35 let knap'n'rolla: Borba za pozicije na plaži ​z Orleki

Saša Britovšek
07.07.2024 01:00

Zasedba Orlek igra že 35 let. Zasavci slovijo po svojem edinstvenem knap'n'rollu, križancem med klenim rokenrolom, tradicionalno ljudsko pesmijo in pristno hudomušnostjo. Izdali so jubilejni album 3.5 Polnomastno in šli na morje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maja Predatoria in Vlado Poredoš sta šla s fičkom na morje.
Nace Vrbek

Povprečni Zasavec se zelo rad odpravi na letni dopust in to seveda na morje. Kam? Jasno, na Hrvaško. Po navadi sicer razpreda, da bi šel nekam tja, kjer ne bi srečal kakšnega znanca iz Zagorja, vendar je to navaden blef, pravi Vlado Poredoš, pevec skupine Orlek. "Komaj čaka, da najde znanca in potem se na terasi skupaj sprašujeta "kako ste se pa vi znašli ravno tukaj". Klepetali smo torej o morskih prigodah, o 35-letnici skupine in jubilejnih sodelovanjih.

Kako torej pristni Zasavci preživljate čas na obali? Ste bolj za plažo ali senco ob točilnem pultu?

Ja, potek dopusta je nekje običajen vzorec za vse naše. Zjutraj plaža in borba za pozicije na plaži z brisačami, dame se pražijo na soncu, moška populacija pa ima zmeraj izgovore, da mora nekam iti oziroma postoriti, in glej ga zlomka, vmes se zmeraj na poti najde bife in oltar v obliki točilnega pulta, kjer vedno padejo v zasedo s kakšnim znancem.

V čisto sveži pesmi Na morje se odpravite na pot s pevko Majo Predatoria. Kakšno dogodivščino ste skupaj preživeli? Ste prišli sploh do morja z rdečim fičkom?

Maja je odlična pevka in tudi prijetna punca. Ko smo snemali ta videospot, sem bil v velikem strahu, ker so bile zavore v fičotu v precej klavrnem stanju. Bremzal sem ves prepoten in prestrašen, vedeti morate, da smo snemali v Baški grapi, kjer so hribi takšni, da grizeš kolena, ko greš navkreber. Vendar se je vse končalo v redu in sem zelo hvaležen ljudem, ki so nam posodili avto v namen snemanja spota. Do morja pa bova z Majo že enkrat prišla.

Še en komad nudi pogled čez morje. Punca s Šohta je sicer precej drugačna skladba, napisana že leta 1995, a na novo aranžirana. Kaj je bil takrat navdih zanjo, vi ste namreč avtor te legendarne pesmi?

Pesem o Punci s Šohta je nastala leta 1995 in govori o naših izseljencih, ki so odhajali iz Slovenije na prelomu 19. stoletja v 20. stoletje, in to zaradi ekonomskih razlogov in revščine v naših krajih. Predvsem moška populacija, ki se zaradi bližajoče se 1. svetovne vojne ni hotela bojevati za tuja cesarstva. Ker prihajam iz Prekmurja, tam je bilo to zelo prisotno, pa tudi tukaj v Zasavju je bilo stanje podobno. Vsi so iskali boljše življenje nekje drugje, vendar se ni vsem zmeraj nasmehnila sreča.

Zakaj ste jo zdaj izdali v novi preobleki, zakaj je spet aktualna?

Nekam se nam je zdelo, da bi pesem posneli na novo zaradi sporočila, ki ga skladba prinaša, ker se je veliko mladih in izobraženih kadrov začelo izseljevati v tujino.

Orleki so medse sprejeli Hama, saj tudi on ima korenine v Zasavju.
Jan Lah Škrbec

V skladbi o dekletu, ki je odšlo v svet, ste se zdaj vokalno povezali z Matevžem Šaleharjem Hamom. Kaj je njegov raskavi glas doprinesel tej nostalgični pesmi?

K sodelovanju smo ob naši obletnici pritegnili še veliko eminentnih gostov naše glasbene scene. Poleg Hama in Maje Predatoria so z nami še Jernej Dirnbek Dimek iz Mi2, JAMirko, Ariel Cubria, pa tudi z Vladom Kreslinom smo na novo posneli sicer njegove Male bogove. Vse to imamo zbrano na albumu 3.5 Polnomastno, ki smo ga pred kratkim izdali. Glede Hama pa moram povedati še to, da on vleče korenine iz Zagorja, namreč njegova mama je od tu doma in on ima prav poseben odnos do Zasavja. Z njegovim glasom pa je pesem dobila še nekoliko drugačno podobo in jo je tako morda tudi nekoliko približal mlajšim generacijam.

Še nekaj besed o jubileju, ki ga letos slavite. Orleki igrate in pojete že 35 let. Čeprav je vaša pot dolga in razgibana, kam vse vas je vodila in kaj prinesla?

Res je. V vse tej naši karieri v 35 letih se je nabralo ogromno spominov in koncertov tako doma kot v tujini. Prebrodili smo skoraj vse kontinente sveta, razen Afrike, bili deležni mnogo pohval, vsepovsod smo peli v našem maternem jeziku, na kar sem zelo ponosen, in povsod so nas sprejeli odprtih rok, ker nismo nikoli nič komplicirali. Do zdaj smo imeli preko tisoč koncertov, od tega nekaj manj kot sto v tujini. V Evropi: v Avstriji, Nemčiji, Madžarski, Poljski, Makedoniji, BiH, na Hrvaškem, v Rusiji. Po drugih celinah: v Avstraliji in Novi Zelandiji, v ZDA dve turneji; v Južni Ameriki: v Braziliji, Argentini in Urugvaju; v Aziji: v Pakistanu in na Kitajskem. Povsod smo imeli seveda več koncertov, krajše ali daljše turneje.

Kakšna bo vaša letošnja poletna avantura ob vseh napovedanih koncertih, a boste imeli kaj časa za oddih in ... morje?

Letošnja bera koncertov je res impozantna, igramo po vsej Sloveniji, na mnogih festivalih in skoraj na vseh koncih Slovenije, igrali smo že v Sovodnju, Tržiču, Ceršaku (Šentilj), Izoli, Škofji Loki, Svibnem pri Radečah, bili smo Festivalu Lent v Mariboru, nadaljujemo v Murski Soboti na otvoritvi Soboških dnevov, na Županovem dnevu v Ribnici, na Gori Rocka, na Festivalu Bogenšperk, v Metliki, gremo v občino Šempeter - Vrtojba, potem odhajamo še na festival Valley of Arts na Madžarsko, na Zagorsko noč v Zagorju, v Krško, Novo mesto, igrali bomo na Robinovi zabavi v Novi Gorici, v Grosupljem ... Seveda pa je glavni fokus na osrednji jubilejni koncert v Kinu Šiška 5. oktobra, kjer bomo združili moči še z gosti. Kar se tiče oddiha na morju, bo pa težka, mogoče le za par dni, potem pa spet na pot po koncertih.

Dokler se kje ne srečamo ...

Pa še klasični zasavski rudarski pozdrav SREČNO.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta