Bog ne daj, da zmanjka toaletnega papirja

Gregor Grosman Gregor Grosman
05.04.2020 05:04

Prerekanje, prerivanje, nasilje pred blagajno. Hrčkanje je izraz, ki ga mnogi omenjajo v povezavi z nakupovanjem tako imenovanega belega zlata v trgovinah doma in po svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V časih pandemije koronavirusa so se nam spremenile prioritete. Tudi pri nakupovanju. Najbolj iskana izdelka v trgovinah sta - že od začetka korona krize - kvas in toaletni papir. Pa to ne samo pri nas, ampak po vsem svetu. Prerekanju, prerivanju, celo fizičnemu nasilju pred blagajnami so bili priča številni kupci, družbeni splet so preplavile fotografije polnih nakupovalnih vozičkov, ko so ljudje na zalogo kupovali več paketov toaletnega papirja. Da ga slučajno ne bi zmanjkalo.

Vroča roba in varna naložba

Po 14 dneh izolacije se je situacija malce umirila. Vsaj v Sloveniji. V tujini še ne. V Nemčiji, denimo, v jutranjem sporedu na več programih namenjajo več minut dnevno tej tematiki. Pomanjkanju in junakom v trgovinah, ki pridno polnijo luknje v regalih. Hrčkanje je izraz, ki ga omenjajo povsod. Prekomerno nakupovanje izdelkov, ki jih sploh ne potrebujemo v takšnih količinah. Seveda je koristno, če na zalogo kupimo stvari, ki imajo dolg rok trajanja ali ga sploh nimajo. In tudi tukaj je toaletni papir odlična izbira, saj se ne more pokvariti. Toaletni papir je postal simbol za varnost, pojasnjujejo psihologi. V tujini ga nekateri danes celo podarjajo, ker so ugotovili, da ga imajo dovolj in želijo pomagati tistim, ki niso tako srečni. Seveda lahko, če bi vam resnično zmanjkalo toaletnega papirja, alternativno uporabite papirnate brisače (pretrgate jih na pol) ali papirnate robčke ali toaletne robčke v škatli. Ker so ti praviloma precej tanjši, jih boste morda želeli naložiti več drugega prek drugega. Saj veste, "ziher je ziher".

Pa dober tek!
Friedemann Vogel
Oskrba z belim zlatom je zagotovljena.
EPA
S polnimi vozički toaletnega papirja
EPA

Dva tipa ljudi

Strokovnjaki pri uporabi toaletnega papirja ločijo med dvema tipoma ljudi: tistimi, ki ga mečkajo, in tistimi, ki ga zlagajo. Slednji so varčnejši, tako razlagajo, saj porabijo manj papirja. Mnogi se šele zadnjih nekaj tednov zavedajo, koliko papirja pravzaprav spustimo v kanalizacijo.
Da WC-papirja ne bo zmanjkalo, nas prepričujejo odgovorni, v Nemčiji pa vseeno svarijo, da bi dolgoročno lahko prišlo do ozkega grla. Ne želimo delati panike, nikakor ne. Razlog za napovedi je povezan s pomanjkanjem surovine za izdelavo. Navajajo, da toaletni papir delajo iz starega papirja, tega pa trenutno primanjkuje. Izdelovalci naj bi danes imeli za približno 30 odstotkov manj zalog te osnovne surovine, saj veliko podjetij ne deluje in tako ne ustvarjajo odpadkov - starega papirja. Prav tako ljudje ne hodijo iz svojih domov in kupujejo manj časopisov. Zato prav zares velja nasvet: kupujte časopise, da ne bomo ostali brez toaletnega papirja.

Majhen uspeh za veliko ljudi

Vsake toliko časa pa se nekje nekomu nasmehne sreča in mu uspe osrečiti tudi številne druge. V Nemškem Hessnu je Andreas Hofmann, lastnik trgovine, v kateri sicer toaletnega papirja sploh ne prodajajo, po naključju prišel do možnosti nakupa večje pošiljke tega belega zlata. Ker pa je njegova trgovina majhna in bi zaradi omejitev lahko v njej bilo hkrati zgolj deset kupcev, se je odločil za nenavadno potezo. Da jim ni bilo treba postavljati varnostnika in omejevati vstopa, so preprosto na parkirišču uredili "drive-in" prodajo toaletnega papirja, tako da strankam sploh ni treba zapustiti avtomobila. Vsak lahko kupi največ dva paketa, za 16 rolic trislojnega papirja pa je treba odšteti pet evrov.

Čiščenje zadnjice brez toaletnega papirja omogoča prha za zadnjico HappyPo.
Happypo

Dva lističa napitnine

Po spletu v zadnjih dneh in tednih krožijo številni videi, kako si ljudje v izolaciji popestrijo vsakdan. Med njimi je ogromno takšnih, ki vključujejo toaletni papir. Denimo rekreacija z rolicami na sto in en način. Delanje sklec in pri tem prelaganje rolic z enega mesta na drugo. Pa preskakovanje zidu iz papirja ali dviganje nog čez stolp, narejen iz rolic.
Nastale so pesmi, v katerih domiselni avtorji opisujejo hlačnega kavalirja, trislojni WC-papir. Romantika danes je, da za svoje dekle spalnice ne okrasite s svečkami in cvetjem, ampak okoli postelje razmečete rolice belega zlata.
V času korone je postal toaletni papir statusni simbol. "Bi bila moja priležnica?" sprašuje v nekem videu napol goli moški, udobno nameščen v postelji, obkrožen s - saj veste s čim.

Toaletni robčki
Profimedia
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta