84 letni seks simbol Sir Tom Jones: Za zmenke z oboževalkami je skrbel kar sin

Saša Britovšek Saša Britovšek
25.08.2024 00:00

Neuničljiva legenda sir Tom Jones navdušuje tudi pri svojih 84 letih. Bil je Elvisov prijatelj in učenec, na odru je stal z Jerryjem Lee Lewisom in Janis Joplin. Danes je žirant svetovno znanega TV-šova.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sir Tom Jones še vedno najbolj uživa, ko je na odru.
Profimedia

Skoraj sedem desetletij je v tveganem in skozi različna obdobja tudi nestabilnem poslu ohranil status zvezdnika. Ves čas ga vodi ljubezen do glasbe, nastopanja in predvsem petja. Tom Jones ima za seboj kariero, za katero je izraz "uspešno" skorajda preskromen. V glasbenih zvrsteh se ni nikoli omejeval, njegov spekter se je namreč razpel od rocka, popa in dancea do countryja, bluesa in soula. Njegova pa sta seveda edinstven glasbeni dar in nepogrešljiv glas.

Kako je fant iz valižanske premogovniške družine dosegel slavo po vsem svetu, preživel njene preobrate, pasti in zmage? Njegova življenjska zgodba, slavna tako kot on sam, je bila že velikokrat zapisana, dokumentirana, posneta. On pa tudi v devetem desetletju življenja ostaja verodostojen, vznemirljiv in - še vedno na sceni.

Usnje, nasmeh in neustavljiv seksapil - to je videz, ki je ustvaril seks simbol.
Profimedia

Ameriki se ni mogel upreti

Rodil se je kot Thomas John Woodward 7. junija 1940 v industrijskem mestu Pontypridd v Walesu kot sin rudarja Thomasa in gospodinji Fredi. Peti je začel zgodaj, užival je ob nastopih in v šolskem zboru. Deček, ki se je boril z disleksijo in tuberkulozo, je zelo rad poslušal glasbo na radiu BBC, kjer je odkrival ameriške zvrsti, kot so blues, r&b in rock, ki so kasneje vplivale na njegov glasbeni slog. Menda so ga kot najstnika bolj kot izobraževanje zanimale pijača in dekleta, zato je pri šestnajstih letih pustil šolo. Da bi zaslužil, je delal kot gradbeni delavec in prodajalec sesalnikov od vrat do vrat. Dokler ni začel peti z lokalno skupino Tommy Scott & The Senators.

Že leto kasneje ga je odkril menedžer Gordon Mills in ga pripeljal v London. Njegov drugi singel je že bila živahna in koketna uspešnica It's Not Unusual, s katero je leta 1965 zasedel prvo mesto britanske lestvice in se uvrstil med 10 najboljših ameriških uspešnic. Takoj za tem pa so se vrstile Green, Green Grass of Home, Detroit City, I'll Never Fall in Love, I'm Coming Home, Delilah in Help Yourself.

Njegov vokal je postal nepogrešljiv tudi v filmski industriji, le spomnimo se What's New Pussycat? ali Thunderball iz Jamesa Bonda. Sedemdeseta leta je v večini preživel v Las Vegasu, pel in se družil z Elvisom Presleyjem. Občudoval ga je in se od njega učil.

Leta 1974 se je z družino preselil v ZDA, kupil je hišo Deana Martina v prestižnem kalifornijskem predelu Bel Air, kar mu je angleška javnost vsaj za neko obdobje precej zamerila. A kaj, ko se deželi priložnosti in obetajočim se milijonom dolarjev ni mogel upreti.

Tom, Linda in Mark so se fotografirali med selitvijo v novo domovanje.
Profimedia

Zbiralec ženskega spodnjega perila

Na višku svoje kariere v 60. in 70. letih so bili njegovi koncerti menda tako "vroči", da so ga oboževalke noč za nočjo obmetavale s svojim spodnjim perilom. Ne le da je pel o "seks bombi", tudi sam je postal seks simbol. In bržkone se je miganja z boki učil od samega Elvisa. Frank Sinatra ga je menda dolga leta opozarjal, da je na nastopih preglasen in da tako uničuje svoj vokal. A je odgovarjal, da je to edini način petja, ki ga pozna in zmore.

A tudi zvezda, kot je on, se kdaj umakne ali nehote naleti na bolj umirjena obdobja, kar se je pri Tomu zgodilo konec osemdesetih. Ko je po smrti Gordona Millsa na menedžersko mesto stopil njegov sin Mark, je zvezda zopet začela sijati. Pevčev slog se je nekoliko posodobil, začel je sodelovati z mlajšimi kolegi in izdal morda tudi nekaj svojih najbolj uspešnih pesmi. Odločil pa se je tudi za televizijsko kariero in začel voditi oddajo The Right Time. Leta 1999 je takrat šestdesetletni Tom v sodelovanju z nemškim DJ-jem in producentom Moussom T-jem izdal eno svojih največjih uspešnic - Sex Bomb, na albumu Reload; album je njegov najbolj prodajani.

Tom Jones je ena redkih glasbenih zvezd s častitljivo starostjo, ki še vedno uspešno organizira turneje in polni svetovne dvorane, nad njegovimi uspešnicami pa so navdušene vse generacije. Zaradi prispevka k umetnosti in promocije Združenega kraljestva po svetu mu je kraljica Elizabeta II. leta 2006 podelila viteški naziv in leta 2012 je nastopil na praznovanju njenega diamantnega jubileja v Buckinghamski palači.

Aprila leta 2018 na praznovanju rojstnega dne kraljice Elizabete II.
Profimedia

V svoji izjemni karieri je prejel številne nagrade, med njimi tudi BRIT Award za prispevek h glasbi, Silver Clef za življenjsko delo, nagrado Hitmaker in prestižno nagrado Music Industry Trust Award.

Prek dvesto ljubic na leto

Jones se je s svojo ljubeznijo iz otroštva, Lindo Trenchard, poročil leta 1957 že pri šestnajstih letih in skupaj sta imela sina Marka, ki se je rodil istega leta. Njun zakon je trajal skoraj šestdeset let, dokler ni Linda umrla leta 2016. Vseeno je bil znan po svoji nezvestobi, na vrhuncu kariere naj bi imel celo več kot dvesto petdeset skokov čez plot na leto. S čimer si je "pridelal" nezakonskega otroka z manekenko Katherine Berkery, a tudi po analizi DNK ni priznal očetovstva.

Ena od njegovih najbolj razvpitih ljubic je Američanka Charlotte Laws. Leta 1997 je imela devetnajst let, ko so jo povabili v zaodrje po koncu koncerta na Floridi. Bil je njen prvi moški, romanca pa je trajala tri leta. Za konec naj bi bila med drugim kriva njena izjava, da ni pripravljena narediti splava, če bi s Tomom slučajno zanosila. Zgrožena je bila tudi nad spoznanjem, da je zvezdniku zmenke z oboževalkami urejal njegov sin Mark in tako Tomu ohranjal status seks simbola.

Že nekaj desetletij si svojih skodranih las ne barva več na rjavo.
Profimedia

Sodniški glas v oddaji Glas

V novem tisočletju se Jonesova slava nadaljuje, največ časa pa posveča angleškemu televizijskemu šovu The Voice (Glas). Eden od štirih glasbenih mentorjev oziroma sodnikov je postal že v prvi sezoni leta 2012 in še vedno vztraja. V trinajstih letih oddaje je imel odmor le leta 2016, ko so ga - neuspešno - zamenjali z britanskim pevcem Boyem Georgeem. Tom pa je medtem opravil s takratnimi zdravstvenimi težavami in se po letu dni vrnil.

Žiranti šova The Voice Will.I.Am, Anne Marie, Tom Jones and Olly Murs
Profimedia

Pri enainsedemdesetih se je superzvezdnik zavezal za redno sodelovanje z BBC-jem in sedel na znameniti rdeči stol k trojici mlajših kolegov. Sprva so bili to pevka Jessie J, nato Will.I.Am, sicer pevec skupine The Black Eyed Peas, in Danny O'Donoghue iz skupine The Script.

Navdušen nad talentiranimi tekmovalci vztraja iz leta v leto in se jim na odru nemalokrat tudi pridruži. Pravi, da mu je všeč tekmovalna naravnanost oddaje, ne nazadnje pa je eno od njegovih najljubših početij poslušanje pevcev, zakaj torej tega ne bi počel še naprej. "V preteklosti sem imel izredno srečo, da sem lahko oder delil z uspešnimi glasbeniki, zdaj pa se veselim novega izziva, saj bom imel možnost odkriti prave talente," je za BBC povedal, ko je sprejel njihovo ponudbo pred leti. V trinajsti sezoni so bili tako žiranti šova Will.I.Am, Anne Marie, Tom Jones in Olly Murs.

Ko je pri 76 izgubil ženo, s katero sta bila poročena skoraj šestdeset let, je povedal, da mu sodelovanje v oddaji The Voice pomaga premagovati žalost, ki jo doživlja ob izgubi ljubljene Linde.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta