Hren je zdrav. Naj bo na mizi tudi po veliki noči

Borut Cerkvenič
03.05.2020 04:29

​Zaradi zdravilnih učinkovin je treba hren uživati večkrat, vendar v majhnih količinah. Preprečuje razvoj bakterij in virusov, razkužuje in celi rane​.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ščep hrena na dan prežene prehlad stran.
Profimedia

​​Navadni hren (Armoracia rusticana L.) uvrščamo v družino križnic, domači imeni zanj sta tudi kren in turman. Navadni hren je rastlina, ki zraste v višino do 1,5 metra. Ima oglato steblo in tri vrste listov. Gojijo ga, kot Slovenci okoli velike noči najbolje vemo, predvsem zaradi njegovega korena. Pri hrenu so uporabni tudi prvi listi, ki odženejo od korenine; so pernato deljeni in imajo ozke segmente. Drugi listi so kratkopecljati stebelni listi in so večji od teh prvih. Pritlični listi so dolgopecljati, široko suličasti z neenakomerno nazobčanim robom, zgornji listi pa so suličasti. Na vrhu stebla se razvije socvetje belih cvetov. Vsak cvetek ima štiri venčne lističe. Plodovi, ki se razvijejo iz cvetov, so okroglasti in veliki približno pol centimetra.
Korenina navadnega hrena spominja na peteršiljevo, pokrita je z rjavkasto skorjo, pod njo pa se skriva belo meso. Pri hrenu so sicer uporabni tudi listi in cvetovi. Cveti junija in julija. Koren izkopavamo v vseh mesecih, ki imajo v svojem imenu črko "r" (od septembra do aprila). Pri nas gojen hren raste v vrtovih, na njivah, na poljih, najdemo ga tudi v divji naravi. Običajno hren uživamo sveže naribanega (lahko tudi v kombinaciji z naribanim jabolkom), primeren je za omake, priloge, solate, tudi za obkladke.

Vir zdravja
Barbara Bradač
Divji hren
Profimedia
Hrenova juha
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta