Praznična peka: Mesimo, valjamo, krasimo

Zora Štok Zora Štok
10.12.2023 02:00

December je čas za slaščice. Piškoti naredijo sladko vsako praznično mizo, za povrh so lahko tudi prisrčno darilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krožnik prazničnih piškotov
Profimedia

December je mesec piškotov in peke prazničnih sladic nasploh. Kako so piškoti obnoreli svet, priča podatek, da imajo na koledarju tudi svoj dan. Svetovni dan piškotov je 4. december, ravno pravšnji datum, da nas spomni na praznike, med katerimi ne sme zmanjkati - piškotov. V nekaterih kuhinjah že diši po praznični peki, ponekod se na njo šele pripravljajo, pišejo se seznami, kaj se bo peklo in kaj vse je treba kupiti. Ne glede na široko ponudbo piškotov v slaščičarnah, pekarnah in drugih trgovinah je tradicija peke piškotov doma še vedno zelo prisotna, pa četudi jih spečemo en sam pekač. Vzdušje v kuhinji je toliko bolj prijetno, če ne pečemo sami, ampak se nam pridruži še kdo. Peka je vesela in prijetna v družbi prijateljic, sorodnic in sodelavk, kombinacija babic in vnukov pa je itak zmagovalna.

Ne gre brez čokolade.
Profimedia

Maslo

V vsesplošni poplavi receptov in postopkov peke, ki jim lahko sledimo po različnih spletnih povezavah, se je včasih kar težko odločiti. Za starejšo generacijo so še vedno bolj uporabne knjige in revije ter lastni zapiski ali od mam, babic in tet podedovani recepti, varno shranjeni v kakšni mapi ali prepisani v rokovnik, zvezek ali kar na list papirja; na katerem je viden tudi kak masten madež, nastal pri branju, kako nadaljevati peko, na rokah pa je bilo še nekaj masla. In prav maslo je tista osnovna sestavina, da so piškoti dobri. Kaj dobri, odlični!

Že res, da je margarina cenejša in nam jo ponujajo tudi z okusom po maslu, a ko enkrat okusimo razliko, je jasno, zakaj dati prednost maslu. Že v okusu je razlika, maslo pa bo piškote naredilo krhke in se bodo v ustih kar stopili. Če jih seveda ne bomo prepekli, v tem primeru se bodo kar zdrobili, pa naj bodo narejeni z maslom ali margarino. Če že omenjamo peko, zapišimo še eno od osnovnih pravil peke piškotov: ko jih vzamemo iz pečice, morajo biti na otip še nekoliko mehki. Na zraku, med hlajenjem bodo postali ravno prav čvrsti, da jih bomo zlahka krasili, zaradi ravno prav dolge peke pa ostali krhki, hrustljavi in ne pretrdi. A če ima kdo rad bolj trde piškote, nič narobe, vsak naj jih peče do stopnje, ki mu najbolj ustreza. Poznam nekaj takih, ki jim najbolj teknejo krepko prepečeni piškoti in ki na vprašanje, ali so dovolj prepečeni, odgovorijo: "Peci jih še nekaj minut." Tudi prav.

Bučnice, sezam in rozine v prazničnih piškotih - zakaj pa ne?
Profimedia

Načrt

Da nam sredi peke ne bo zmanjkalo kakšne sestavine, je najbolje, da si pripravimo okviren načrt peke oziroma seznam piškotov. Preverimo sestavine, naredimo seznam in kupimo vse potrebno. Maslo, moka, jedilni škrob (ali tudi čokoladni in vaniljev puding), jajca in sladkor so osnova, potem pa sledijo dodatki: mleti orehi, mandlji in lešniki, čokolada v prahu ali kakav, začimbe (cimet, klinčki, kardamom, ingver, vaniljev sladkor, vaniljeva pasta, arome mandljev, ruma, konjaka, barve za živila), sladka in kisla smetana, ki sta uporabni predvsem pri uravnavanju mehkobe testa, pa marmelade za krašenje. Pistacije, marcipan in nugat so dodatki, ki bodo obogatili videz in okus vsakega piškota in ne pozabimo na sladkor v prahu, ki ga dodajamo testu in iz njega ter nekaj kapljic tekočine in barve pripravljamo glazure za krašenje. Kandirano sadje, čokoladni okraski in barvni sladkorni posipi bodo poskrbeli za barvitost piškotov, limonina in pomarančna lupina ter sok obeh citrusov pa bosta obogatila okus vsakega piškota. Pa seveda temna in bela čokolada ter kokosova moka za dodatno krašenje.

Peka

Sestavine so doma, peka se lahko začne. Kako se je bomo lotili, je stvar volje in izkušenj. Začetniki se večinoma držijo recepta, bolj izkušene pekovke (in peki, da ne bo zamere ...) pa tudi improvizirajo. Osnovnemu receptu dodajo še kakšno sestavino, spremenijo razmerja sestavin, kaj izpustijo in namesto enega dodajo kaj drugega, ali delajo čisto po svoje. Po trenutnem navdihu segajo po začimbah in aromah ter drugih dodatkih osnovnega testa in nastajajo vedno nove kreacije. Ali pa tudi ne, vedno se vse ne posreči in se tako včasih podaljša tudi seznam, česa več ne bomo pekli.

Ne glede na vse izkušnje se tudi dolgoletni peki držijo nekaj osnovnih pravil, ki zagotavljajo končni uspeh. Slasten piškot. Na primer stepanje masla. To naj bo vedno sobne temperature, tako kot jajce. Maslo in sladkor (priporočljiv je v prahu) stepamo počasi in dolgo, vsaj 10, lahko tudi 15 minut, dokler ni zmes rahla, svetla in penasta. Eno jajce dodamo celo, potem pa še dva ali tri rumenjake. Ti namreč rahljajo testo. Beljake shranimo in jih uporabimo za cimetove zvezdice, različne makrone in poljubčke, španske vetrce in podobno. Ko začnemo maslu dodajati moko, škrob, morda še kakav ali čokolado v prahu in pecilni prašek, pa to naredimo hitro, brez dolgega mešanja, če delamo s strojem, ali gnetenja, če testo mesimo z rokami. Testo potem razdelimo na dva manjša dela, ga nekoliko sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in pustimo v hladilniku vsaj dve uri. Lahko tudi čez noč, a tudi če piškotno testo pustimo v hladilniku več dni in ga šele potem uporabimo, ne bo nič narobe. Potrjeno z večletnimi izkušnjami.

Če je testo kljub našemu trudu lepljivo, dodamo še malo moke ali pa mletih orehov, mandljev ali lešnikov. Če se drobi, dodamo malo sladke ali kisle smetane in ga na hitro pregnetemo. Valjanje si olajšamo ali s silikonsko podlago ali pa na delovno površino damo papir za peko, testo pokrijemo z drugim listom in ga potem razvaljamo na želeno debelino. Tri do pet minut je običajno za večino piškotov. Izrezane like polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko, ne pretesno skupaj, da se piškoti ne bi sprijeli, če se malo razlezejo. Pekač naj bo vedno hladen, preden začnemo nalagati piškote. Če imamo samo enega, potem pečene piškote zvrnemo na mrežico za hlajenje ali na kuhinjsko krpo, pekač pa splahnemo z mrzlo vodo in je takoj hladen in uporaben za nadaljnjo peko. Običajna temperatura peke je od 175 do 180 stopinj, čas od osem do deset minut. A bolj kot na minute se zanesimo na otip. Po prvih osmih minutah potipajmo piškot, in če se pod pritiskom ugrezne, pečemo še nekaj minut, po treh minutah pa spet preverimo. Če se testo ne ugrezne na otip, je pa na vrhu še nekoliko mehko, pekač vzamemo iz pečice. Ko so piškoti ohlajeni, sledi samo še krašenje. Najbolj zabaven del peke.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta