19-letnik je moril po podpisu pakta s hudičem

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
14.11.2021 06:00

Lansko poletje je danes 19-letni Britanec umoril sestri, stari 46 in 27 let, sodišče mu je izreklo najmanj 35 let življenja za rešetkami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Risba obtoženega morilca s sodišča

Na londonskem sodišču so sedaj 19-letnega Britanca Danyala Husseina obsodili na najmanj 35 let zapora zaradi umora dveh žensk, sester; 46-letno Bibaau Henry in 27-letno Nicole Smallman so lani poleti našli mrtvi v enem od parkov na severu Londona.

V podeželskem parku Fryent v Wembleyju so v petek, 5. junija lani, zvečer praznovali 46. rojstni dan Bibaau Henryjeve. Zaradi ukrepov, povezanih s širjenjem koronavirusa, se je Henryjeva odločila, da zabave ne bo priredila v zaprtem prostoru, ampak je organizirala manjšo zabavo na prostem v omenjenem parku.

Nina Esmat, medicinska sestra, ki je bila s Henryjevo prijateljica že od njunih najstniških let, je dejala, da "je bil čudovit večer, čudovit razgled, čudovit sončni zahod. Vsi smo ponoči fotografirali in opazovali nebo." Prostor za piknik je bil opremljen z odejami in blazinami, bilo je hrane in pijače, glasbe in smeha. Da so skušali ujeti trenutke brezskrbnosti v tistem čudnem, s kovidom označenem času, je še dejala Esmatova. Gostje so v zgodnjih jutranjih urah pričeli odhajati, dokler nista v parku ostali le še sestri. A nobena od njiju se ni več vrnila domov.

Adama Stoneja, partnerja mlajše od obeh sester, je vse bolj skrbelo, ko Nicole ni uspel priklicati po telefonu. Tudi sam je bil na zabavi, a je odšel pred svojo partnerko. Ko je videl, da je ni doma, jo je najprej skušal priklicati, a zaman. Svoje dekle je skušal najti tudi z aplikacijo za iskanje telefona, a ni bil uspešen. Poskusil je priklicati Henryjevo, a prav tako brez uspeha. Odpeljal se je k stanovanju 46-letnice, a tudi na trkanje po vratih, ki je, kot je dejal sam, bilo že besno razbijanje, ni odgovoril nihče. Preveril je tudi bančni račun partnerice, da bi videl, ali je dvignila kaj denarja po zabavi, a je ta bil v zadnjih urah nedotaknjen. Prepričan, da je nekaj hudo narobe, je poklical Esmatovo in Mini Smallman, mamo obeh izginulih žensk. Skupaj so poklicali prav vsakogar, za katerega so mislili, da bi lahko kaj vedel o tem, kjer sta Bibaau in Nicole. Ker niso izvedeli nič, so o izginotju obvestili policijo.

Svoje dekle zagledal mrtvo v grmovju

Potem ko tudi v nedeljo ni bilo nobenih informacij o tem, kje sta sestri, sta se Stone, njegova starša in Esmatova odpravili na iskanje. Šli so v park, kjer je bila zabava. Tam so naleteli na tleh ležeča sončna očala starejše od sester. "Videla sem jih, kako se bleščijo na soncu, in stisnilo mi je srce. Vedela sem le, da jih ne bi kar pustila," je razlagala Nina Esmat.

Poklicali so policijo, ki jim je dala navodila, naj najdeno prinesejo na lokalno policijsko postajo. Esmatova se je odpravila na policijo, družina Stone pa je nadaljevala iskanje. Kmalu so našli še ena sončna očala, ta so pripadala mlajši sestri. Adam Stone je dejal, naj jih pustijo ležati, kjer so, da ne bi uničili dokazov, če bi park postal prizorišče zločina. Oče Adama Stona je nekaj metov naprej na tleh našel ​nož. Ko je Adam prišel do kraja najdbe, je v bližnjem podrastju opazil čevlje. Približal se je in ugotovil, da tam leži njegovo dekle mrtvo - ženska, s katero je bil skupaj šest let, ki je živela z njim v hiši njegovih staršev. Ob njej je negibna ležala še starejša pogrešana ženska. Njune oči so bile odprte, a prazne. Na prepletenih truplih so bile opazne vbodne rane. Adam Stone je padel na kolena in zakričal. "Bilo je, kot da se je svet takrat ustavil," je dogajanje opisovala njegova mati. Sin je zadnje sporočilo svojega dekleta prejel nekaj po 1. uri, v njem pa je pisalo: "Plešem na polju!" Zdaj pa je mrtva ležala pred njim.

Stone je nato najprej poklical Mino Smallman. "Mina, Mina, našli smo nož. Usedi se. Našel sem ju, a ju ni več." S temi besedami je materi sporočil, da je ostala brez dveh od svojih treh hčera, najstarejše in najmlajše. Esmatovo je obvestil z esemesom, v katerem je prav tako pisalo, da je ženski našel, a da ju ni več. Nato je obvestil še policijo.

Obdukcija je pokazala, da je bila starejša sestra zabodena osemkrat, mlajša pa kar 28-krat. Slednja se je, je še pokazala obdukcija, s svojim napadalcem hudo borila za svoje življenje.

Mesec dni kasneje je policija aretirala takrat komaj 18-letnega Danyala Husseina. Policisti so mu prišli na sled zaradi krvi, ki so jo našli na kraju zločina. Morilec se je med napadom namreč ranil. Iz najdene krvi so preiskovalci izluščili DNK, do najstnika pa prišli preko očeta, katerega DNK je bila zaradi zločinov v preteklosti v policijski bazi. Kot dokaz so kasneje predočili tudi posnetke nadzornih kamer, na katerih najstnik dan pred zločinom kupuje nože, od katerih je bil eden najden na kraju zločina.

Pogodba, podpisana s krvjo

Ob hišni preiskavi, ko so policisti vdrli v najstnikovo bivališče, so naleteli na grozljivo najdbo. V njegovi spalnici so našli tri srečke, zložene v s krvjo podpisano pismo. V njem je Hussein obljubil, da bo vsakih šest mesecev žrtvoval šest žensk v zameno za zmago na loteriji Mega Millions Super Jackpot. Pogodbo je "podpisal z mogočnim kraljem Lucifugom Rofocalom", v njem pa v zameno za milijone evrov dobitka in moč, ki mu jo bo prinesel denar, obljubil, da bo moril, dokler bo na svobodi in telesno sposoben takega napora. Kot se je pokazalo kasneje v preiskavi, je Hussein v desetih dneh po umorih porabil skoraj dvesto evrov več, a sreče ni imel.

V drugem pismu, ki so ga preiskovalci našli v njegovi sobi, je Hussein ponudil kri "demonski kraljici Byleth" v zameno, da bi se dekle v njegovi šoli zaljubilo vanj.

Policistoma, ki sta objavila fotografije s kraja zločina, grozi ječa.

Ženski sta tako bili zgolj naključni žrtvi. Najstnik je nanju naletel v parku, najprej je napadel starejšo, nato mlajšo. Trupli je nato odvlekel v grmičevje. Njuna mobilna telefona je nato odvrgel v ribnik v parku, kjer so ju preiskovalci kasneje našli.​ Hussein, potem ko je sedel na zatožno klop, ni hotel pričati, dejal je le, da ni on morilec obeh žensk. Izreka sodbe se ni udeležil v živo, menda zaradi koronavirusa, spremljal ga je preko video povezave.

Sodišče ga je spoznalo za krivega in ga poslalo za rešetke za najmanj 35 let in največ do smrti. Ker je bil v času zločinov mlajši od 21 let, tri tedne pred umoroma jih je dopolnil šele 18, mu sodnica Justice Whipple polne dosmrtne kazni po zakonu ni mogla izreči. Na prostost ga bodo najprej lahko izpustili po 35 letih v zaporu, pa še to samo, če ne bo nevaren drugim.

"Naključno ste poiskali dve ženski. Niste ju poznali. Presenetili ste ju, na smrt prestrašili in ju ubili," je svojo odločitev pojasnila sodnica in dodala, da je s tem do konca življenja zaznamoval tudi njuno družino, prijatelje in znance. "Prepričana sem, da ste umora izvedli kot del pakta, s katerim ste se hoteli dokopati do moči in bogastva. In kakorkoli nenavadno se sliši ta pakt, ste vi vanj verjeli," je komentirala pogodbo s hudičem. Zaradi izvedbe psihiatričnih mnenj so kazen določili tri mesece po razsodbi, sodnica pa je bila prepričana, da je mladenič hladnokrvno izvedel zločin.

Sodbo je spremljala tudi mati obeh umorjenih. "Pravica za moji dve lepi hčeri je dosežena. Ne bi se smelo zgoditi, da starši preživijo otroke, kaj šele, da v eni noči izgubiš kar dva otroka," je izlila svoja čustva Mini Smallman. Ženska je sicer zelo kritizirala ravnanje londonske policije, češ da se je ta na prijavo o pogrešanih ženskah odzvala zelo mlačno. "Ko so videli, da gre za temnopolti ženski, se jim ni prav nikamor mudilo," jim je očitala. O obsojenem morilcu pa je povedala: "Vse je bila zanj samo igra. Z njim ni nič narobe, je samo odvratno bitje, zlomljena duša, ki bi, če ga ne bi prijeli, v nečloveško trpljenje pahnil še vsaj štiri družine," se je odzvala mama umorjenih žensk. In da jo ob vsem tem spodbuja samo dejstvo, da so, četudi sta umrli njuni dve hčerki, po aretaciji morilca varne druge ženske, ki bi bile lahko prav tako Husseinove žrtve. Policija je namreč ocenila, da bi, če ga ne bi aretirali, ubijal še naprej.

Po pisanju britanskih medijev je bil Hussein že od nekdaj problematičen. Pri petnajstih so ga zasačili, ko je na šolskem računalniku dostopal do strani, povezanih s skrajno desnico, zato so ga vpisali v program za deradikalizacijo. Obiskoval ga je tri leta. Policija je po umorih ugotovila, da se je zadnje mesece izobraževal na področju satanizma in desničarskega ekstremizma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta