Boeingi (še) ostajajo na tleh

Gregor Grosman Gregor Grosman
09.06.2019 02:08

Okoli 58 tisoč ur dela bo potrebnih za usposobitev flote letal Boeing 737 Max, da bo dobila zeleno luč za letenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
American Airlines je svoje boeinge 737 max parkiral v Tulsi v Oklahomi.
Reuters

Letala Boeing 737 Max so bila prizemljena marca letos, potem ko sta strmoglavili dve letali tega tipa. Prva nesreča se je zgodila v Indoneziji oktobra lani, druga marca v Etiopiji, v obeh je umrlo skupno 346 ljudi. Strmoglavljenje je zakrivila napaka na sistemu MCAS, ki ga je ameriški proizvajalec razvil za omenjeno serijo letal; sistem je namenjen avtomatičnemu preprečevanju izgube vzgona letala, in če ima letalo premalo vzgona, avtomatsko potisne nos letala navzdol. Kljub nekaterim optimističnim napovedim, da bi lahko ustrezno posodobljena potniška letala Boeing 737 Max že kmalu spet videli v zraku, polna potnikov, je Reuters objavil informacijo, da se to še ne bo zgodilo kmalu. V vsako prizemljeno letalo naj bi bilo namreč treba vložiti še do 150 ur dela, kar bi za 387 letal tega tipa zahtevalo več kot 58.000 delovnih ur. V to pa naj ne bi bil vključen čas, ki je potreben za šolanje pilotov.

Edini, ki te dni hodijo okoli parkiranih boeingov, so tehniki, ki jemljejo vzorce kerozina.
Reuters

Hitenje se ne obnese

Da bi odpravili vzrok za omenjeni strmoglavljenji, je bilo treba posodobiti sistem MCAS. Boeing je delovanje nadgrajene programske opreme razkril ameriški Zvezni upravi za letalstvo in drugim regulatorjem, vendar uradno softver naj ne bi bil še potrjen. Ne glede na to je predvsem od ZDA prihajalo veliko optimističnih napovedi, da bo letalo Boeing 737 Max v zraku že konec junija. A Bloomberg je nedavno sporočil, da je komercialna vrnitev tega letala ponovno zamaknjena, saj FAA ocenjuje postopke za nujne primere ne samo za družino Max, ampak tudi za starejše generacije letal 737.​

Reuters

Pri skoraj polovici nekvalitetna predkrilca

Zvezna uprava za letalstvo je v skupni preiskavi s podjetjem Boeing ugotovila, da ima okrog 300 potniških letal Boeing 737, ki so povsod po svetu, vgrajene pomanjkljive sestavne dele v krilih in jih morajo zamenjati. Letalskim družbam, ki omenjena letala uporabljajo, so svetovali, naj jih natančno pregledajo. Po poročanjih tujih medijev naj bi bilo prizadetih 133 boeingov 737 NG (predhodnik maxa) in 179 boeingov 737 max.

Reuters

Visoke odškodnine in preklici naročil

Nemška družba TUI je 13 letal 737 Max prizemljila v Bruslju, Amsterdamu in Manchestru, kjer lahko mehaniki skrbijo zanje, po eno letalo pa je ostalo v Sofiji in na Kanarskih otokih, kjer so skrb zanju prevzeli pogodbeni izvajalci. Tako imenovano podaljšano parkiranje je opisano na več kot sto straneh priročnika, ki ga je pripravila družba Boeing. Skupno je ameriški proizvajalec s sedežem v Čikagu zaradi posledic strmoglavljenja dveh letal tega tipa izgubil že nad 41,5 milijarde ameriških dolarjev. Grozi jim izplačilo odškodnine letalskim družbam v višini 1,4 milijarde dolarjev, če bodo letala ostala na tleh do konca septembra, je za Bloomberg izračunal analitik George Ferguson. Kmalu bodo imeli na dvorišču spravljenih za 12 milijard vrednih letal, "v nedogled ne morejo nadaljevati proizvodnje", zaključi Ferguson.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta