Električar za dodaten zaslužek moške kastriral na kuhinjski mizi

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
07.11.2021 06:30
V Münchnu so konec oktobra pričeli soditi 66-letnemu električarju, obtoženemu umora in pohabljanja z opravljanjem nezakonitih operacij.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Moški se je operacije lotil kar doma. Foto: Profimedia
Profimedia

Obraz je 66-letni Horst B. skrival pred novinarji, ko je zadnje oktobrske dni stopil pred sodišče v Münchnu. Sodijo mu zaradi umora in pohabljanja z izvedbo nezakonitih operacij. Sivolasi suhljati 66-letnik iz Zgornje Bavarske je po poklicu električar. Ta moški je ves čas trošil več, kot je zaslužil. Po smrti tretje žene, ki je umrla zaradi raka, je zašel v hude finančne težave in je bil spet brez denarja. Ko je iskal možnosti dodatnega zaslužka, naj bi mu bil delovni kolega omenil sadistične in mazohistične storitve, ki jih je mogoče ponujati po internetu.

Najprej elektrošoki in udarci, nato medicinski posegi

Horst B. je, četudi naj bi bil kolegov predlog izrečen bolj v šali kot zares, sedel pred računalnik in se pričel resno ukvarjati s poslovno idejo. Leta 2018 je zainteresiranim pričel na spletu ponujati zdravljenje, ki je vključevalo elektrošoke in udarce. Storitve je namenjal moškim in ženskam, ki so bili del sado-mazo scene. A v zelo kratkem času je repertoar svojih storitev močno razširil. V spletnih klepetalnicah je namreč zasledil, da moški iščejo posege na spolnih organih, tudi kastracijo. Zato je pričel ponujati tudi to. Opravljal je operacije in olepšave z medicinskimi posegi. Kot prostor zanje je izbral kar svoje stanovanje v Markt Schwabnu, okoli 23 kilometrov vzhodno od Münchna, za operiranje pa kuhinjsko mizo. Doma je pričel zbirati pripomočke za posege, priskrbel si je tudi zdravila in narkotike, ki jih je potreboval.

Pripomočke za posege in zdravila je priskrbel sam in jih hranil doma. Foto: Profimedia
Profimedia

Svojo prvo žrtev je našel junija 2018. Moški je, kot je kasneje pojasnjeval, "iz notranje prisile" iskal koga, ki bi mu opravil kastracijo. Horsta B. je našel v spletni klepetalnici, nato sta si izmenjala nekaj SMS-sporočil, julija pa je električar izvedel prvi "operativni" poseg. Moškemu je odstranil moda, ta pa je za poseg plačal 1200 evrov.

Drugi moški, ki se je obrnil na Horsta B., je bil zasvojen s pornografijo. S partnerico sta iskala načine, kako bi se te obsesije rešil. Naletel je na Horsta B. Ta je moškemu opravil več posegov, pri enem od njih mu je zarezal v penis, pri najtežji operaciji pa mu je ud - s kleščami - skrajšal za tri centimetre.

Marca lani se je na Horsta B. obrnil še en moški. Horst B. je pri njem opravil dva posega - odstranil mu je obe modi. A stanje operiranega se je nato slabšalo iz dneva v dan, umrl je nekaj dni po zadnjem posegu v rokah Horsta B. Ta kljub slabšanju operirančevega zdravstvenega stanja ni poklical pomoči. Po njegovi smrti je Horst B. truplo spravil v škatlo, ki naj bi jo imel namen kasneje odstraniti. A so jo ob hišni preiskavi tri tedne kasneje policisti našli.

"Na spletu se je mogoče vsega naučiti"

Tožilstvo je nato zoper 66-letnika vložilo obtožnico zaradi umora, ki je posledica njegovega ravnanja, ter več kaznivih dejanj povzročitve hude in nevarne telesne poškodbe. Zdaj je Horst B. stopil pred sodišče. Priznal je, da je med julijem 2018 in marcem 2020 kastriral ali delno amputiral genitalije osmim moškim. Zanikal pa je odgovornost za smrt moškega.

Na prvi glavni obravnavi se je Horst B. soočil s številnimi vprašanji o njegovem življenju in finančnih okoliščinah. "Na internetu sem najprej pričel iskati, kako vse to deluje. Sam sem ponujal običajne posege, četudi so drugi ponudniki na teh forumih ponujali kastracijo s škarjami za živo mejo," je razlagal. Tudi znanje za te posege je iskal na internetu, prav tako za morebitno potrebno prvo pomoč. "Preprosto sem z veliko branja na spletu pridobil samozavest, da lahko to naredim. Vse je mogoče izvedeti na internetu: kako rezati, šivati, kako ustaviti krvavitev." Sodišču je razložil tudi, da si je dve operaciji ogledal v bolnišnici.

Vsega se je mogoče naučiti na internetu, pravi obtoženi. Foto: Profimedia
Profimedia

Obtožnica tožilstva je, kot poročajo nemški mediji, polna osupljivih podrobnosti. Kot je ob začetku sojenja poudaril tožilec, se postavljata v ospredje dve vprašanji. Prvo je, kaj je spodbudilo Horsta B. k storitvi teh dejanj, drugo pa, kaj je gnalo njegove žrtve, da so se prostovoljno odločile za posege pri obtoženem. Kot je navedel državni tožilec v odgovoru na prvo vprašanje, je Horst B. počel, kar je počel, zaradi pomanjkanja denarja in ne iz spolnih vzgibov. Zato, da bi preprečil, da bi smrt moškega zbudila pozornost glede drugih posegov, kar bi privedlo do izgube dohodka, je truplo skril.

V vseh primerih je obtoženi po mnenju državnega tožilca ogrožal življenja svojih oškodovancev, ker je delal popolnoma neustrezno. O motivih, ki so vodile žrtve, bodo te spregovorile same, ko bodo poklicane kot priče. Le v primeru umrlega moškega bo treba soditi zgolj po dokazih. V tem primeru je zadeva pravno najbolj sporna. Kot je dejal sodnik Thomas Bott, bi lahko namesto milejšega kaznovanja, če gre res za umor, ki je bil storjen z opustitvijo dolžnega ravnanja, obtoženega lahko obsodili tudi za hujši zločin - naklepni umor.

Sodišče lahko izreče tudi dosmrtno kazen, če bo ugotovilo, da gre za naklepni umor. Foto: Profimedia
Profimedia

Horstu B. grozi dolgoletna zaporna kazen, če bi se uresničile sodnikove besede o naklepnem umoru, celo dosmrtna ječa. Pri odločanju o slednji bi lahko bila odločilna obtoženčeva verodostojnost - a že prvi dan sojenja, ki bo trajalo še ta mesec, je sodnik razkril njegovo nagnjenost k lažem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta