Morilca mlade ženske iščejo že celih štirideset let

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
25.07.2021 04:38

FBI je ob obletnici umora 22-letne Kristin David javnost znova prosil za pomoč pri preiskavi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kristin Noel David 
FBI

Kristin Noel David je imela pred seboj svetlo prihodnost; 22-letnica je študirala na univerzi v Idahu, poleg multimedije si je za študij izbrala politologijo. Bilo je v petek, 26. junija 1981, zjutraj, ko se je s svojim modrim kolesom odpravila iz svojega stanovanja v Idahu južno proti Lewistonu, kjer je opravljala poletno službo. A je kmalu nato izginila. Teden dni kasneje so našli nekaj njenih posmrtnih ostankov v reki Snake, zahodno od Clarkstona v Washingtonu, dan kasneje so jih odkrili še nekaj. Truplo je bilo namreč razkosano. Nekaj delov telesa je bilo zavitih v črno plastično vrečo, nekaj v strani lokalnega časopisa iz aprila 1981. Vseh delov telesa Davidove niso nikoli našli. Modrega kolesa, ki je pripadalo študentki, njenih oblačil in reči, ki jih je imela s seboj, prav tako ne.

Preiskovalci, ki so prevzeli primer, so ugotovili, da je bila Kristin Noel David nazadnje videna živa na glavni cesti proti Lewinstonu zunaj mesta Genesee. Tam se je se je nanjo obrnil moški, ki je vozil rjav kombi. Priče so osumljenca opisale kot belca, starega približno 30 let, visokega okoli 178 centimetrov in težkega okoli 70 kilogramov. Opisali so ga tudi kot mišičastega moškega z brado. Lasje in brada naj bi bili rjave ali rdečkasto-rjave barve. Moški je vozil urejen rjav kombi z rumenimi registrskimi tablicami s temnimi črkami. Moški s tem opisom naj bi bil tega dne ogovoril še nekaj kolesark in pešk na omenjeni glavni cesti.

Lažna priznanja

Davidova je živela z materjo Sally Munger v Brenu v Oregonu, vse dokler se ni vpisala na univerzo. Ko je bilo potrjeno, da so posmrtni ostanki hčerkini, je skrušena mati novinarjem dejala: "Imela je idejo o razvijanju programov za otroke, predvsem na koncu produkcije, za televizijo. Zdaj pa je ni več."

Plakat, s katerim se FBI obrača na javnost. 
FBI

Policisti in šerifi so v dnevih, tednih in mesecih po izginotju mlade ženske zaslišali na stotine ljudi, a morilca niso našli. Tudi vzrok smrti uradno ni bil nikoli znan. Prav tako je skrivnost mesto zločina. Primer je nato prevzel FBI, skrb vzbujajoča pa je bila napoved psihološkega profila domnevnega morilca, ki so ga izdelali v tem uradu. Morilec bo udaril znova, se je glasila. "Storilec ima bodisi duševno napako bodisi bolezen, ki se bo postopoma poslabšala, in verjetno bo še kaj storil," je bilo mogoče prebrati v profilu.

Četudi je policija govorila s štirimi ženskami, ki so prijavile, da jih je tistega dne ogovoril moški, ki bi lahko bil morilec Davidove, morilcu niso prišli na sled. Po zločinu bi se sicer lahko bil obril.

Leta so minevala, zločin pa je ostajal nerešen. Preiskovalci so se v tem času ukvarjali tudi z moškimi, ki so trdili, da so umorili 22-letnico. S priznanji dveh moških iz Salt Lake Cityja in Lewistona so hitro opravili, saj so kmalu ugotovili, da lažeta.

Nekaj več so si dali opraviti s priznanjem Ottisa Elwooda Toola, ki so ga leta 1982 prijeli zaradi umorov na Floridi. Kasneje je bil obsojen zaradi šestih umorov, umrl pa je 1996 v zaporu star 49 let. Med letoma 1978 in 1982 je po ZDA potoval skupaj s še enim serijskim morilcem Henryjem Leejem Lucasom (tudi ta je bil kasneje obsojen in je umrl v ječi leta 2001 star 64 let). Več kot 300 umorov naj bi bila zagrešila ta dva množična morilca. In med priznanji, ki jih je podal Toole, je bil tudi umor Davidove. A po pogovoru z njim so preiskovalci njegovo priznanje zavrnili. "Nobene podrobnosti ni znal predstaviti, mogoče je, da ta umor zamenjuje s katerim drugim. Vse preveč je ljudi, ki bodo karkoli priznali, da bi pridobili vsaj malo razvpitosti," so tedaj komentirali preiskovalci.

Stavijo na napredek tehnologije

Zločin tako po štirih desetletjih še zmeraj ostaja neraziskan. FBI je ob obletnici zločina javnost znova prosil za pomoč. Zanašajo se sicer, da jim bo napredek tehnologije omogočil, da primer vendarle raziščejo. "Trenutno se dokazi, najdeni na Kristininem telesu in v njegovi bližini, pregledujejo in ponovno preverjajo. Poleg tega so bili reorganizirani skoraj štiri desetletja stari dokumenti in poročila iz spisov primerov FBI. Zapisi, ki so jih vodile lokalne agencije, so bili digitalizirani in vključeni v to datoteko," pojasnjuje FBI. Toda nekatere informacije so se z leti morebiti izgubile. Zato prosijo vse, ki so imeli kakršnekoli informacije, povezane z zločinom, naj se ponovno oglasijo na policiji, da se tam prepričajo, ali so bili podatki pravilno zabeleženi, preiskani in shranjeni.

FBI upa, da bo v pomoč napredna tehnologija. 
FBI

"Verjamemo tudi, da še vedno obstajajo člani skupnosti, ki se še niso javili z informacijami, ki bi lahko pomagale rešiti ta primer. Ne glede na to, ali je to posledica tesnega odnosa z osebo ali osebami, ki bi lahko bile vpletene, ali zaradi skrbi za lasten ugled ali položaj, so njihovi razlogi za oklevanje pri pristojnih organih bistveno manjši od informacij, ki bi jih lahko dali. Potrebujemo sodelovanje javnosti in ni še prepozno, da se vsi oglasijo," so poslali preiskovalci FBI apel v javnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.