Avtomoblizem: Novi tiguan s 100 kilometri električnega dosega

Artur Švarc
24.09.2023 02:00

Premiera: Volkswagen je končno predstavil tudi novega tiguana, tretjo generacijo po vrsti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volkswagen poskuša držati tradicjo klasike s tretjo generacijo tiguana.
VW

Novi tiguan v svoji tretji generaciji ni velika skrivnost. Volkswagen je sam objavil nekaj fotografij zakamufliranega avtomobila že junija, razkrit je bil na patentnih slikah in nenazadnje smo ga v svoji naravni podobi lahko predčasno videli avgusta med snemanjem reklame v Ljubljani. Prvi tiguan je svojo službo med kompaktnimi SUV nastopil leta 2007, druga generacija pa je službovala vse od leta 2016 in bila eden najbolje prodajanih avtomobilov. Zato Volkswagen kar malo tvega z novim oblikovnim pristopom s precej bolj zaobljenimi linijami. Med sprednjima žarometoma ni klasične maske, pač pa zaprti del z LED svetlobnim trakom, ki preseka Volkswagnov logotip. Pri opremi R-Line vidimo velike odbijače z velikim vstopnikom za zrak, običajna izvedba pa ima nekoliko bolj skromen in sramežljiv videz.

Posebna novost so matrični žarometi, na voljo za doplačilo, ki imajo kar 38.400 LED-elementov, vsakega se da kontrolirati posebej. Tiguan tretje generacije v dolžino meri 4,54 metra, visok je 1,64 metra in širok 1,84 metra. Od predhodnika je daljši slabe tri centimetre, medosna razdalja pa je z 2,68 metra praktično nespremenjena. Prtljažnik je večji za 37 litrov in meri 652 litrov, spredaj je za 9 milimetrov več prostora za glave, zadaj pa 10 milimetrov.

Zaobljene površine so prinesle tudi občutno manjši količnik upora - namesto 0,33 zdaj znaša 0,28, kar seveda pomeni manjšo porabo, manjše emisije in daljši doseg na elektriko.

Notranjost je v celoti digitalizirana in podobna passatu.
VW

Tako kot pri passatu sta tudi tu dve različici priključnega hibrida - s 150 in 200 kW moči. Osnova je 1,5-litrski TSI, baterija s kapaciteto 19,7 kWh pa obljublja doseg do 100 kilometrov. Tiguan eHybrid ima vgrajen trifazni 11-kilovatni polnilnik in z opcijskim hitrim polnjenjem gre moč polnjenja vse do 50 kW. Za tiste, ki ne potrebujejo elektrike, sta tu dva običajna tiguana z 1.5 TSI s 96 kW (130 KM) in 110 kW (150 KM), oba imata sedemstopenjski DSG. Novi tiguan se tako poslavlja od ročnega menjalnika.

Za bolj zahtevne je tu še 2-litrski TSI s 150 kW (204 KM) ali 195 kW (265 KM) in stari dobri 2.0 TDI s 110 kW (150 KM) ali 142 kW (193 KM). Močnejša motorja imata tudi štirikolesni pogon 4Motion.

V notranjosti pade v oči skupni gumb za glasnost, ambientalno osvetlitev in način vožnje, ker ni prestavne ročice (izbira je prestavljena za volan), pa je nekaj več tudi odlagalnih mest. Ta vrtljivi gumb na mestu nekdanje prestavne ročice je unikat pri tiguanu, vse ostalo pa je precej podobno novemu passatu. Osrednji zaslon meri 12,9 palca, za doplačilo vam bodo dali večjega 15-palčnega. Cene še niso znane, v prodajne salone pa prihaja v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta