovni prvaki v ragbiju, Siya Kolisi je v zmagovitem nagovoru poudaril: "Upam, da bo ta naša zmaga prispevala k poenotenju našega naroda kljub težkim razmeram v državi."

Ne vrača se prvič.
Reuters

Ilka Štuhec, 29 let

Čas tako hitro brzi mimo nas, da so nekateri že skoraj pozabili, da je Ilka Štuhec 10. februarja letos v Areju drugič zapored postala smukaška svetovna prvakinja. Po izgubljeni olimpijski posezoni (Ilka je bila s tekmovanj odsotna 20 mesecev!) se je mariborska smučarka ekspresno vrnila v svetovno špico. Ampak nesreča ne počiva, samo dva tedna po triumfu v Areju si je na smuku v Crans Montani ponovno poškodovala koleno. Tokratna vrnitev na smukaški prestol bo nekoliko težja, so pokazale uvodne tekme nove sezone.

Zlato kolo iz Slovenije
Epa

Primož Roglič, 30 let

Bivši smučarski skakalec in sedanji kolesarski šampion je letos osvojil Vuelto, Giro pa končal na tretjem mestu. Najboljši je bil še na dirki po Združenih arabskih emiratih, od Tirenskega do Jadranskega morja in na dirki po Romandiji, skupno je letos zbral trinajst zmag. Ni bilo dovolj, da bi ga kolesarska revija Velo Magazine (glasujejo kolesarski novinarji) razglasila za najboljšega kolesarja leta. Zlato kolo je prejel Francoz Julian Alaphilippe, letos zmagovalec dvanajstih dirk in dveh etap na francoski pentlji.

Nogometašica leta
Epa

Megan Rapinoe, 34 let

Šest zadetkov na svetovnem prvenstvu v nogometu, zmaga ZDA, še bolj pa nasprotovanje politiki ameriškega predsednika Donalda Trumpa in zavzemanje za pravice istospolnih partnerjev so Megan Rapinoe letos izstrelili v vrh medijske pozornosti. Še ko je dobila zlato žogo francoske revije France Football, je ostala zvesta svojim načelom. Javno je okrcala Messija, Ronalda in Ibrahimovića, zakaj se ne izrečejo proti seksizmu in rasizmu v športu in družbi nasploh.

Porod ni ovira.
Reuters

Allyson Felix, 34 let

Manj kot leto dni po porodu je ameriška atletinja Allyson Felix letos v Dohi osvojila svojo dvanajsto zlato kolajno na svetovnih prvenstvih (v novi disciplini 4 x 400 metrov mešano), kar je že bil absolutni rekord (Usain Bolt ima enajst zlatih na SP). Za nameček je Felixova kot članica ameriške ženske štafete 4 x 400 metrov v Dohi prejela še trinajsto zlato kolajno, čeravno v finalu ni tekla, je pa nastopila v kvalifikacijah.

Vse je mogoče.
Reuetrs

Eliud Kipchoge, 35 let

Nič ni nemogoče, je v atletiki veljalo za časa Michaela Johnsona, zmagovalca na 200 in 400 metrov na svetovnem prvenstvu leta 1995 v Göteborgu, dvojni podvig je ponovil še v olimpijski Atlanti '96. Letos se je slogan spremenil v "vse je mogoče", odkar je atlet Eliud Kipchoge na Dunaju kot prvi maratonec 42.195 metrov pretekel v manj kot dveh urah. Mednarodna atletska zveza (Iaaf) časa ni priznala kot uradni rekord, saj ni bil dosežen na tekmovanju in ob pomoči "zajcev". Kenijčev uradni svetovni rekord je 2:01:39. Za primerjavo: Etiopijec Abebe Bikila je na olimpijskih igrah v Tokiu 1964 slavil z rezultatom 2:12:12.

Vrnitev leta
Epa

Tiger Woods, 43 let

Nikoli ne reci nikoli. Američan Tiger Woods je aprila po enajstih letih znova osvojil "major" (enega od štirih največjih turnirjev v golfu), slavil je na mastersu v Augusti, kar je nedvomno največja šampionska vrnitev v športnem letu 2019. Po dolgem mračnem obdobju, ko je polnil strani rumenega tiska zaradi težav z ženskami, alkoholom, hrbtom in zlasti s samim seboj, je s petim zelenim jopičem navdušil še ameriške predsednike. Trump: "Gre za res velikega šampiona!" Obama: "Vrniti se z zmago na mastersu po vseh visokih in nizkih trenutkih v življenju je dokaz odličnosti, poguma in odločnosti." Clinton: "Nikoli ne smeš odnehati. Čestitke, Tiger."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta