Bršljan odstranjuje bradavice in kurja očesa

Borut Cerkvenič
24.05.2020 04:35

Bršljanovi listi dobro denejo pri prehladu, bronhitisu in astmi, bršljanovih jagod pa se raje ne dotikajte, ker so zelo strupene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pleza po zidovih.
Profimedia

​Navadnemu bršljanu (Hedera helix L.) po domače rečemo tudi bljuš, bršlen, bršlin, brštan, obršilj. Je grmovnata ovijalka, ki se s številnimi oprijemalnimi koreninami vzpenja po tleh in drevesih. Kmetje ga ponekod uničujejo, ker mislijo, da zažira gozdno drevje, vendar bršljan s svojimi koreninami na drevesu ne srka hrane ali vode, kot to počne bela omela s svojimi sesalnimi koreninami. Drevo je bršljanu samo opora, po kateri se vzpenja proti svetlobi.

Oprijema drevo.
Wikipedia
Listi so užitni.
Profimedia

Pomirja kašelj

Bršljan pri notranji uporabi zdravi kašelj, bronhitis, oslovski kašelj in astmo. Ženske ga uporabljajo pri premočni menstruaciji. Pospešuje izločanje žolča, deluje protibakterijsko, protivnetno, protivirusno, protiglivično. Blaži krče, preprečuje vnetja, odvaja seč, zavira vodeničnost, deluje pri razstrupitvi s pesticidi in z radioaktivnim sevanjem. Priporočajo ga pri revmatičnih obolenjih. Uravnava imunski sistem, ker uničuje parazite. Pomaga pri težavah z želodcem in z drugimi prebavnimi organi.

Opozorilo

Bršljanove jagode so strupene! Še zlasti so nevarne za otroke, v preteklosti je že bilo nekaj zastrupitev s smrtnim izidom.

Bršljanove jagode so strupene.
Wikipedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta