Bryan Adams prihaja v Ljubljano: Če so vaše sanje zgolj slava, se lahko pripravite na razočaranje

Damijana Žišt Damijana Žišt
27.11.2022 03:00

Legendarni kanadski glasbenik Bryan Adams bo 4. decembra svoje oboževalce s koncertom razveselil v ljubljanski Areni Stožice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Darja Stravs Tisu

Legendarni kanadski glasbenik Bryan Adams, dobitnik več grammyjev, ki je v začetku novembra praznoval 62. rojstni dan, se znova vrača v Slovenijo. V nedeljo, 4. decembra, bo svoje oboževalce razveselil s koncertom v ljubljanski Areni Stožice. V Sloveniji bo nastopil v okviru evropske turneje, ki jo je začel julija v Španiji in jo poimenoval So Happy It Hurts. Na turnejo se je podal ob marčevski izdaji novega, že 15. studijskega albuma z naslovom So Happy It Hurts.

Pred nastopom v Sloveniji bo (in je) imel priljubljeni roker Adams v novembru koncerte v Amsterdamu na Nizozemskem, v belgijskem Antwerpnu, v Nemčiji tri koncerte, in sicer v Mannheimu, Berlinu in Münchnu. V decembru se ga bodo razveselili avstrijski oboževalci v Innsbrucku in na Dunaju. Po koncertu v Ljubljani sledijo še trije njegovi nastopi v italijanskih mestih Treviso, Rim in Firence, turnejo pa bo sklenil še z dvema koncertoma v Nemčiji ter z zaključnim, ki bo 13. decembra v Parizu.

Naravnost iz srca

Bryan Adams je eden najbolj prepoznavnih in ikoničnih glasbenikov, avtor številnih, že kar ponarodelih rock uspešnic, dobitnik mnogih glasbenih nagrad, ki je v svoji glasbeni karieri prodal več kot 65 milijonov plošč. Adams slovi kot glasbenik, ki na nastopu da od sebe čisto vse, njegov zaščitni znak pa je energičen in iskren nastop, ki vedno znova prepriča občinstvo, kar je "v živo" dokazal tudi na svojem zadnjem koncertu v Ljubljani leta 2018. Tedaj se je 22. novembra 2018 po štirih letih vrnil v Ljubljano in nastopil v Areni Stožice v sklopu turneje The Ultimate Tour. Na turneji je predstavil pesmi z novega kompilacijskega albuma Ultimate, na katerem je mogoče slišati vse njegove največje uspešnice ter dve novi skladbi. Tudi tokrat bodo njegovi oboževalci lahko slišali njegove največje uspešnice, kot so Run To You, (Everything I Do) I Do It For You, Can't Stop This Thing We've Started, Summer of '69, Heaven, Somebody, Have You Ever Really Loved a Woman?, Cuts Like A Knife ter druge.

Leta 2018 je med drugim na koncertu povedal, zakaj mu je uspelo v življenju, da je tako dober glasbenik: "Tale pesem bo za mamo in očeta, ker sta zaslužna, da lahko tukaj nocoj pojem pred vami. Tega ne jemljem za samoumevno. Težko je, ker ko si star in se ti tvoji starši zdijo stari ... In ko sem jih imel sedemnajst, sem rekel svoji mami: 'Našparanih imaš tisoč dolarjev za mojo šolo, ampak bi lahko to dali za nakup klavirja?' In rekla je: 'Lahko bi, ja.' Celo poletje sem igral klavir, vsi so pobegnili iz hiše, ker sem bil najslabši pianist na svetu. Ampak na koncu poletja sem znal zaigrati C-akord in okrog tega je zgrajena ta pesem. Hvala, mama in ata!"

Mama, ata in C-dur. In pesem. Straight from the Heart. Naravnost iz srca. Povedal je še: "Če greste v glasbo zaradi ljubezni do glasbe, je to v redu, če pa so vaše sanje zgolj slava, se lahko pripravite na razočaranje."

Priljubljeni kanadski pevec, ki velja za enega najboljših koncertnih izvajalcev poprocka, je nastopil v Ljubljani tudi leta 2006 v dvorani Tivoli in 2014. v Areni Stožice. V sredini devetdesetih let je bil Bryan Adams na vrhuncu slave. Za seboj je imel že šest izdanih albumov, ki so bili vsi velike prodajne uspešnice. Iz radijskih sprejemnikov so pogosto odmevali hiti Summer of '69, Heaven, Run To You, "(Everything I Do) I Do It for You"in mnogi drugi.

Julija 1996 je nastopil tudi v Kopru, poleg njega so takrat na odru stali še ameriška pevka Melissa Etheridge in naš Šank Rock. Koncert je Bryan Adams otvoril s hitom, ki ga je izdal malce pred tem - The Only Thing That Looks Good on Me Is You, sledilo je še 22 pesmi in bis - del katerega so bile še štiri uspešnice, koncert pa se je zaključil z romantično Let's Make a Night to Remember.

Darja Stravs Tisu

Dobitnik številnih nagrad in priznanj

Za kanadskega glasbenika lahko rečemo, da je zvezda stalnica glasbene scene, saj se na svetovne turneje odpravlja že skoraj štiri desetletja. Njegova glasba je dosegla prva mesta lestvic v več kot 40 državah po vsem svetu. Za njim je uspešna, več kot 30 let trajajoča kariera, v kateri je prodal 65 milijonov plošč, koncertiral na šestih celinah ter dosegel prvo mesto na lestvicah v več kot 40 državah po svetu. Kanada ga je nagradila s častnim nazivom Order of Canada, prislužil si je tudi zvezdo na hollywoodski aleji slavnih Walk of Fame. Za svoje glasbeno delovanje je prejel 23 nagrad od skupaj kar 94 nominacij.

Leta 2008 je bil ob 50-obletnici lestvice Billboardovih vročih 100 uvrščen na 38. mesto izvajalcev vseh časov. Leta 2014 je obeležil 30. obletnico svojega ikoničnega albuma Reckless, kritike in občinstvo pa je navdušil tudi na zadnji turneji leta 2016, kjer je predstavljal svoj trinajsti studijski album Get Up, ki se je tedaj v manj kot mesecu dni uvrstil na lestvico med prvih deset v devetih državah.

Poleg tega je prejemnik prestižnih nagrad grammy, treh oskarjev, številnih nagrad juno, American Music Awards ter ASCAP Film and Television Music Awards, petkrat pa je bil nominiran tudi za zlati globus. Adams še vedno prireja okoli sto koncertov letno, njegove pesmi pa je mogoče slišati tudi v novem muzikalu, ki je imel premiero na Broadwayu, narejenem po kultnem filmu Čedno dekle (Pretty Woman), kjer sta igrala Julia Roberts in Richard Gere.

Nadarjen fotograf in velik zagovornik živali

Adams je poznan tudi kot nadarjen fotograf in predan aktivist. Slovenci smo si ga zapomnili tudi, ker je leta 2012 pred začetkom smučarske sezone v objektiv ujel našo zmagovalko Tino Maze. Konec leta 2006 je imel razstavo fotografij v Mestnem muzeju Ljubljana, pustil pa je tudi globok vtis s pretresljivo fotografsko razstavo vojnih veteranov. Adams ima svojo človekoljubno fundacijo - leta 2006 je dobil kanadsko državno priznanje za prispevke pri izboljšanju izobraževanja otrok in mladih po celem svetu in je velik zagovornik pravic živali; vegan je že več kot 25 let. Bryan Adams ne obiskuje živalskih vrtov in cirkusov, ker ne prenese pogleda na zaprte živali. Živi v londonskem predelu Chelsea in v Parizu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta