(FOTO) Za več sezonske barve s preizkušenimi poletnimi cvetočimi aduti

Matic Sever Matic Sever
08.05.2022 04:50

Na voljo je veliko različnih neprezimnih cvetlic za poletje, a tokrat si poglejmo nekatere izmed bolj zanesljivih. Občutljive sezonske cvetlice je na prosto najbolje saditi po ledenih možeh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cinije
Matic Sever

Praviloma po prvem maju, še bolje pa po ledenih možeh, na prosto sadimo za mraz občutljive sezonske cvetlice. Čeprav vse bolj težimo k trajnostnemu vrtnarjenju in uporabi predvsem prezimnih rastlin, se zavoljo bolj barvitega tempa predvsem poleti pogosto tudi enoletnicam in drugim neprezimnim sezonskim lepoticam ne moremo upreti. Še ne tako davno so se po številnih vrtovih od junija do septembra bahale predvsem naravnost kričeče obarvane rdeče kadulje ali salvije, oranžne in rumene žametnice, ognjiči, cinije …, sedaj pa si z razširjenim naborom vrst in predvsem sort lahko ustvarimo barvno zelo dodelane kombinacije. Del sezonskih cvetlic se je prikradel celo v nekatere trende in tako jih ponovno videvamo marsikje spretno vpletene na primer v nasade zelnatih trajnic.

Ognjič je hvaležen

Pa začnimo z nečim znanim - z ognjičem. Redni spremljevalec tudi zelenjavnih vrtov privablja številne opraševalce, poleg lepote pa ponuja tudi cvetje za v solato in za številne pripravke v kozmetiki in zdravilstvu. Predvsem tuje semenarske hiše ponujajo marsikaj. Ni se vam več treba zadovoljiti s klasičnimi marjetastimi socvetji v oranžni ali rumeni barvi, na voljo so beli pa smetanasto obarvani, tudi taki s pridihom bele kave in celo polnocvetne sorte je možno dobiti. Ognjič je hvaležen, in ko ga enkrat posejemo, nas navadno, s tem ko se sam razseje, spremlja vsa nadaljnja leta.

Ognjič
Matic Sever

Moknate kadulje in kozmeje

Da se malce ognemo klasičnim rdečim kaduljam, ki so kar malce "pretežke" z gostimi socvetji in izredno nizko rastjo, morda raje posezimo po moknatih kaduljah (Salvia farinacea), ki jih najdemo v temno vijolični, svetlejši modrovijolični in beli različici. Navadno jih kupimo kot sadike konec pomladi in z neumornim cvetenjem vnašajo barvo do jeseni. Na voljo so nižje in višje sorte, tako da si glede na preostale rastline prilagodite sorto. Zelo rade jo imajo tudi čebele.

Moknata kadulja
Matic Sever

Kozmej se ne naveličamo. Dandanes je možno kupiti semena ali sadike čudovitih barvnih odtenkov in barvnih kombinacij. V vrtnarijah so pogosto na voljo le nizko rastoče sorte, ki so primerne tudi za cvetlične posode, za gredice pa si raje posejmo visoke kozmeje, ki bodo od junija do zmrzali krasile vrt. Na voljo so v rožnatih in belih odtenkih, pa tudi temno rdeče se dajo dobiti, med nižjimi pa zasledimo celo pastelno rumene, oranžne in zlato rumene. Predvsem visoke so zanimive kot rezano cvetje. Imajo precej močne korenine in se dobro upirajo tudi krajši suši.

Kozmeja
Matic Sever

Dalija in turški nagelj

Dalije najpogosteje kupimo v obliki gomoljev ali sadik, je pa nekatere sorte možno tudi posejati. Zanimive so ne le z vidika ene največjih pestrosti barv in oblik, temveč tudi zato, ker gomolje jeseni lahko izkopljemo in prezimimo do naslednje pomladi. Ker poznamo toliko različnih, se bo našla prava za prav vsak okus. Njihova slabost je predvsem ta, da jih obožujejo polži in jih je treba v začetku sezone skrbno čuvati.

Dalija
Matic Sever

Turški nageljčki nas spremljajo že zelo dolgo. Tako si lahko tudi s sodobnejšimi sortami pričaramo malce starinskega vzdušja na vrtni gredi. Če se setve lotimo sami, računajmo, da bodo prvo leto zrastli le listi, naslednje leto pa lahko pričakujemo rdeče, rožnate, bele ali dvobarvne cvetove. So zelo odporni in primerni tudi za začetnike. Pogosto se obnašajo kot kratko živeča trajnica, zato jih je dobro nadomeščati z mladimi rastlinami. Odlični so za rezano cvetje.

Turški nagelj
Matic Sever

Gavre in zajčki

Gavre so lahko zelo sezonske narave, nekatere pa v odcednih tleh tudi dobro prezimijo in jih lahko obravnavamo kot zelnate trajnice. Njihova rahla pokončna socvetja, ki se zibajo v vetru, so zelo dobrodošla kot polnilo med večjimi cvetovi drugih rastlin. S cvetenjem vztrajajo vse poletje in tudi jesen nam obarvajo, še posebno, če jih poleti enkrat konkretno skrajšamo.

Gavra
Matic Sever

Omeniti moram vsaj še zajčke. Raznobarvne sorte poskrbijo tudi za tiste, ki vrtnarite na slabših, morda celo peščenih ali kamnitih tleh. Potem ko se dobro vrastejo, se z globokimi koreninami dobro preskrbijo. Znajdejo se celo v suhozidih, kjer česa tako bujno cvetočega ne bi pričakoval. V dobrih in težjih tleh jih gojimo kot enoletnico, v odcednih tleh in na toplih legah pa dobro prezimijo in nas spremljajo nekaj let zapored.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta