Divja čebula lajša težave po pikih insektov in alergiji na cvetni prah

Borut Cerkvenič
08.08.2021 04:36
Divji luk uživamo zoper hripavost, če težko dihamo ali pa smo prehlajeni. Užitno pri rastlini je skoraj vse: mlade čebulice, cvetovi s čebulčki in listi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cvetovi divjega luka so združeni v socvetja. Foto: Wikimedia
Wikimedia

Divjemu luku (Allium scorodoprasum L.) po domače rečemo divja čebula. Ima od 50 do 80 centimetrov visoko steblo, ki je nad zemljo. Listi so ozko podolgovati. Čebulica je okroglasta in obdana s številnimi malimi čebulicami. Cvetovi na dolgih pecljih so temno rdeči, združeni so v socvetja, kjer se razvijejo tudi čebulčki. Na tak način, ko odpadejo zreli čebulčki, se rastlina tudi razmnožuje.

Divji luk cveti od junija do septembra. Raste po travnikih, vinogradih, med grmičevjem, na gozdnih obronkih. Vsebuje vitamin C, provitamin A, eterično olje. Mlade čebulice, cvetove s čebulčki in liste lahko uporabljamo kot zelenjavo in začimbo, za juhe, prikuhe, solate, namaz,

Allium scorodoprasum Foto: Wikipedia
Wikipedia

Divja čebula zdravi pike insektov. Uživamo jo za zdravje srca in žil, pri trombozi, zamašenih arterijah in strjevanju krvi. Priporočajo jo pri simptomih alergije na cvetni prah, pri bolečinah v ušesu, proti kašlju. Uravnava težavno uriniranje in blaži obolelost ledvic, čisti dihalne poti, zdravi mandlje, pljuča. Uživamo jo zoper hripavosti in če težko dihamo ali pa smo prehlajeni.

Divji luk priporočajo za zdrave lase, za krepitev las, pri odstranjevanju sončnih peg in kurjega očesa, pri glavobolu. Preganja glistavost, znižuje krvni tlak, pomaga pri arteriosklerozi in ureja prebavo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta