Erekcijo sesalcev pojasnili s pomočjo vrtnih cevi

NR
23.05.2021 03:00
Notranje stene vrtnih cevi so ojačane drugače kot tiste v penisu sesalcev. Ti imajo lahko močne erekcije predvsem zato, ker so notranje stene žilic v njihovih penisov okrepljene na poseben način.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Profimedia
Profimedia

Gre za odkritje, do katerega so znanstveniki prišli skozi igro. "Vse skupaj se je začelo s preganjanjem dolgčasa med karanteno, razglašeno zaradi pandemije novega koronavirusa," je povedal Peter Palffy-Muhoray, fizik z državne univerze Kent v Ohiu, ki sicer preučuje tekoče kristale. "Bili smo na vrtu in opazili nenavadno valovanje cevi za zalivanje. Začeli smo se spraševati, kaj je vzrok za to, in pri tem naleteli na zanimivo biološko vzporednico. In seveda, kdo bi se lahko uprl reševanju uganke, povezane s penisi."

Izkušeni vrtnarji vedo, da čez trato napeljana vrtna cev, ko zapremo vodo, včasih postane valovita. Peter Palffy-Muhoray in njegovi kolegi so zasnovali matematični model cevi in izračunali, da se to zgodi, ker je večina vrtnih cevi v notranjosti utrjena s spiralno mrežico. Ko odpremo vodo in se poveča pritisk, se ta spiralna mrežica v cevi odebeli in skrajša, podobno, kot se skrči vzmet. Ko pritisk popusti, se cev znova vrne v prvotno obliko, vendar zaradi trenja ob stiku s travo postane rahlo ukrivljena oziroma valovita po vsej dolžini.

Ko so zasnovali ta matematični model, so raziskovalci poskusili najti še druge stvari, pri katerih bi ga lahko uporabili. Ugotovili so, da je ojačitev s spiralno mrežico v naravi precej pogost pojav, najdemo ga lahko marsikje, med drugim denimo v steblih sončnic in koži morskega psa. Ena od redkih izjem so penisi sesalcev, ki so ojačani z vzporedno in navpično razporejenimi kolagenskimi vlakni. Diane Kelly, biologinja z massachusettske univerze v Amherstu, je to odkrila že leta 1997.

Kellyjeva je izvajala eksperimente na penisih pasavcev, da bi dokazala, da lahko prav temu pripišemo zasluge za močnejše erekcije. Kljub temu še vedno ni jasno, zakaj je taka utrditev boljša od tiste s spiralno mrežico. Potem ko so Palffy-Muhoray in njegovi kolegi prilagodili parametre v svojem modelu, so ugotovili, da ojačitev z vzporedno in navpično razporejenimi kolagenskimi vlakni zagotavlja za tri- do petkrat močnejšo trdnost kot spiralna ojačitev, poroča New Scientist. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta