Odbojka na mivki pod Eifflovim stolpom bo spektakularna, iz Pariza zagotavlja Ines Vidič

Igor Mušič
24.03.2024 04:00

Ines Vidič že od lanskega junija živi v Parizu, kjer je zaposlena pri Organizacijskem komiteju olimpijskih iger Pariz 2024. Opravlja delo višjega tehničnega vodje organizacije olimpijskega turnirja odbojke na mivki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ines Vidič je bila leta 2022 del organizacijske ekipe svetovnega prvenstva za ženske na Poljskem.
Osebni arhiv Ines Vidič

Ines Vidič je v zadnjih sedmih letih kot organizatorka (event manager) pri največjih evropskih in svetovnih odbojkarskih organizacijah (CEV, Fivb, Wolleyball world) postala svetovna popotnica. Seli se od projekta do projekta. Potem ko je zaključila delo na lanskem moškem evropskem prvenstvu, se je povsem posvetila novemu izzivu - doslej največjemu, saj bo prvič aktivni del organizacijskega kolesja na poletnih olimpijskih igrah.

Prvič ste v kolesju olimpijskih iger. Kako ste premagali verjetno veliko stopnico v primerjavi z vašimi prejšnjimi službami?

Moja velika prednost je bila, ker imam za sabo sedem let dela na odbojkarskih prireditvah evropske in svetovne ravni. Tam sem se veliko naučila. Zato je bil preskok z evropskih in svetovnih prvenstev na olimpijske igre normalen. Je zmes izziva in atraktivnosti.

Ines Vidič s kolekcijo odličij, kakršna bodo poleti delili v olimpijskem Parizu.
Osebni arhiv Ines Vidič

Kakšne so glavne značilnosti vašega dela?

Ker sem redno zaposlena pri organizacijskem komiteju olimpijskih iger v Parizu, tam tudi živim. Sedež imamo na severu Pariza, v obrobnem kraju Saint Denis. Moja funkcija je višji tehnični vodja organizacije odbojke na mivki. Odbojka, odbojka na mivki in sedeča odbojka skupaj sodijo v odbojkarski oddelek organizacijskega komiteja, v njem nas je zaposlenih pet. V aprilu bomo dobili še nove sodelavce. Pridružilo se nam bo še osem oseb za odbojko in osem za odbojko na mivki. V času tekmovanj nam bo v odbojkarskem programu pomagalo še 300 prostovoljcev. Za zdaj si naša ožja ekipa med sabo pomaga pri delu na področju vseh odbojkarskih disciplin. Sprejela sem že več delegacij iz drugih držav in jim pojasnila, kako bodo potekale priprave, kje bo dvorana za trening in vse ostale podrobnosti. Moja specialnost je prav priprava tehnične izvedbe. S tem imam največ izkušenj. V zadnjem obdobju vsak sicer vse bolj skrbi za svoje področje. Moje delo bodo tudi stiki z reprezentancami na mivki.

Edina Slovenka

Koliko ljudi sicer dela v olimpijskem komiteju za Pariz 2024? Ali ste naleteli še na kakšnega Slovenca?

V olimpijskem komiteju nas je zaposlenih približno 2500. Videti je veliko, a je treba upoštevati, da so na tako velikem dogodku ob športnikih nepogrešljivi tudi strokovnjaki za logistiko, energijo, marketing, športni marketing, arhitekturo, za izvedbo dogodkov, gradbeništvo, varnost in še za kaj. Doslej med zaposlenimi v komiteju še nisem srečala nikogar iz Slovenije.

Koliko bo odbojke na olimpijskih igrah?

Odbojkarski program ima zelo dolg urnik tekmovanja. Raztegnjen bo od prvega do zadnjega dne iger. Odbojkarsko dvoransko prizorišče bo postavljeno v Paris Expo, v razstavno-kongresni center, ki je eden najbolj aktivnih v Evropi in najbolj obiskan v Franciji. Njegova lokacija je v predelu Port de Versailles. Ker gre za kongresni center, bo notranjost za potrebe odbojke povsem preurejena z montažnimi elementi. Kapaciteta glavne dvorane bo 12 tisoč sedežev. Na tem razstavišču bodo poleg odbojke še tekmovanja v namiznem tenisu, rokometu in dvigovanju uteži. V Parizu bo nastopalo po dvanajst moških in ženskih reprezentanc.

Ali lahko poveste kakšno podrobnost o odbojki na mivki?

Odbojka na mivki ima najbolj atraktivno lokacijo iger v Parizu, saj bodo tekmovanja tekla pod ikoničnim Eifflovim stolpom. To je moja lokacija, na kateri in za katero delam vsak dan. Prizorišče Eiffel Tower Staduim smo začeli graditi sredi marca, kapaciteta stadiona bo 12.860 sedežev. Na tem območju je sredi dolge zelenice krožna cesta, na sredini pa stoji velika fontana. Točno tam bo igrišče, stadion pa bo zasedel območje krožišča. Po končanih olimpijskih igrah bo objekt služil za nogomet slepih. Lokacija odbojke na mivki je po moje najbolj atraktivna med vsemi na igrah in mi je najbolj všeč.

Ines Vidič: "Izredno sem hvaležna in ponosna, da sem lahko del olimpijske pravljice."
Igor Mušič

Gotovo boste spremljali tudi dogajanje v dvoranski odbojki, s katero ste se do zdaj največ časa ukvarjali.

Seveda. Obetajo se zanimiva in naporna tekmovanja. V dvoranski odbojki bo obremenitev posameznika velika, ker bo v ekipi lahko le dvanajst igralcev - dva manj, kot je to dovoljeno na ostalih mednarodnih tekmovanjih. Na voljo bo sicer še trinajsti igralec, ki pa ni uradno del ekipe. Ne biva z reprezentanco v olimpijski vasi, lahko pa z ekipo trenira in je na voljo, če se kaj zaplete zaradi poškodb in zdravja. Upam, da bo del programa tudi naša moška reprezentanca, ki je trenutno zelo visoko na svetovni lestvici. Če bo to mesto ohranila po poletni svetovni ligi narodov, jo bomo videli v Parizu.

Kako bo poskrbljeno za odbojkarje?

Odbojkarji in ostali športniki bodo nastanjeni v novi olimpijski vasi. Segla bo v mestne predele Saint Denis, Saint Ouen in Île Saint Denis. Sprejela bo 14.250 športnikov, na paralimpijskih igrah pa 8000 udeležencev. V njej bo tudi deset hektarjev zelenih površin. Vsak dan bo postreženih do 60 tisoč obrokov, športnikom pa bo ves čas na voljo zdravstvena postaja. Po igrah bo vas postala soseska z 2500 stanovanji, s 3200 kvadratnih metrov trgovin in 120.000 kvadratnih metrov poslovnih prostorov. Njen del bo namenjen tudi hotelu in študentskemu naselju.

V Parizu se počuti odlično

Koliko ste do zdaj spoznali predolimpijski Pariz?

Poznam ga že kar podrobno, saj ga živim v službi in zasebno. V Parizu se počutim odlično. Izredno sem hvaležna in ponosna, da sem lahko del te olimpijske pravljice. Sodelovala sem pri sprejemu delegacij nacionalnih olimpijskih komitejev, ki so bili na uradnem obisku v Parizu. Takrat sem jim skupaj s svojo ekipo predstavila odbojkarska prizorišča. Naj dodam, da je del organizacijskega komiteja Pariz 2024 tudi odbor športnikov, olimpijcev in paralimpijcev, ki redno obiskujejo gradbišča novih objektov. Poskusno že dela osebje, ki bo pripravljalo hrano za olimpijce. Člani odbora vse to ocenjujejo in dajejo pripombe, na osnovi katerih bodo uvedene izboljšave.

Koliko vas je že preplavil olimpijski utrip?

Ta služba mi je res pisana na kožo. Na tak način bi lahko delala vse življenje. Domov sicer prihajam utrujena, a se naslednji dan v službo vračam z veseljem. Smo res super ekipa. V njej so zaposleni tudi nekdanji olimpijci in paralimpijci. Med njimi so nosilci odličij, z njimi se srečujem vsak dan. Dajejo mi veliko motivacijo. Zelo smo povezani med sabo. Delamo z roko v roki. Vsak dan se naučim nekaj novega. Posebno doživetje so pogosti obiski olimpijskih športnikov iz vseh disciplin. Spoznala sem že lepo število uspešnih olimpijcev. V rokah sem že držala olimpijsko baklo letošnjih iger, letošnje medalje, videla sem uradno predstavitev olimpijske modne kolekcije ... Takšnih priložnosti drugje ne bi dobila. Vsak dan sem hvaležna, da lahko živim te olimpijske sanje.

Ali nameravate v Parizu ostati še po olimpijskih igrah?

Gotovo ostajam v Parizu do konca paralimpijskih iger, ker bom na njih odgovorna za podporo športnikom v panogi sedeča odbojka. Potem pa bomo videli, kakšne ponudbe za delo se bodo odprle.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta