Arkanovi morilci so varni v zaporu

Zora Štok Zora Štok
11.11.2018 06:27

Obsojeni in osumljeni za likvidacijo najbolj znanega beograjskega botra so v strahu za življenje pobegnili v Južnoafriško republiko, kjer umirajo eden za drugim. Roka srbskega podzemlja je dolga.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arkana so pokopali 20. januarja 2000, maščevalni pohod zoper morilca in sostorilce pa še traja.
REUTERS

Da je maščevanje jed, ki hladna najbolj tekne, je vedel že Vito Corleone v prvem delu izjemne filmske trilogije Boter. Lahko bi rekli tudi "pamti pa vrati" (v prevodu - zapomni si in povrni), če si izposodimo srbski rek. Zadnji dogodki ponekod po svetu namreč kažejo, da ravnanje pripadnikov srbskega kriminalnega miljeja velikokrat sloni prav na takšnih in podobnih pregovorih. To kaže tudi serija letošnjih umorov v Južnoafriški republiki, povezana z umorom Željka Ražnatovića - Arkana, zloglasna srbskega kriminalca in vojnega zločinca. Umorjen je bil 15. januarja 2000 v hotelu Intercontinental v Beogradu, letos, torej več kot 18 let kasneje, pa padajo glave vpletenih v njegov umor in umor njegovih dveh prijateljev Milenka Mandića in Dragana Garića. Zadnja žrtev sicer ni bil nihče od neposredno vpletenih, pač pa odvetnik Pete Mihalik, Južnoafričan, ki je zagovarjal tamkajšnje kriminalce in tudi pripadnike srbskih klanov, ki so zatočišče našli na skrajnem jugu Afrike. Med njegovimi klienti je bil tudi 42-letni Dobrosav Gavrić, ki je v Južnoafriško republiko pobegnil, dan preden so mu 8. oktobra leta 2006, na tretjem sojenju za Arkanov umor, izrekli kazen. Pred tem sojenjem sta potekali še dve sojenji, a so prvo zaradi razveljavitve morali ponoviti, tretje sojenje pa se je bilo začelo, ker je bilo drugo prekinjeno za več kot leto dni in je bilo postopek treba zagnati znova. Gavrić in Đuričić (ta se je na začetku preiskave sam predal policiji) sta se pojavljala na vseh obravnavah na vseh sojenjih, le na izreku sodbe na tretjem sojenju ju ni bilo - dan pred izrekom sta pobegnila. Leta 2007 so izrečene kazni - 35 let zapora za Gavrića in po 20 let zapora za soobtožena - postale pravnomočne.

Zagovornika Arkanovega morilca so umorili pred zasebno šolo, kamor je pripeljal svoja sina in hčer.
Dobrosav Gavrić, Arkanov morilec, obsojen na 35 let zapora, si prizadeva, da ga Južnoafriška republika ne bi izročila Srbiji. 
Reuters
Milan Đuričić - Miki, soobtoženi umora Arkana (v sredini), je letos aprila padel pod streli v Johannesburgu
Kurir.rs
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta