Obisk gora: Markacija je najboljša navigacija

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
12.07.2020 04:56

Najpomembnejša izmed obvezne planinske opreme sta preprost kompas in nov planinski zemljevid. GPS-naprave in aplikacije na mobilnem telefonu lahko služijo zgolj kot dodatna opora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vedno najbolj zanesljiv dokaz, da smo na pravi poti
Andrej Petelinšek

Planinska in gorniška sezona je v polnem razmahu. Letos, ko bolj kot prejšnja leta dopustujemo doma, so bolj obiskane tudi naše gore. Verjetno bo številka 1,7 milijona obiskov, kolikor jih povprečno letno preštejejo v slovenskih gorah, presežena.
Več obiska gora pa pomeni tudi več dela za gorske reševalce. Ti so vedno, ob vsakem času in vsakem vremenu, pripravljeni prihiteti na pomoč, a vse prevečkrat se zgodi, da morajo v akcijo zaradi malomarnosti in nepazljivosti planincev, ki se sami spravijo v težave.
Tako je bilo tudi minulo nedeljo, ko je ekipa za reševanje v gorah s posadko helikopterja Slovenske vojske rešila dva planinca, ki sta pod Veliko planino obtičala na nedostopnem in strmem terenu z visokimi travami, na katerih zelo drsi. Tja ju je privedla navigacija na telefonu, ki sta ji slepo sledila.

Če je pot samo v telefonu

Elektronski pripomočki so lahko tudi gorah zelo koristni, a le, če uporabljamo preverjene aplikacije. "Opozarjamo na veliko previdnost pri uporabi navigacij na telefonih, ker vse ne rišejo varnih poti v gorah in lahko močno zavedejo," so po omenjenem posredovanju na Veliki planini sporočili s Policijske uprave Kranj. In dodali še v jeziku, bolj razumljivem uporabnikom moderne tehnologije: "V hišo greš skozi vrata in ne skozi steno. Enako je v hribih. Ne rini nekam, kjer ni poti. Če je pot samo v telefonu, na ️terenu je pa ne vidiš, potem je ni, a ne?"

V nahrbtnik vedno kapo in rokavice

V želji, da bi bilo v gorah čim manj nesreč, pri Planinski zvezi Slovenije znova opozarjajo na pomen dobre priprave na turo. Letošnje leto je posebno tudi zato, ker je bila zaradi epidemije okrnjena dejavnost markacistov in zgodi se lahko, da naletimo na poškodovano pot, ki nam oteži ali celo onemogoči napredovanje proti cilju. Letošnja specifika je tudi v tem, da je zaradi posebnih ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije v planinskih kočah manj razpoložljivih prenočitvenih kapacitet, zato je nujno dobro načrtovati izlet in pravočasno rezervirati za prenočevanje. V nahrbtnik seveda sodita tudi maska in razkužilo.
"Še posebej moramo pri pripravi na turo biti previdni pri izbiri ture in načrtovanju časovnice, če so z nami otroci ali starejši planinci. Razmere v gorah so kot vedno čudovite. Seveda pa nas lahko na posameznih planinskih poteh preseneti krajše snežišče, predvsem na osojnih in severnih pobočjih. Temperature v dolini naj nas ne zavedejo in imejmo v nahrbtniku vedno topla oblačila, tudi kapo in rokavice. S poletnimi meseci se prebudijo nevihte in z njimi strele. Pred udarom strele se ne moremo zaščititi. Pomembno je, da se v gore odpravimo dovolj zgodaj in smo takrat, ko so poletne nevihte najpogostejše, v popoldanskem času, že na varnem v dolini ali planinski koči," svetujejo pri PZS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta