Balerina, ki ji je do zvezd pomagal Barišnikov

Nina Ambrož Nina Ambrož
28.07.2019 06:03

Svetlana Zaharova, ena najboljših balerin na svetu, prvič prihaja v Slovenijo. Septembra se bo vrtela v ljubljanskih Križankah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Balerino eminentnega Bolšoj teatra, ki žanje mednarodno slavo, pobira nagrade in velja za eno največjih balerin svoje generacije, opisujejo kot naravni talent, ki izpolnjuje ne le vse baletne standarde, ampak celo baletne sanje. Svetlano Zaharovo odlikujejo vitko, dolgo in fleksibilno telo, ki je glavni instrument v plesu, izjemno tehnično mojstrstvo in nadarjenost, pravijo poznavalci. Na odru lebdi in deluje breztežno. Z obrazom v obliki srca, velikimi modrimi očmi in ekspresijo v rokah se z lahkoto transformira iz eteričnega laboda v odločno fatalko.

Reuters

Pariz, odskočna deska v svet

Ameriški in britanski mediji Svetlano Zaharovo pogosto povzdigujejo v primabalerino in jo primerjajo z ruskima baletnima ikonama Rudolfom Nurejevom in Mišo Barišnikom. S slednjim je povezana zanimiva, usodna zgodba. Barišnikov je bil namreč njen veliki zavetnik in tisti, ki ji je pomagal do zvezd. Nekaj zatem, ko je Zaharova z Marijinim gledališčem gostovala v Versaillesu, je zazvonil telefon in zapelo je povabilo, ali bi plesala v Bajaderi v Parizu. "Veste, zakaj vas vabimo? Zato ker je Mihail Barišnikov rekel, da bi vas morala videti v Versaillesu," so zvenele besede direktorice Opere in baleta Pariz, ki so Zaharovo osupnile in se ji vtisnile v spomin za večno. Ruska balerina je francosko vabilo sprejela, leta 2001 podpisala pogodbo in plesala v Bajaderi, po njeni oceni enem najtežjih baletov nasploh.

Profimedia
Profimedia

Brez čokolade ne bi mogla živeti

Čeprav je predana klasičnemu baletu in trdi, strogi ruski šoli, Svetlano Zaharovo zanima tudi sodobni, eksperimentalni balet. "Moje sanje so delati s koreografi, kot je William Forsythe," je dejala v nekem intervjuju. So pa sodobne solovariacije zanjo že ustvarili različni mednarodni koreografi. Premamil bi jo tudi igralni film, je priznala, zlasti če bi govoril o baletu. Ima pa izkušnje z dokumentarnim filmom. Vzbuditi čustva pri gledalcih je metoda, ki jo ruski plesalci praviloma odlično obvladajo. Na odru niso le stilisti, ampak tudi senzualisti. Zaharovi je po njeni presoji to najbolj uspelo z upodobitvijo Nataše Rostove, Tolstojeve junakinje v Vojni in miru, saj je ganila, osvojila milijone src, je zapisano na njeni spletni strani. "Takšen dogodek se lahko zgodi samo enkrat v življenju. Nikoli ne bom pozabila čustev, ki sem jih doživela v nastopu, razburjenje z neverjetno evforijo in srečo," je izpostavila.

Njeno otroštvo se je končalo pri desetih letih

Svetlana Zaharova je bila rojena leta 1979 v provincialnem ukrajinskem mestu Luck. Pri šestih letih starosti jo je mama, po poklicu koreografinja, vpisala k folklori in na neki način zakoličila njeno kariero. Štiri leta kasneje se je udeležila avdicije in bila sprejeta v državno koreografsko šolo v Kijevu. Takrat, pri desetih letih, se je njeno otroštvo končalo, je nekoč potožila.
Leta 1995, po šestih letih treniranja baleta, je Zaharova nastopila na tekmovanju mladih plesalcev (Vaganova Prix) v Sankt Peterburgu in kot najmlajša tekmovalka osvojila drugo mesto. Povabljena je bila, da nadaljuje baletno šolanje na podiplomskem študiju ugledne Vaganove akademije v Sankt Peterburgu.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta