Antibiotiki pri zobobolu: več škode kot koristi

Reuters
08.12.2019 03:51

Po mnenju ameriških zobozdravnikov pri večini zobobolov antibiotiki niso potrebni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Strah pred zobobolom ni od včeraj.
Profimedia

Po novih smernicah ameriškega združenja zobozdravnikov odrasli pri zobobolu večinoma ne potrebujejo antibiotikov. Kljub temu pa jih zobozdravniki takšnim pacientom pogosto predpišejo, da bi z njimi ublažili simptome in preprečili slabšanje stanja. Zdravi odrasli ljudje bi morali na splošno imeti redno zobozdravstveno obravnavo in ne antibiotikov, preberemo v smernicah, ki jih je ameriško združenje zobozdravnikov objavilo v svoji strokovni reviji.
"Antibiotikov ne bi smeli uporabljati, dokler okužba ni tako napredovala, da je ni mogoče odpraviti z zobozdravstvenimi postopki, kot je na primer nekirurško zdravljenje koreninskega kanala," je pojasnil Peter Lockhart, vodja ameriških strokovnjakov, ki so sestavili nove smernice, in raziskovalni profesor v medicinskem centru Atrium Health v mestu Charlotte v Severni Karolini. "Simptomi napredovale okužbe so vročina, otečene bezgavke, oteklina na obrazu in močna splošna utrujenost," je dodal. Ta priporočila pa veljajo le za zdrave odrasle, z njimi ne nameravajo na splošno ukiniti uporabe antibiotikov, je še zapisano v novih smernicah. Namen je, da bi karseda zmanjšali preveliko uporabo antibiotikov, s tem pa tudi število bakterij, ki so postale odporne proti antibiotikom, in jih uporabili samo, ko so res potrebni za zdravljenje.
Po navedbah združenja sta zobobol in oteklina najpogostejša vzroka, da pacienti obiščejo zobozdravnika ali oddelek nujne medicinske pomoči. Pri tem imajo morda občasno ostro bolečino ali vročino, se dalj časa slabo počutijo in jih močno boli. Zobozdravniki pogosto predpišejo prav antibiotike za ublažitev bolečine in otekline v ustih, na splošno pa so v ameriških ambulantah zobozdravniki in specialisti s področja dentalne medicine na tretjem mestu po pogostosti predpisovanja antibiotikov, ugotavlja študija. Pokazala pa je tudi, da antibiotiki, ki so namenjeni zaustavitvi širjenja bakterijske okužbe ali njeni upočasnitvi, ne pomagajo vedno pri zobobolu. Celo nasprotno, povzročijo lahko vrsto resnih stranskih učinkov, posledica pretirane uporabe antibiotikov pa so lahko bakterijski sevi, odporni proti antibiotikom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta