(FOTO) Raketoplan na plavajoči velikanki

Gregor Grosman Gregor Grosman
02.12.2018 02:04

Upokojena letalonosilka Intrepid je turistična znamenitost v New Yorku, najbolje si jo je ogledati v dopoldanskih urah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plavajoči muzej
Gregor Grosman

Na privezu 86 (Pier 86) na zahodni strani Manhattna, kjer 46. ulica križa 12. avenijo, je nemogoče spregledati eno največjih turističnih atrakcij New Yorka. Gre za eno izmed 24 izdelanih letalonosilk družine Essex, ki so jih ZDA zgradile v drugi svetovni vojni. Letalonosilko USS Intrepid so leta 1974 upokojili, da bi jo 1982. preuredili v plavajoči letalski in vesoljski muzej (Intrepid Air and Space Museum). Intrepid vsako leto gosti več kot milijon domačih in tujih gostov.

Raketoplan Enterprise
Gregor Grosman

Najprej varnost, nato užitek

Drugič smo Intrepid obiskali zgodaj dopoldne. Brez varnostnega pregleda ni šlo, a vstopna kontrola, vsaj v našem primeru, ni povzročila daljšega čakanja. Preden se boste z dvigalom zapeljali do palube, si oglejte še podmornico in parkirano reaktivno letalo Concorde. Če želite vstopiti tudi v tega upokojenca, boste to lahko storili zgolj v skupini v okviru vodenega ogleda.
Med zanimivejše zrakoplove na palubi sodijo A-12, F-14 tomcat, E-1B tracer, helikopter AH-1J Sea Cobra pa tudi MiG-21 PFM. Lahko se zgodi, da katero izmed letal ne bo razstavljeno, saj jih v hangarju nenehno obnavljajo in vzdržujejo, zato je treba kak razstavni eksponat za več tednov umakniti v delavnico.

Znajdi se, če se moreš.
Gregor Grosman

Zastarelo je zanimivo

Tehnika letalonosilke je daleč od digitalne. Številne analogne ročice in okrogli kazalniki spremljajo raziskovanje notranjosti poveljniškega stolpa. Na mostu smo srečali prostovoljce, mornarje in oficirje, ki so nekoč služili na Intrepidu in so nam iz prve roke razložili vsako podrobnost. Pogled na starodobne merilnike je nekaj povsem drugačnega od digitalizacije. Če se danes na barvnih LED-prikazovalnikih izpisujejo natančne vrednosti, je bilo življenje mornarja v analognih časih veliko bolj ohlapno. "Vse je potekalo po občutku," nam je zaupal eden izmed prostovoljcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta