Cilji za zdravo 2020: Raje manj peciva in sladkarij

NR
05.01.2020 06:04

Nekaj osnovnih prehranjevalnih nasvetov za več zdravja in sreče v novem letu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S sladkorjem po malem
Profimedia

Zelo pomembno je, da ohranite zdrav življenjski slog, saj lahko le tako preprečite mnoge bolezni in ostanete zdravi. Tudi letos si vzemite čas in si zastavite nekaj ciljev za zdravo življenje.
- Jejte manj sladkorja. Če hočete živeti bolj zdravo, morate omejiti vnos rafiniranega sladkorja. Prevelike količine lahko namreč povzročijo kopičenje odvečne telesne teže, zvišanje ravni krvnega sladkorja in druge zdravstvene težave. Zato je priporočljivo pojesti manj peciva, sladkarij, čokolade in sladoleda. Ta živila nimajo nobene hranilne vrednosti in lahko zelo slabo vplivajo na zdravje.
- Vaša prehrana naj bo bogata z vlakninami. Vlaknine so izredno pomembne za zdravje, saj pripomorejo k temu, da je prebava taka, kot mora biti. Z njimi lahko odpravite prebavne težave, kot so zaprtje, napihnjenost in sindrom razdražljivega črevesa. Poleg tega vam lahko vlaknine pomagajo pri tem, da se boste znebili odvečnih kilogramov. Zaradi njih se namreč počutite dlje časa siti in zato lažje nadzirate apetit. V prehrano zatorej vključite čim več svežega sadja in zelenjave.
- Izogibajte se predelani in nezdravi hrani. Predelana in pakirana živila so sicer zelo priročna, vendar vsebujejo veliko zdravju škodljivih kemikalij in konzervansov. Zamrznjena hrana lahko povzroči sladkorno bolezen, saj za ohranjanje njene svežine pogosto uporabljajo škrob. Poleg tega zamrznjena hrana vsebuje veliko maščob, zaradi česar ima večjo kalorično vrednost. Izvedenci zamrznjena živila celo povezujejo s povečanim tveganjem za razvoj raka. Priporočljivo je, da si taka živila privoščimo le občasno, saj je lahko njihovo redno, vsakodnevno uživanje usodno za naše zdravje.

Ne preskakujte zajtrka.
Andrej Petelinšek
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta