Čebula je superživilo s kar desetimi koristmi za zdravje: Od boljšega libida do zdrave kože brez aken

NR
06.02.2022 04:25

Tudi ena čebula na dan odžene zdravnika stran. In kdo bi si mislil, da izboljša celo ustno higieno!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Reuters

Poleg tega, da čebula predrami naše brbončice, ima tudi zelo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja. Natrij, kalij, folati, vitamini A, C in E, kalcij, magnezij in fosfor ... To so le nekatere hranilne snovi, ki jih ima čebula. Pravzaprav je skromna čebula mogočno superživilo s kar desetimi neverjetnimi koristmi za zdravje, povzemamo jih po spletni strani healthshots.com.

1. Za zdravo delovanje srca

Čebula je bogat vir flavonoidov in tiosulfinatov. Zakaj je to sploh pomembno? Flavonoidi v čebuli pomagajo pri zmanjševanju slabega holesterola v telesu, znano pa je, da tiosulfinati ohranjajo pravilno konsistenco krvi, podobno kot sredstvo za redčenje krvi. Zaradi tega se tveganje za srčni infarkt in možgansko kap ob uživanju čebule močno zmanjša. Kot ugotavlja Cambridge University Press, flavonoidi, prisotni v rdeči čebuli, pomagajo znižati raven slabega holesterola.

2. Za zdrave kosti

Po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo ena čebula vsebuje 25,3 mg kalcija, pomembnega za zdrave kosti, zato lahko z dodajanjem čebule v prehrano okrepite svoje kosti.

Prebranec ali gravče na tavče - oboje je slastno.
Profimedia

3. Boljši imunski sistem

Danes se vse vrti okoli imunskega sistema. Antioksidanti v čebuli lahko pri tem pomagajo. Glede na študijo, objavljeno v reviji Mediators of Inflammation, je kemična sestava čebule tako močna, da pomaga pri krepitvi imunskega sistema in ima tudi lastnosti, ki preprečujejo nastanek raka.

4. Odlična pri težavah z dihali

Čebula je zaradi prisotnosti flavonoidov antialergen, v večini primerov pa prav alergije povzročijo težave z dihali. Glede na študijo, objavljeno v reviji DARU Journal of Pharmaceutical Sciences, uživanje čebule sproščujoče deluje na mišice sapnika, kar bolnikom z astmo olajša dihanje.

5. Pomaga pri težavah z očmi

Konjunktivitis je zelo pogosta in neprijetna težava. Selen v čebuli pomaga pri tvorjenju vitamina E, ki preprečuje to bolečo težavo z očmi. Pravzaprav tudi kapljice za oči vsebujejo izvlečke čebulnega soka.

6. Lahko izboljša ustno higieno

Kdo bi si mislil, da čebula izboljša ustno higieno, saj se mnogi izogibajo uživanju čebule prav zaradi slabega zadaha, ki ga pušča. Toda izkazalo se je, da je čebula odlična za ustno higieno zaradi vsebnosti vitamina C.

7. Izboljša spolno zdravje

Če ima vaš partner težave z erektilno disfunkcijo, ga prisilite, da poje čebulo, saj po študiji, objavljeni v reviji Biomolecules, lahko pomaga tudi pri tej težavi. Študija pa je pokazala še, da čebula pomaga pri povečanju ravni testosterona pri moških.

8. Za sijočo in mladostno kožo

Čebula ima veliko vitaminov A, C in K, potrebnih za brezhibno kožo. Ti vitamini ne pomagajo le pri odpravi pigmentacije, ampak tudi ščitijo pred škodljivimi UV-žarki. Ali veste, da lahko v svoje izdelke za nego obraza dodate kanček čebulnega soka in ga nanesete pri težavah z aknami?

9. Za zdrave lase

Čeprav ni veliko znanstvenih dokazov, ki bi to potrjevali, je v mnogih ajurvedskih izdelkih za lase čebulni sok za rast las. Zaradi antibakterijskih lastnosti čebula pomaga preprečiti prhljaj in z lasišča odganja uši.

10. Lajša simptome menopavze

Glede na študijo, objavljeno v reviji Journal of Breast Cancer, uživanje surove čebule, v kateri je veliko kalcija, pomaga pri lajšanju simptomov po menopavzi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta