(FOTO) S trajnicami privabite opraševalce na vaš vrt

Matic Sever Matic Sever
05.06.2022 04:50

Majhne zasaditve se vam morda zdijo nepomembne, a če vsako dvorišče nameni vsaj malo površino opraševalcem, bo vaša soseska služila kot celoletni bife nektarja in cvetnega prahu, ki podpira raznolikost obiskovalcev cvetja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pixabay

Če je vaš vrt postal mesto duhov in ne panj dejavnosti opraševalcev, se je treba zamisliti. Eden od glavnih razlogov za zmanjševanje populacij opraševalcev je izguba habitata. Metulji, čebele in drugi opraševalci postajajo redki prizori zaradi široke uporabe pesticidov in vedno manjše zaloge cvetov, bogatih z nektarjem, ki jim predstavljajo vir hrane. Na srečo lahko igrate pomembno vlogo pri izboljševanju okolja za različne opraševalce z izbiro primernih trajnic in sajenjem na vrt.

Majhne zasaditve se vam morda zdijo nepomembne, a če vsako dvorišče nameni vsaj malo površino opraševalcem, bo vaša soseska služila kot celoletni bife nektarja in cvetnega prahu, ki podpira raznolikost čebel, metuljev in drugih obiskovalcev cvetja. Če nimate prostora na dvorišču, lahko različne okrasne zelnate trajnice zasadite tudi na balkone in terase.

Luksuzni hotel za čebele in žuželke
Unsplash

Katere trajnice izbrati

Katere trajnice najbolj privabljajo opraševalce? Za pomladni začetek ne pozabite na telohe. Med boljše trajnice zagotovo spadajo hermelike, ki cvetijo konec poletja in jeseni, v enakem obdobju cvetijo tudi jesenske astre in te so na voljo v različnih višinah in barvah. Za opraševalce so zanimivi tudi pokončni liatrisi v roza ali beli barvi.

Za dolgo obdobje cvetenja posadite podlesne kadulje, gavre, velikocvetne lepe očke, mačje mete in ameriške slamnike. Zanimive so tudi možine, ki za povrhu prenesejo še hudo sušo. Tudi med trajnimi zelišči je kar nekaj primernih. Take so različne materine dušice ali timijani, ožepi, ožepki, drobnjaki, žajblji in sivke.

Pixabay
Pixabay

Nekaj splošnih napotkov

Izberite rastline z različnimi časi cvetenja: uporabite kombinacijo rastlin, ki bodo cvetele od zgodnje pomladi do jeseni. Z zagotavljanjem doslednega vira hrane se bodo opraševalci vračali na vaš vrt vso sezono.

Vključite različne rastline. Vključite torej raznoliko paleto barv cvetov, dišav, višin in oblik, da privabite različne vrste opraševalcev. Cvetje v odtenkih modre, vijolične, bele in rumene bolj pritegne čebele. Rdeči, rumeni, oranžni, roza in vijolični cvetovi so boljši za privabljanje metuljev.

Pixabay
Unsplash

Izogibajte se sortam z dvojnimi cvetovi: rastlinske vrste z dvojnimi cvetovi otežujejo opraševalcem, da dosežejo nektar.

Posamezne vrste raje zasadite v skupine: rastline razporedite v skupine. Cvetje, posajeno v množici, bo privabilo več opraševalcev kot razprševanje posameznih rastlin po vrtu.

Izberite sončno mesto: nabiranje nektarja in širjenje cvetnega prahu je naporno delo. Obliž za opraševalce poiščite na mestu, ki ima dovolj sončne svetlobe, saj veliko opraševalcev napaja toplota sonca. Poskrbite tudi za skale, ki bodo služile kot mesta za ogrevanje in počitek. Ustvarite varna območja za zalivanje: postavite skale v plitko vodo, da zagotovite mesto, kjer opraševalci pristanejo in varno pijejo vodo. Dobro se obnese rastlinski krožnik ali plitka kopel za ptice.

Zagotovite varna zatočišča

Spodbujajte opraševalce, da obiščejo vaš vrt, tako da zagotovite naravna ali umetna gnezdišča. Čmrlji in številne čebele samotarke gnezdijo v tleh in potrebujejo odprte zaplate gole zemlje. Odmrl les, kot so votli hlodi in drevesni štori, zagotavljajo gnezdišča in zatočišče za čebele, ose in hrošče.

Unsplash
Pixabay

Hiške (hoteli) za čebele in žuželke nudijo tudi gnezdišča in jih je mogoče kupiti; ali pa lahko zgradite svoje, tako da v bloke neobdelanega lesa izvrtate luknje s premerom približno 0,25 do tri centimetre, ali pa uporabite že izdelane cevi za gnezdenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta