Okrepčilo in poživilo, ki pomaga pri putiki

Borut Cerkvenič
01.08.2021 03:00
Navadna regačica je trajnica, ki se vegetativno razmnožuje s podzemnimi koreninami. Uporabna je za juhe, prikuhe, solate, obkladke, kopeli.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mlade liste regačice lahko pripravimo kot solato. Čaj iz listov pospešuje izločanje sečne kisline. Foto: Shutterstock
Shutterstock

Navadna regačica (Aegopodium podagraria L.) spada v družino kobulnic, domača imena zanjo so kozja noga, orešič, prisadnik, zajčje tačke ... Je trajnica, ki se vegetativno razmnožuje s podzemnimi koreninami. Steblo je pokončno, brazdasto, v notranjosti votlo. V višino zraste največ do enega metra. Listi so pritlični in imajo dolge peclje, ki so dvakrat pernato narezani, sestavljeni so iz jajčastih, na robu neenakomerno nazobčanih štiri do šest centimetrov dolgih lističev. Stranski lističi so pri dnu srčasti, včasih so nesimetrični in večinoma dvokrpasti. Nabiramo samo mlade liste, ki so še svetlo zeleni.

Rastlina cveti od maja do jeseni in razvije številne bele, redkoma tudi rožnate cvetove, ki so združeni v velika sestavljena socvetja. Pri nas je ena od najbolj razširjenih kobulnic. Raste na vlažnih in senčnih mestih, v sadovnjakih, med grmovjem, ob in v živih mejah, ob poteh in plotovih, na robovih livad - vse do nadmorske višine 1700 metrov. Je tudi pogost plevel po vrtovih in parkih. V velikih količinah regačico najdemo na vlažnih zemljiščih.

Regačica v družbi koprive, peteršilja in trobentice Foto: Jasna Marin
Jasna Marin

Vsebuje vitamin C in provitamin A. Uporabna je za juhe, prikuhe, solate, obkladke, kopeli. Korenino nabiramo marca, aprila, septembra, oktobra in novembra, mlade liste pa od aprila do prve polovice oktobra.

Regačico uživamo pri težavah s putiko, saj znižuje raven sečne kisline in odvaja odvečno vodo. Spodbuja prebavo in deluje poživljajoče. Čisti kri, blaži revmo, išias in težave s hemoroidi. Uporabljamo jo tudi pri vnetju ledvic in mehurja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta