Čokolada je koristna za zdravje, vendar ne vsaka in ne za vse

The Conversation
05.05.2024 02:00

Koščka čokolade se vedno razveselimo. Toda ali držijo trditve, da je uživanje majhnih količin čokolade koristno za zdravje?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če se čokoladi ne moremo upreti, naj vsaj ne bo bela ali mlečna, ampak obvezno temna.
Profimedia

Dejstvo je, da ni dobro pojesti preveč čokolade, saj večina čokoladnih izdelkov vsebuje veliko maščob in sladkorja. Toda ali držijo trditve, da je uživanje majhnih količin čokolade koristno za zdravje, se sprašuje Dan Baumgardt, višji predavatelj na fakulteti za fiziologijo, farmakologijo in nevroznanost na Univerzi v Bristolu. Na srečo obstaja veliko dokazov, da je lahko čokolada v zmernih količinah koristna za zdravje srca in tudi za duševno zdravje. Surova kakavova zrna so dejansko pravi zdravilni čudež. Vsebujejo mnoge aktivne snovi, ki imajo farmakološke učinke, podobne kot zdravila.

Snovi, ki vodijo k nevrološkim učinkom v možganih, morajo biti sposobne prečkati krvno-možgansko pregrado, ki preprečuje, da bi škodljive snovi, kot so strupi in bakterije, prodirali iz krvi v občutljivo živčno tkivo. Ena od teh snovi je teobromin, ki ga najdemo tudi v čaju in zaradi katerega ima ta grenak okus. Čaj in čokolada vsebujeta tudi kemikalijo kofein, ki je po zgradbi podobna teobrominu. Obe kemikaliji med drugim prispevata k temu, da lahko od čokolade postanemo odvisni. Obe sta sposobni prečkati krvno-možgansko pregrado ter vplivati na živčni sistem. Zato zanju pravimo, da sta psihoaktivni snovi.

Kako lahko čokolada vpliva na razpoloženje? Raziskovalci so opravili sistematično analizo izsledkov raziskav o čustvih in občutjih, povezanih z uživanjem čokolade. Večinoma se je izkazalo, da izboljšuje razpoloženje, omili tesnobnost, oskrbuje z energijo in pozitivno vpliva na vzburjenost. Nekateri udeleženci teh raziskav so poročali še o občutku krivde. No, s tem smo se verjetno že kdaj srečali vsi, zlasti če smo pojedli kak košček čokolade preveč.

Koristni učinki kakava

Poleg tega da pozitivno vpliva na možgane, utegne imeti kakav koristne učinke tudi za zdravje drugih organov. Stoletja so čokolado uporabljali za zdravljenje cele vrste bolezni in motenj. Razširjeno je bilo prepričanje, da je mogoče z njo pozdraviti slabokrvnost, tuberkulozo, putiko in nizki libido. To morda ni bilo čisto res, toda danes imamo dejansko na voljo dokaze, da ima kakav pozitivne učinke na srčno-žilni sistem. Prepreči lahko denimo endotelijsko disfunkcijo; gre za proces, pri katerem arterije otrdijo, ker se v njih nabere preveč maščobnih oblog, posledica česar sta velikokrat srčni napad in kap.

temna čokolada
Profimedia

Z uživanjem temne čokolade lahko znižamo krvni tlak, ki je še eden od dejavnikov za razvoj arterijske bolezni, in preprečimo tvorbo strdkov, ki blokirajo pretok krvi po žilah. Nekatere študije nakazujejo, da utegne biti temna čokolada koristna pri uravnavanju "dobrega" oziroma HDL-holesterola, ki ščiti srce in ožilje.

Druge raziskave so bile osredotočene na povezavo med uživanjem temne čokolade in inzulinsko rezistenco, povezano s sladkorno boleznijo tipa 2 in debelostjo. Nakazale so, da polifenoli - vrsta kemičnih spojin, ki se naravno pojavljajo v rastlinah in so prisotne tudi v živilih, kot je čokolada - prispevajo k boljšemu nadzoru nad vrednostmi krvnega sladkorja.

Toksičnost čokolade

Čokolada je morda za mnoge zdravilo, toda za druge je lahko strup. Znano je, da domače živali čokolade - natančneje kofeina in teobromina, ki ju vsebuje - ne morejo prebaviti, zato je zanje strupena. Najpogosteje so žrtve psi, ki imajo večinoma zelo dober apetit in na splošno niso preveč izbirčni. Najbolj nevarna je zanje temna čokolada. Po zaužitju ta pri njih povzroči bruhanje, drisko, nemirnost, sopenje, tresavico, pospešeno bitje srca in živčne napade. Če pes zaužije veliko količino čokolade, lahko pogine.

Nekatere snovi v čokoladi imajo negativne učinke tudi pri ljudeh. Čokolada vsebuje oksalat, ki skupaj z drugimi minerali, kot je na primer kalcij, tvorijo ledvične kamne. Zato strokovnjaki predvsem pacientom s ponavljajočimi se ledvičnimi kamni svetujejo, da se izogibajo hrani, bogati z oksilati, denimo špinači, rabarbari in čokoladi.

Kaj vse to pomeni za naše navade, povezane z uživanjem čokolade? Strokovnjaki priporočajo, da jemo predvsem čokolado s čim večjim deležem kakava in čim manjšim deležem dodatkov. Morebitni škodljivi učinki čokolade, ki so povezani predvsem z maščobo in sladkorjem, utegnejo izničiti vse njene koristne učinke.

Za zdravje je najbolj koristno, če vsak dan pojemo 20 do 30 gramov navadne ali temne čokolade z več kot 70-odstotnim deležem kakava, namesto iste količine mlečne čokolade, ki vsebuje manj surovih kakavovih zrn, ali bele čokolade, v kateri teh sploh ni. Toda pozor, katerokoli čokolado si boste že privoščili, nikar je ne delite s svojim psom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta