Gladež odpravlja ledvične kamne in pesek

Borut Cerkvenič
06.06.2021 04:16
Navadni gladež ima diuretičen učinek in odvaja vodo iz telesa. Pomaga tudi pri bakterijskih okužbah sečil, pri zobobolu, težko celečih se ranah, zlatenici, srbečici, suhih in vlažnih ekcemih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Navadni gladež cveti od maja do septembra. Foto: Profimedia
Profimedia

Navadni gladež (Ononis spinosa L.) je polgrm iz družine metuljnic. Zanj so se uveljavila številna, tudi nenavadna domača imena: agler, bodec, bodež, gladišč, gladiševina, glušec, glušč, hrovat, iglica, lipnica, mačac, moška vera, pizdomičje, raboš, trnati gladež, zajčji trn, žulj.

Je do 80 centimetrov visok polgrmič, ki ima v zemlji dolgo, močno razvito korenino. Iz korenine poganjajo rdečkasta, bolj ali manj dlakava in navadno le pri tleh olesenela stebla s trni, ki nastanejo iz stranskih poganjkov. Na steblih se razvije mnogo trojnatih listov z drobno vidnimi prilisti. Listni rob je drobno nazobčan. Mladi trni so mehki, rožnati, redkeje beli in rastejo posamič ali po dva skupaj iz zalistij.

Gladež raste po suhih prisojnih pobočjih, ob gozdnih robovih, ob poteh, po travnikih in pašnikih do nadmorske višine 2000 metrov. Cveti od maja do septembra. Plod je jajčasto oblikovan strok.

Vsebuje učinkovine: eterično olje, flavonoide, onone, saponine, sladkor, glikozide, smole, čreslovine, vitamin C, provitamin A, mineralne snovi, kalij, kalcij.

Spomladi nabrane mlade poganjke uporabljamo za čaj, solate in prikuhe, močne več let stare korenine s podzemnimi deli stebla vred pa so uporabne vse leto.

V zemlji ima dolgo, močno razvito korenino. Foto: Profimedia
Profimedia

Zel nabiramo od marca do junija, korenina pa februarja ter od septembra do novembra.

Navadni gladež zdravilno deluje pri bronhitisu in katarju. Ker odvaja vodo, ga uporabljamo za čiščenje krvi, pri boleznih mokril, vodenici, za boljše delovanje jeter, pri revmatizmu, sečni kislini, ekcemih. Odpravlja zadah, odpravlja ledvični kamne in pesek, pomaga pri bakterijskih okužbah sečil, pri zastajanju vode, pri zobobolu, težko celečih se ranah, zlatenici, srbečici, suhih in vlažnih ekcemih.

Trni nastanejo iz stranskih poganjkov. Foto: Profimedia
Profimedia

Opozorilo:

• Ne smemo ga uporabljati pri edemih oziroma zastoju vode zaradi oslabelega delovanja srca in ledvic.

• V primeru kroničnega ledvičnega vnetja se lahko jemlje le pod zdravniškim nadzorom.

• Gladežev čaj je učinkovit samo nekaj časa, potem njegov diuretičen učinek popusti, zato uživanje prekinemo za najmanj teden dni, potem lahko nadaljujemo uživanje in učinek se spet okrepi.

• Nosečnice naj ne pijejo čaja iz gladeža.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta