Dnevi sreče ob tridnevnem zaprtju trgovin

Aljoša Stojič
03.01.2021 05:00
V socializmu pa so bile v nedeljo odprte.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Če me je kaj razveselilo v vsoti 2020, me je zaprtje trgovin ob nedeljah, kar je pripeljalo do rekordnega tridnevnega posta trgovin (z izjemami, tudi družinskimi malimi "vaškimi" prodajalnami, ki jim ploskam in želim vse najboljše), najprej po božiču, nato po silvestrovem. Tako smo staro leto zaključili s tridnevnim zaprtjem trgovin in tudi v novo smo zakorakali z rekordom. Bomo to preživeli? Smo. Trgovke in trgovci v živilskih trgovinah so si dvakrat po tri dni lahko oddahnili, takšnega luksuza v trgovski branži (verjetno) ne pomnijo. V kolektivni podzavesti otrok socializma je resda vsajeno, da so bile trgovine ob nedeljah "vedno zaprte" in da smo v njih itak iskali samo pariško, polbelega ali turista in mleko v steklenicah z zelenimi in modrimi zamaški. Ampak kruta realnost je pogosto drugačna od fikcije nekih bolj srečnih dni.

Zadnji vikend pred predzadnjim silvestrovim v SFRJ so bile v Mariboru odprte številne prodajalne s hrano in pijačo. Obširen članek smo v Večeru objavili 28. decembra 1989 s pomenljivim naslovom: Za hrano je poskrbljeno. In medtem ko "bodo v soboto, 30. decembra, vse prehrambne trgovine odprte do 15. ure, mesnice in pekarne pa do 13. ure", nekatere (Partizanka in Market v Gosposki ulici) pa celo do 21. ure, je bilo tudi za silvestrsko nedeljo odprtih še dosti mariborskih samopostrežnic, po kruh in mleko pa so lahko nekaj ur pred ognjemetom šli tudi v Šentilju, Miklavžu, v Rušah in Pesnici, v Sladkem Vrhu ... Tako da mit, kako da smo v socializmu delali samo v času med nedeljami in prazniki, ne drži (čisto) povsem. Med drugimi so bili zadnjo nedeljo leta 1989 odprti Petrolovi bencinski servisi na Partizanski in Ptujski cesti, v Šentilju in Podlehniku ... Pred vstopom v 1990 so se Mariborčani veselo pripravljali za prvo množično silvestrovanje na prostem, na Trgu svobode pod geslom Rad imam toto naše mesto. "Vstopnine za slivestrovanje ni, le toplo se oblecite," smo povabili naše bralke in bralce. Vstopnine tudi tokrat ni, le toplo se - na dvorišču ali balkonu - oblecite in mehurčke si le privoščite. Srečno v 2021.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.