Čustveni pretresi: Kako se ljubimo in kako razidemo

Maja Čebulj
25.08.2019 06:48

"Zmešal si mi glavo, spati pa nisi želel z menoj. Kako neizmerno si me v resnici ljubil, mi je postalo jasno, ko si umrl za aidsom." V muzeju sredi Zagreba so na ogled predmeti in ob njih izpisane zgodbe prekinjenih zvez, ki delujejo kot terapija ljudem s strtimi srci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Domiselna umetniška instalacija se je začela z razpadlo zvezo Olinke Vištice in Dražena Grubišića; projekt ju je ponovno združil.
Osebni arhiv

Kateri predmet bi izbrali in ga postavili na ogled javnosti, da bi najbolje zaznamovali čustven pretres ob razpadu nekega vašega razmerja, in kakšno zgodbo bi spisali ob njem? V hrvaški prestolnici že skoraj desetletje obstaja Muzej prekinjenih zvez, ki zbira takšne predmete in njihove zgodbe. V arhivu jih hranijo več kot tri tisoč z vsega sveta, tudi iz Slovenije, tako kot uvodno, spisano ob podarjenem ključku. Finec, ki je bil poročen štirinajst let, je muzeju doniral sobno kolo in ob tem zapisal: "To sobno kolo je bilo božično darilo moji soprogi. Ko sem izvedel, da moja draga žena vozi še kaj drugega kot sobno kolo, sem se ločil. Ni ga želela vzeti s seboj. Kolo sedaj že osemnajst mesecev stoji pred vrati v pričakovanju naslednjega domovanja. Le kje bi lahko našel primernejše mesto kot v tem muzeju! Hladno in preračunljivo dejanje osebe, ki jo pojmuješ kot najpomembnejšo na svetu, ti odvzame dostojanstvo kot zakoncu, očetu in človeškemu bitju. No, le za trenutek, ker na koncu zmaga življenje. K boljšemu jutri!"
Ob vhodu v muzejske prostore je na steni zapisano, da "muzej nudi priložnost preseči čustveno sesutje na ustvarjalen način - z donacijo muzejski zbirki". Zgodba muzeja, ki je zrasla iz domiselne umetniške instalacije, se je začela z razpadlo zvezo umetnikov Olinke Vištice in Dražena Grubišića, a ju je ta projekt nato ponovno združil. Do danes domala ni svetovnega medija, ki se ne bi razpisal o njem. Najpogosteje o sekiri, s katero je dekle iz Nemčije vsak dan razbilo kos pohištva svoje nezveste ljubimke. Bolj ko je sobo polnila s pohištvenimi razbitinami, bolje se je počutila.

Maja Čebulj
Maja Čebulj
Maja Čebulj

Muzej, v katerem preberemo vse

Če se ne odpravimo s Trga bana Jelačića peš skozi znamenita Kamnita vrata, ampak kar z najkrajšo vzpenjačo na svetu na Gornji grad, naletimo na muzej za prvim ovinkom - v baročni plemiški palači Kulmer iz 18. stoletja. Nekaj čakanja zaradi prevelike gneče v notranjosti in 40 kun (okoli 5 evrov) za vstopnino omogočijo vpogled v najbolj zaželen in atraktiven muzej v Zagrebu. "V poletnih mesecih nas obišče okoli šeststo obiskovalcev dnevno," pojasni uslužbenka pri recepciji. Gre za najbolje obiskan muzej v hrvaški prestolnici, lani so našteli 118 tisoč obiskovalcev, med njimi je bilo 95 odstotkov tujcev. V muzejih se običajno dokaj hitro pomikamo od enega eksponata do drugega in vmes preletimo še kakšen zapis. V Muzeju prekinjenih zvez obiskovalci preberejo domala vsako zgodbo, zapisano ob triinosemdesetih razstavljenih predmetih, ki so lahko povsem vsakdanji, a so zaznamovali razpad neke zveze, nekega razmerja. Zgodbe so zelo osebne in izpovedne, ponekod le v eni ali dveh povedih, pri drugih precej daljše. Ob njih razstavljeni predmeti "spregovorijo". K donirani številki 2 je dekle s Filipinov zapisalo: "Imel je drugo. Ni me hotel postaviti na prvo mesto, jaz pa nisem želela biti njegova številka 2." Vsaj uro in pol je treba, da se naužijemo vsega razstavljenega, obisk muzeja nikogar ne pusti ravnodušnega.

Iz ladijskega zabojnika do svetovnega uspeha

Ustanovitelja in lastnika muzeja sta umetniška producentka Olinka Vištica in kipar Dražen Grubišić. Muzej je njun otrok, spočet ob bolečem razpadu njune ljubezenske zveze v letu 2003, ko sta se dogovarjala o delitvi premoženja. Nekega večera sta ugotavljala, kateri izmed predmetov najbolj pooseblja njuno razpadlo zvezo. Izbrala sta zajčka, plišasto igračo, ki ju je spremljala na potovanjih. V šali je bila izrečena zamisel o tem, da bi bilo zgodbe in predmete, ki simbolizirajo razpadle zveze, zanimivo postaviti na ogled javnosti. Dve leti po razhodu je Dražen Grubišić poklical Olinko Vištica in ji predlagal, da idejo uresničita kot umetniško instalacijo na Salonu, likovnem festivalu, ki ga v Zagrebu priredijo vsaki dve leti.
"Ko sva se lotila te zgodbe, sva bila z Olinko prepričana, da nekaj podobnega najverjetneje že obstaja in to ne bo nič novega. Ločitev namreč sodi, ob smrti in selitvi, med tri največje čustvene pretrese. Dva dni sva brskala po spletu in bila šokirana nad dejstvom, da ni ničesar podobnega. Obstajali so le nasveti, naj se predmeti, ki spominjajo na razpadlo ljubezensko zvezo, hitro zavržejo ali uničijo," pripoveduje Grubišić. Na začetku je bil prepričan, da bo vse pravzaprav zelo dolgočasno, ker bodo prejeli le pisma. Izkazalo se je, da znajo ljudje postreči z zelo zanimivimi zgodbami. Ker za njuno instalacijo ni bilo prostora v sami razstavni galeriji, sta zagato domiselno rešila z naročilom ladijskega zabojnika z Reke. Postavila sta ga kar na galerijskem dvorišču in v njem razstavila predmete z zgodbami, ki sta jih morala zbrati v pičlih štirinajstih dneh. Poleg njunega zajčka, prvega eksponata v zbirki, je še danes v muzeju na ogled lesena nožna proteza, ki jo je Vištičevi prinesel vojni invalid in jo potegnil kar iz nakupovalne vrečke. Priskrbela mu jo je bila socialna delavka v devetdesetih letih, ko je bilo zaradi vojne situacije skoraj nemogoče priti do proteze. Njuna zveza ni vzdržala tako dolgo kot proteza (da je ta iz trdnejšega materiala, je utemeljil vojni veteran).

Gradimo domovino, zato ni časa za ljubezen

V šestih razstavnih prostorih na tristo kvadratnih metrih sledimo čustveno pretresljivim zgodbam, ki jih menjajo vsaka tri leta. Finka, ki je donirala padalsko opremo, je zapisala: "Spoznala sem ga, ko sem prvič skočila s padalom. Bila sem zelo prestrašena, a me je 'rešil' lep moški, ki je bil inštruktor tandem skoka. Kasneje me je naučil skakati samostojno. Rada sva se igrala na nebu in ljubila sva drug drugega. Nato je umrl v padalski nesreči."

Slovenski vrtni palček v vetrobransko steklo

Leta 2011 so z Evropskega muzejskega foruma prejeli prestižno priznanje Kennetha Hudsona za najbolj inovativni muzej v Evropi. "Projekt nas preseneča že od vsega začetka. Sprva zbirka ni bila zamišljena kot muzej, le kot razstava. Ob Zagrebu bi jo enkrat ali dvakrat razstavili še kje drugje, nato bi se lotili kakšne druge dejavnosti. Zasukalo se je drugače, postavili smo pravi muzej, obenem imamo za seboj že 50 gostujočih razstav. Šalimo se, da le sledimo poti, po kateri nas vodi ta projekt. Z razstavami bi radi obiskali še nekatere države. Na primer Izrael in Palestino, ker verjamemo, da bi bile zgodbe in razstava popolnoma drugačni, a bi to lahko bilo tudi zelo politično tvegano," pojasnjuje sogovornik. Trenutno se pripravljajo na razstavo v Avstraliji, za seboj imajo gostovanja v Berlinu, Londonu, Parizu, Tokiu, New Yorku, San Franciscu, Buenos Airesu, Istanbulu, Evropskem parlamentu v Bruslju, Helsinkih, Džedžu v Južni Koreji …

Arhiv muzeja
Ljubezen je ...
Osebni arhiv

Kitajci kopirajo le najboljše

V enem izmed muzejskih prostorov je na stenah niz fotografij običajnih predmetov. Pretresljive postanejo, ko preberemo, da so ti predmeti beguncem dragocen spomin na izgubljene vezi. Begunčevo pismo, popisano in ilustrirano, spominja na najboljšo prijateljico, ki jo je izgubil v vojni v Siriji. "Razstava je nastala na pobudo in v sodelovanju z Rdečim križem v obdobju, ko je Hrvaško preplavilo več kot milijon beguncev. Sedaj smo jo na njihovo pobudo ponovili, a malo drugače. Beguncem so predmeti, ki jih spominjajo na prekinjene vezi, tako dragoceni, da jih ne želijo dati iz rok. Zato smo se izjemoma odločili fotografirati jih in priložiti zgodbe," navaja Grubišić.
V zagrebškem muzeju se lotevajo tudi dobrodelnih aktivnosti. Tako je trinajst kuharjev chefov pripravljalo razprodano gala večerjo v muzeju, s ceno menija v višini 1000 kun (okoli 130 evrov), denar pa je bil namenjen otrokom in ženskam, žrtvam nasilja. "Med letom, običajno ob sredah, pripeljejo na ogled našega muzeja paciente iz mentalnih ustanov, ker so zdravniki ugotovili, da se jim pacienti po obisku muzeja lažje odprejo in spregovorijo o svojih problemih. Nekaj časa smo izvajali tudi psihoterapevtske razgovore, imeli smo še zamisel, da nekje na Jadranu naredimo hotel zlomljenih src za tiste, ki prekinejo zvezo. Vendar smo majhen tim, ki se financira izključno sam, zato so to za nas preveliki zalogaji in veliko idej tako ostane neuresničenih. Ni jih namreč enostavno udejanjiti," pravi Dražen Grubišić.
Njihova izvirna muzejska zamisel je tako navdihujoča, da imajo po svetu in tudi pri nas mnogo najrazličnejših posnemovalcev. "Tega je sedaj veliko - pišejo scenarije, postavljajo gledališke predstave; razni umetniki po svetu se lotevajo marsičesa podobnega. Kopirajo nas tudi Kitajci, kar nas je sprva jezilo. Sedaj več ne. Prijatelj nas je potolažil, da če nas kopirajo Kitajci, ki izberejo le najboljše, potem smo zares dobri," zadovoljno ugotavlja Grubišić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta