(FOTO) Obertauern: Po gibanje ali zgolj ohladitev na gorskih planotah

Branka Bezjak Branka Bezjak
19.07.2020 03:30

Območje Obertauerna tudi poleti ponuja več aktivnosti, predvsem pa lepo naravo in idilične planinske vedute.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obertauern: avstrijska vasica med vrhovi poleti počiva.
Branka Bezjak

Sicer živahno znano avstrijsko smučarsko središče Obertauern je ta čas bolj zaspana turistična vasica. A četudi na dobrih 1600 metrih nadmorske višine sredi gora, 90 kilometrov južno od Salzburga, poleti ni tolikšnega vrveža, se prav tako ponuja veliko aktivnosti. Predvsem pa si je mogoče oddahniti, se odmakniti od vsakdanjega hitenja in se med pohajkovanjem naužiti pogledov na lepe naravne danosti, na vršace, ki jih sneg še malo pokriva, in pod njimi na ozelenele gorske planote, posejane z jezerci, ob katerih se krave, ovce in tudi konji ležerno pasejo. Zlasti družine in tisti, ki morda iščejo bolj umirjen način preživljanja dopustniškega časa, bodo torej za kak dan ali dva tukaj potešili svoja pričakovanja.

Pri zgornji postaji vzpenjače otroke pričaka maskota Bobby, ki jih popelje v istoimenski park preizkušenj in doživetij.
Branka Bezjak
Grünwaldsee, največje jezero na planoti nad Obertauernom, s posebnim lesenim labirintom, skozi katerega je treba spraviti železno kroglo
Branka Bezjak
Pogled na Krummschnabelsee z okolico
Branka Bezjak

Zabav in nočnega življenja sedaj ni

V poletnem času zabav torej ne boste našli. Zato pa lepe kotičke, do katerih se je mogoče sprehoditi, se povzpeti na katero od planot oziroma vrhov. Vsak bo našel kaj zase in svoje zmožnosti. Kot izhodišče za na planoto nad Obertauernom je mogoče izbrati vzpenjačo Grünwaldkopfbahn, ki popelje na višino 1970 metrov. Družinska vozovnica znaša 26 evrov (povratna 38), posamična za odraslega v eno smer 12. Tam najmanjše takoj pričaka maskota regije Bobby oziroma istoimenski park s številnimi izzivi, ki so razporejeni po območju ob večjih jezerih Grünwald in Krummschnabel. Hodulje, mini motorični park, leseni labirint, skozi katerega je treba spraviti železno kroglo, mini leseni brod, ki z nekoliko lastnega truda popelje z ene strani jezera na drugo.

Mogočni Janezov slap (Johanneswasserfall)
Branka Bezjak
Tauernkarsee ali Pravljično jezero
Branka Bezjak
Patrick Walchhofer, nekdanji smučar, sedaj dela kot lokalni vodnik in hotelir.
Branka Bezjak

Prijetne poletne temperature

Eno od večjih zanimivosti, ki ponuja dodatno prijetno osvežitev, je najti streljaj od glavne ceste proti Untertauernu, gre za mogočni Janezov slap (Johanneswasserfall), nato pa po lažjem spustu in sprehodu med pašniki najdete nekaj koč z lokalnimi kulinaričnimi specialitetami v avtentičnem gorskem ambientu. Pri vseh kočah so na voljo igrala in domače živali, ki jih otroci lahko opazujejo in božajo. Med Untertauernom, ki denimo ponuja manjši živalski vrt, in Obertauernom je ob mostu čez reko Taurach na parkirišču lahko novo izhodišče za zanimiv ogled, okoli uro trajajoč enostaven vzpon na planino Tauernkar. Malo pred koncem poti bo vaš trudi poplačan s pogledom na čudovito jezero, obdano z drevesi. Nekaj čarobnega in skrivnostnega je na njem, zato mu upravičeno rečejo Praljično jezero. Na koncu poti si lahko na koči porabljene kalorije povrnete z domačimi specialitetami (ponujajo denimo dimljeno postrv)."Obertauern je tudi odličen za pobeg pred poletno vročino. Ko je v razgretih mestih 35 in več stopinj, je tukaj prijetnih 22 stopinj. Lahko tudi spiš pri odprtem oknu, saj ni motečih insektov," še pravi Patrick. Sicer pa bodo na območju Obertauerna tudi telesno bolj pripravljeni in željni več rekreacije našli dovolj ponudbe. Ob številnih pohodih se lahko kolesari po bolj in manj zahtevnih poteh. Ne nazadnje poteka tukaj del znane kolesarske proge z imenom Stoneman Taurista.

Koče ponujajo številne lokalne specialitete.
Branka Bezjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta