Poskočno pod odejo: Povprečen, zdrav moški doživi erekcijo tudi 5-krat na noč

D.Ži
15.02.2021 10:35
Z leti se seveda ponoči tam spodaj premika manj, saj raven testosterona v telesu z leti upade, a moške nočna erekcija spremlja velik del življenja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Mnogi moški se sprašujejo, zakaj se zjutraj zbudijo z erekcijo, četudi so zelo zaspani in niti slučajno ne mislijo na seks. Gre za pojav, ki mu zdravstveni strokovnjaki pravijo nočna nabreklost penisa, ki se pojavi med REM fazo spanja, to je takrat, ko sanjamo najbolj intenzivno. Ker tej fazi sledi prebujanje, je prav mogoče, da je erekcija še zmeraj prisotna tudi, ko se moški zave okolice. "Povprečen, zdrav moški ima tri do pet nočnih erekcij, ki trajajo okoli pol ure," pravi seksologinja dr. Gloria Brame.

"To je značilno za pubertetnike in mlajše moške, zaradi visokih ravni hormonov v telesu. Hormoni so povezani s pogostostjo njihovih erekcij in potrebo za osamosvojitvijo. Z leti je tega pojava manj, saj raven testosterona z leti upade," pojasnjuje. Mnoge ženske mislijo, da ima njihov partner sanje s spolno vsebino, kar ni nujno povezano.

"Spontane erekcije so opazili celo na fetusih, ki se še nahajajo v materinem telesu," pravi dr. Ura Demontis, klinična seksologinja. Zgodi se, da moško delo spolovilo postavi v erekcijo, da bi s tem v njem izboljšalo prekrvavitev in ga oskrbelo z dovolj kisika.

Profimedia

Do takšnih spontanih erekcij čez dan običajno ne prihaja. "Moški možgani izločajo kemikalije proti spontani erekciji v budnih urah, kar pomaga k izogibanju neprijetnim situacijam, ko bi erekcija bila sila ne na mestu. Med spanjem ta faktor izgine in erekcijam nič ne stoji na poti. Strokovnjaki ločijo dve vrsti erekcije - tisto, ki jo izzove spolni dražljaj, in nočno. Čeprav se tega ne zavedajo, moški na noč doživijo tudi do pet takšnih erekcij, ki jih včasih prebudijo. Do refleksne erekcije pride brez zunanjih dražljajev, sproži jo drug del možganov, včasih tudi poln mehur. Erekcija  tako zmanjša možnost, da bi moški med spanjem uriniral," dodaja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta