(FOTO) S helenkami do eksplozije barv na vrtu

Matic Sever Matic Sever
20.06.2021 03:40
Heleniji nimajo posebej lepih mladih poganjkov, je pa k sreči njihovo obdobje cvetenja razmeroma dolgo in predvsem zelo markantno.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Drobni beli cvetovi gavre vedno naredijo svoje in to dobro. Malce razbijejo pogled na dokaj gost sklop oranžnih socvetij helenijev odlične sorte 'Mardi Gras', z rožnatim pridihom ovenelih cvetov navržejo malce povezave z rožnatim ozadjem. Spredaj levo spodaj se ravno končujejo oblaki pastelno modre krvomočnice Geranium 'Blue Cloud', ki je štafeto cvetenja predala ostalim. 
Matic Sever

Lahko bi rekli, da gre za še ene rdeče, oranžne in rumene cvetlice na vrtu, pa ni povsem tako. Predvsem njihovi rdeči in oranžni odtenki so v svetu zelnatih trajnic precej posebni in se presenetljivo lepo ujemajo s skoraj vso paleto barv. Heleniji ali helenke, kot jim rečejo nekateri, so ene bolj barvitih in bogato cvetočih poletnih trajnic. To so rastline, ki iz dokaj skromnih in malo razraslih poganjkov razvijejo ploščate do kobulaste sklope cvetov oziroma socvetij in oblikujejo nekakšne barvne baldahine.

Ker so heleniji zdravi, odporni proti različnim tlom - le zamočenih in zelo suhih ne marajo -, jih uspešno gojimo na večini slovenskih gred. Njihovo eksplozijo barv izkoristimo za lepe barvne učinke na naših vrtovih.

Nekateri so ljubitelji močnih barvnih učinkov in najmočnejši so tisti, pri katerih so prisotni kontrasti. Če je za nekatere rumeno-modra kombinacija preveč strupena, pa bo ta oranžno-vijolična verjetno že bolj sprejemljiva. Vijolična monarda in čisto spredaj vretenčasta kadulja, Salvia verticillata 'Dear Anja' uravnotežita ognjene odtenke helenija 'Moerheim Beauty'.
Matic Sever

Heleniji nimajo posebej lepih mladih poganjkov, pravzaprav do trenutka, dokler ne zacvetijo, nimajo nobene posebne okrasne vrednosti in žal je slika podobna tudi, ko odcvetijo. Je pa k sreči njihovo obdobje cvetenja razmeroma dolgo in - kar je najbolj pomembno - zelo markantno.

Sofisticirano rdeče-oranžno igro igrajo znani, a pametno izbrani igralci. Pa ne gre le za barvno igro, odločilno vlogo imajo oblike in višine. Čisto na vrhu za volumen in poudarjanje tretje dimenzije prostora poskrbi rdeča krokozmija, Crocosmia 'Lucifer', pod njo helenij 'Moerheim Beauty' s cvetovi, ki prehajajo v oranžno in že nakazujejo prehod k oranžnim odtenkom povsem ploščatih in gostih socvetij rmana, Achillea millefolium 'Terracotta'. Slednji se razpira v oranžni, postari pa v kredasto oranžnorumeno, tako da bo zgodba čez kakšen teden ponovno dobila novo dejanje. Med heleniji in na rman se naslanjajo kot las tanki deli socvetij nežne bodalice, Stipa tenuissima, v kotu desno spodaj pa noge drugih trajnic poskuša zakriti rdečelistna iskrivka, Heuchera 'Palace Purple'. Ta zaradi temne barve doda nekaj globine, ustvarja nevpadljivo obrobo oziroma začetek grede, hkrati pa pušča, da na odru blestijo njene sosede. 
Matic Sever

Gosti sklopi cvetov, ki so potopljeni med druge rastline, lahko delujejo malce bolj težko in statično, zato so najboljše partnerice gibajoče se nežne in drobno cvetoče rastline, tudi okrasne trave. Na voljo je veliko sort, tudi nižje rastočih, zato si v paleti od rumene, preko oranžnih in rjastih odtenkov pa vse do rdeče le izberimo pravo, najboljšo sorto za naše potrebe. Pazimo tudi na manj ugodno lastnost: v času cvetenja so spodnji deli stebel goli in neugledni, zato jih zakrivamo z drugimi rastlinami.

Nekaj idej za druženje z drugimi rastlinami predstavljamo na fotografijah.

Eden bolj pogosto sajenih helenijev je Helenium 'Moerheim Beauty', saj gre za uveljavljeno starejšo sorto. Barva socvetij je zanimiva, saj ni konstantna. Okoli rumeno-rjave sredice se pojavijo rdeči odtenki, ki se hitro prično prelivati v oranžno, tako da imamo na rastlini ves čas prisoten nekakšen dvobarvni učinek. Ta sorta torej deluje zelo toplo, žareče in vpadljivo, zato se ji podajo tudi modrikasti odtenki, ki to barvo še poudarjajo. Na fotografiji se je heleniju pridružil cvetoč poganjek celolistne možine, Eryngium planum. Ker je ta zanimivega odtenka nekje med vijolično in modro s čisto malo navideznega srebrnega poprha, kontrast ni brutalen, pač pa skupaj z barvnimi mešanicami ustvarjata posebno zgodbo. Gre le za detajl v kombinaciji, za uspešno zasaditev je nujno treba dodati še rastline, ki cvetijo ali so nasploh lepe spomladi in pozno jeseni.
Matic Sever
Redno pišem in svetujem glede barv in večinoma nagovarjam k skrbni izbiri in ne kar k splošni uporabi vse povprek. Včasih tudi zelo raznolik nabor barv v svetu rastlin daje zanimive in dobre rezultate. Je pa treba biti kritičen pri opazovanju in določanju teh barv. To, za kar bo večina rekla, da je na fotografiji modro, v mislih imam agapant oziroma afriško lilijo na sredini, pač ni klasična modra, ki jo srečamo pri spominčici ali encijanu - je modra z malce vijolične. In tudi rumeni helenij spredaj ni povsem rumen, vsebuje nekaj oranžnih lis. Tudi te mešanice in "nedorečenosti" skrbijo, da so si izbrane barve bližje, kot bi si mislili na prvi pogled. Zaradi pestrega prepleta ožepov, angelike, monarde, dresni in plamena sploh ni moteče, da se zelo blizu pojavijo kar tri različne sorte helenija. 
Matic Sever
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta