Ali hormonske diete res delujejo?

NR
10.11.2019 04:58

Pri hujšanju in skrbi za zdravje ne obstajajo bližnjice, hitre diete in čudežne vaje v fitnesu, s katerimi bi se kilogrami kar topili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Nekateri najpopularnejši načini prehranjevanja vključujejo ketonsko dieto LCHF (malo ogljikovih hidratov, veliko maščobe), mesno dieto (samo meso in izdelki iz mesa) in prekinitveni post (uživanje hrane samo v določenem delu dneva ali samo ob določenih dnevih). V zadnjem času pa postajajo vedno bolj popularne hormonske diete, pri čemer velja, da je razlog za debelost pri ljudeh njihovo hormonsko neravnovesje. O tem lahko beremo v številnih knjigah, zagovorniki hormonske diete trdijo, da lahko ljudje hitro izgubijo odvečne kilograme, če se prehranjujejo po njenih smernicah in z vajami vplivajo na delovanje hormonov ali jih "na novo nastavijo". Dieta ima nekaj različic, a za izgubo kilogramov je pri vsaki ključno, da odpravimo hormonsko neravnovesje v telesu.
Hormoni imajo v našem telesu pri vsakodnevnih procesih zelo pomembno vlogo, od prebavljanja do rasti kosti. Po telesu potujejo v krvnem obtoku - od točke nastanka do želenega cilja - in imajo vlogo kemijskih kurirjev, ki dajejo celicam napotke, kako opraviti določeno nalogo. Inzulin je na primer potreben za nadzorovanje ravni glukoze v krvi, ​​preprečevanje hiperglikemije in reguliranje vitalnih metabolnih procesov, telesu pa dovoljuje, da shranjuje ogljikove hidrate iz hrane v obliki energije v celicah mišic. Kadar jemo, nam raven sladkorja v krvi naraste - uravnavamo ga z inzulinom, ki ga proizvaja trebušna slinavka, v kri ga sprosti, ko nivo glukoze v krvi naraste.
Inzulinu so včasih pripisovali ključno vlogo pri pridobivanju telesne teže, a zadnje raziskave so pokazale, da je celoten vnos kalorij glavni razlog za pridobivanje ali izgubljanje kilogramov. Odvečne kilograme lahko izgubimo samo, če ustvarimo primanjkljaj kalorij, kar enostavno pomeni, da jih moramo pokuriti več, kot jih vnesemo v telo. Zato mnogi uspešno izgubljajo odvečne kilograme s prekinitvenim postom - enostavno pojedo manj hrane in s tem vnesejo v telo manj kalorij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta