Bolje več vode kot premalo: kaj se dogaja z dehidriranim telesom?

NR
08.12.2019 05:05

Zlasti starejši pozabljajo, da morajo piti, četudi ne čutijo žeje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Moški 3,7 litra tekočine na dan, ženske 2,7 litra
Epa

Voda je za naše telo življenjskega pomena. Predstavlja 50 do 70 odstotkov naše telesne teže in je nepogrešljiva pri večini telesnih funkcij.
Že najmanjše pomanjkanje tekočine v telesu - zaradi dehidracije, bolezni, telovadbe ali vročinskega udara - lahko povzroči izčrpanost. Najprej smo žejni in utrujeni, rahlo nas lahko začne boleti glava. To vodi v slabo razpoloženje ter psihično in fizično oslabelost. Še naprej izgubljamo vodo iz telesa z dihanjem, uriniranjem, odvajanjem in skozi pore na koži. Zdravi ljudje odlično uravnavajo količino vode v telesu z zaužito hrano in pijačo, k temu pa jih spodbujata tudi žeja in lakota. A to je težje pri dojenčkih in malčkih, bolnikih, starejših ljudeh, športnikih in pri vseh, ki so zelo fizično aktivni, zlasti v vročini.

Kaj se zgodi pri dehidraciji

Ko začutite žejo, je vaše telo že zelo dehidrirano, saj naš mehanizem za žejo zaostaja za nivojem hidracije v telesu. Raziskave kažejo, da že samo en odstotek dehidracije negativno vpliva na naše razpoloženje, pozornost, spomin in koordinacijo.
Sklepati je mogoče, da pri dehidraciji upade količina tekočine v možganskem tkivu, s čimer se zmanjša volumen možganov, kar začasno vpliva na delovanje celic. Če izgubimo tekočino v telesu in je ne nadomestimo, postane kri gostejša, kar na neki točki sproži, da ledvice zadržujejo vodo. Posledica: manj uriniramo.

Premalo tekočine poveča tveganje za izčrpanost ali kolaps.
Profimedia

Koliko tekočine na dan potrebujemo

Potrebe po tekočini se zelo spreminjajo zaradi številnih dejavnikov, na primer zaradi sestave telesa, metabolizma, prehranjevanja, klimatskih razmer in oblačil. Zanimivo je, da je bilo prvo uradno priporočilo o količini dnevno popite vode objavljeno šele leta 2004. Po smernicah medicinskega inštituta je priporočljivo, da odrasli moški vnesejo v telo 3,7 litra tekočine na dan, ženske pa 2,7 litra. Okrog 80 odstotkov skupne tekočine, ki jo čez dan zaužijemo, mora zajemati pijača, vključno z vodo in napitki brez kofeina in brez alkohola, preostalih 20 odstotkov tekočine pa lahko vnesemo v telo tudi s hrano. A to so seveda samo grobe smernice. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta