Dunaj gre v boj proti vročini

NR
07.07.2019 02:06

V avstrijski prestolnici so sprejeli paket protivročinskih ukrepov, ki bodo zagotavljali udobje v milijonski metropoli tudi v poletnih dneh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ozelenele fasade znižajo temperaturo okolice za do 13 stopinj.
Wiener Wasser/Johannes Zinner

Mesto Dunaj, ki že leta velja za eno od za bivanje najbolj prijetnih mest, se zaveda podnebnih sprememb in s sredstvi v višini 2,3 milijona evrov podpira hladilne ukrepe dunajskih okrožij. Ukrepi zajemajo ozelenitev fasad, zasaditev novih dreves, širitev novih zelenih površin, namestitev škropilnikov, vodnih iger ter ureditev javnih plaž in pitnikov.
Samo v letu 2018 so na Dunaju zabeležili 41 tropskih noči, ko temperatura ni padla pod 20 stopinj Celzija. To je bil povod za paket protivročinskih ukrepov, ki bodo zagotavljali udobje v milijonski metropoli tudi v poletnih dneh.
Osrednji element pri ohladitvi mesta so zelene površine, ki že zdaj zajemajo kar 53 odstotkov celotne površine Dunaja, v prihodnjih letih pa načrtujejo še več kot 13 hektarjev novih. V mestnih predelih, kamor iz najrazličnejših razlogov ni mogoče vključiti zelenih površin, pa bo mesto v prihodnjih letih ozelenilo kar 150 fasad, ki prav tako znižajo temperaturo okolice za do 13 stopinj Celzija. Trenutno na Dunaju raste 480 tisoč mestnih dreves in vsako leto posadijo tri tisoč novih, ki jih oskrbijo s posebnim substratom, dodatno pa jim pomagajo z na debla privezanimi vodnimi vrečkami, ki po kapljicah močijo predel korenin.

Na javnih površinah so dovoljene vodne igre.
Ma 42/houdek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta