Kako pogosto moramo k zobozdravniku na čiščenje zob?

NR
22.09.2019 02:09

Ustna higiena je tesno povezana s splošnim zdravjem človeka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da ne bo prepozno.
Canstockphoto

Če ste letos že obiskali zobozdravnika za pregled in čiščenje zob, si kar čestitajte. Zobozdravniki niso priljubljeni med vsemi, toda raziskave so pokazale, da so ljudje, ki gredo vsaj enkrat na leto na preventivni pregled, bolj zadovoljni s svojim nasmehom od tistih, ki tega ne storijo. Redni obiski pri zobozdravniku so tudi povezani z manjšo verjetnostjo, da boste potrebovali zalivke ali da vam bo zobozdravnik moral izpuliti zob. Torej kako pogosto moramo k zobozdravniku? Za večino so dovolj že letni obiski, toda tisti, ki so bolj podvrženi boleznim zob in dlesni, potrebujejo pogostejše obiske.

Zakaj nam očistijo zobe?

Pri profesionalnem čiščenju zob odstrani zobozdravnik zobno oblogo, tako imenovani plak, ki je mehka rumenkasta masa, ki se nabere na zobeh, in zobni kamen (strjen plak), ki ju ne moremo odstraniti doma z zobno ščetko.

Bolj kot zobna ščetka je pomebna tehnika čiščenja.
Janko Rath
Redno čiščenje je osnova zdravih zob.
Canstockphoto

Kako pogosto?

Odgovor na to vprašanje je odvisen od številnih dejavnikov. Za osebe z zdravimi zobmi zadostuje že letno čiščenje. Posamezniki, ki imajo večje tveganje za nastanek kariesa ali bolezni dlesni, pa bi na čiščenje morali bolj redno.

V katero skupino spadate?

Vemo, da določeni dejavniki v zvezi z zdravjem in življenjskim slogom lahko vplivajo na tveganje za nastanek kariesa. Odgovorite na naslednja vprašanja in ugotovite, ali ste izpostavljeni večjemu tveganju.
• Pijete vodo brez fluorida oziroma uporabljate zobno pasto brez fluorida?
• Pojeste veliko prigrizkov, vključno s sladkarijami?
• Se izogibate nitkanju zob?
• Si čistite zobe manj kot dvakrat na dan?
• Obiščete zobozdravnika samo takrat, ko vas boli zob?
• Potrebujete nove zalivke vsakič, ko obiščete zobozdravnika?
• Morate nositi zobni aparat, protezo ali kakšne druge ustne aparate?
• Imate kronične zdravstvene težave, kot je sladkorna bolezen?
• Imate suha usta?
Če ste morebiti pritrdili na prav vsa vprašanja, bi morali na čiščenje zob najmanj dvakrat na leto. Poleg tega se po odstranitvi plaka in zobnega kamna priporoča fluorizacija zob. Raziskave so pokazale, da se posameznikom, ki gredo na profesionalno fluorizacijo zob vsakih šest mesecev, zmanjša tveganje za nastanek kariesa za 30 odstotkov.

Bolni so bolj dovzetni

Posamezniki s kroničnimi zdravstvenimi težavami, kot so bolezni srca in sladkorna bolezen, morajo pogosto hoditi k zobozdravniku, saj so bolj dovzetni za bolezni dlesni.
Ljudje, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi ter tablete in infuzije za zdravljenje osteoporoze, prav tako potrebujejo redne obiske pri zobozdravniku. Tovrstna zdravila lahko otežijo zobozdravstvene postopke, kot so puljenje zob, zato se priporočajo redni pregledi in čiščenje, da se težave lahko zaznajo, preden postanejo resne.
Osebe s krvavečimi dlesnimi bi prav tako morale pogosto k zobozdravniku, še posebno, če imajo napredovano bolezen dlesni oziroma parodontalno bolezen.

Zaščitite svoj nasmeh

Četudi nimate kariesa ali bolezni dlesni, obiščite zobozdravnika vsakih šest mesecev. Nekateri ga obiščejo dvakrat na leto, da bi zmanjšali možnosti za nastanek zobobola. Starši pogosto hočejo biti dober zgled otrokom in naročijo celo družino na redne preglede in čiščenje.
Z rednimi obiski pri zobozdravniku si zmanjšate možnost, da boste pozneje potrebovali bolj kompleksno zdravljenje.
Poleg tega pa nas redni stiki z zobozdravnikom prisilijo, da jemo zdravo in si bolj temeljito čistimo zobe - vključno z nitkanjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta