Angležinja v Sloveniji: Znam poslušati, se prilagoditi in preklopiti na drug jezik

Igor Mušič
28.07.2024 04:00

Angležinja Madeleine Whybrow je doma tudi v slovenskih morju in hribih. Izvrstna matematičarka iz Folkestona ima pri 32 letih za sabo pester življenjepis.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Madeleine Whybrow je že napol Slovenka.
Igor Mušič

Angležinja Madeleine Whybrow je še drugo leto zapored dobila Tek po Šentviški planoti za primorski gorski pokal. Kot edina tujka je na njem vzbudila nekaj več pozornosti, še posebno, ker tekoče govori slovensko. Ljubiteljem športa seveda ni ušlo, da ob tem tudi uspešno vesla za koprski Nautilus. Madeleine Whybrow nam je med neformalnim klepetom med tekači pred startom teka pred smučarsko kočo nad Ponikvami na Šentviški planoti "padla v uho" zaradi nekoliko nenavadnega naglasa svoje hitre in tekoče slovenščine.

Izvrstna matematičarka iz Folkestona ima pri 32 letih za sabo pester življenjepis. Ob tem, da je odlično veslala za domači klub (leta 2018 je bila v širšem angleškem izboru za igre Commonwealtha, to je štiriletni mednarodni večšportni dogodek s športniki iz držav Commonwealtha, ki večinoma, vendar ne izključno, sestavljajo ozemlja nekdanjega britanskega imperija), je iz matematike doktorirala na londonskem Imperial Collegeu. Poklicna pot jo je nato vodila v Francijo, Nemčijo in nazadnje v Slovenijo, kjer v Kopru živi zadnjih pet let. In tudi vesla za tamkajšnji klub Nautilus. Ob tem tudi odlično teče, kar sproti potrjuje z udeležbo in tekmovalnimi rezultati. V primorskem gorskem pokalu je bila lani v članskem skupnem seštevku tretja.

Kaj vas je spodbudilo, da ste prišli v Slovenijo in prav na Primorsko?

Bila sem ravno v postdoktorskem obdobju, iskala sem projekt, ustanovo in kraj, ki bi mi bili všeč. To kombinacijo sem našla na Univerzi na Primorskem, na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije v Kopru. Ker prihajam iz Folkestona ob jugovzhodni obali Anglije, kjer sem od malega veslala, je k moji odločitvi prispevalo tudi to, da sem se lahko v Kopru priključila Veslaškemu klubu Nautilus.

Glede na to, kako vam gre slovenščina, sklepam, da ste si pri nas kar dobro uredili službo in življenje.

Projekt na univerzi se je sicer iztekel, a sem pri vas spoznala fanta, poleg tega pa se je ob pravem času ponudila priložnost, da se zaposlim v švicarskem računalniškem podjetju Abrantix, ki je ravno takrat, ko sem iskala službo, odpiralo podružnico v Kopru. Tako zdaj delam tam in sem z življenjem v Sloveniji zadovoljna.

Slovenija je vaša četrta država. Tretjič ste po svoje morali začeti znova. Kaj vas je tu pritegnilo?

Že v drugem tednu življenja v Sloveniji sem opazila, da se lažje prilagajam novemu okolju kot v Franciji in Nemčiji. Ljudje so bolj odprti in dostopni. Hitro sem začela navezovati stike. Lažje sem osvojila tukajšnji način življenja kot nemškega ali francoskega. V Sloveniji je bolj preprosto zaživeti na novo. Že po nekaj dneh sem imela tu dober občutek. Mediteranski slog življenja mi je blizu, pa tudi vreme je prijetnejše in morje je toplejše kot pri nas.

Ali ste se slovenščine učili na tečajih?

Sploh ne. Osvajanje jezikov mi kar gre. Imela sem že pozitivni izkušnji s francoščino in nemščino. Sem odprta, znam poslušati, se prilagoditi, posnemati in sčasoma preklopiti na drug jezik. Na začetku je pomagalo, da tu vsi znajo angleško, po tem pa je bilo tako, da sem bila povsod edina Angležinja v slovenskem okolju. Poslušala sem sodelavce in ponavljala ter se učila. Potem je prišel še fant. Tako zdaj tu govorim samo slovensko in jezikovno hitreje napredujem. Mislim, da sem se kar vživela in tu svoje življenje vidim še naprej.

Z veslanjem ste se ukvarjali že doma. Kaj pa vas je zaneslo v gorski tek?

Ob veslanju sem že doma za splošno telesno pripravljenost kar veliko tekla. Oba športa sta mi blizu. Tu imate v bližini obale krasno naravo in hribe. Prek novih prijateljstev sem tako zašla v primorski gorski pokal, udeležim pa se tudi kakšne tekme na Tržaškem.

Po lanskem tretjem mestu v pokalu imate najbrž tudi letos visoke tekmovalne cilje.

Tečem le, da dopolnim svojo telesno pripravljenost. Je pa res, da mi je pri vas lepo teči in se s tem, odkar sem v Sloveniji, nekoliko več ukvarjam. Sicer niti ne vem, koliko točk imam. Ko ni veslaških tekem kje v bližini, pač hodim na gorske tekaške tekme. Veslanje sicer ostaja moj prvi šport, v teku pa bo vse odvisno od tega, koliko se bodo termini tekem v obeh športih v bližnji okolici prekrivali.

Kakšni pa so vaši cilji v veslanju?

Formo načrtujem za jesensko državno prvenstvo. Udeležujem se tekem povsod v Istri, tudi na Hrvaškem in v Italiji. Nastopam v glavnem v enojcu pa tudi v dvojnem dvojcu. Lani sem bila posamično četrta, v dvojnem dvojcu pa z Evo Boškin druga. Želja je, da bi te uvrstitve izboljšala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta