(FOTO) Z mačeho, najbolj klasično cvetlico, lahko poskusimo tudi drugače

24.10.2021 04:30
Poleg drobnocvetnih mačeh navdušujejo tudi viseče in pokrovne, ki imajo daljše poganjke, tako da ena sadika naredi večji volumen kot štiri klasične mačehe.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
​Ena od posebnih sort mačeh s črnimi črtami, lahko bi ji rekli tudi tigrasta mačeha, je zahtevna za kombiniranje. Če zraven nje posadimo rastline brez premisleka, se vzorec izgubi oziroma ne pride do veljave. Najboljše kombinacije so z zelo temnimi rastlinami, kot je črna kačja brada na posnetku, ki zelo poudari črte v cvetu. Foto: Matic Sever
Matic Sever

Jesen je čas za razmislek o podobi vrtov, ne le za ta letni čas, pač pa tudi za zimo in pomlad. Če je vrt poln, nam vedno ostane možnost sajenja v cvetlične lonce in druge posode, pozimi sta kakšen cvet ali malce barve v listih še kako dobrodošla pred vhodom, na okenski polici, balkonu … Verjetno najbolj klasična cvetlica, ki bo poskrbela za cvetoče obdobje vse od tega trenutka pa do konca pomladi, je mačeha v vsej svoji pestrosti.

Pri vključevanju oziroma rabi mačeh se včasih še vedno preveč držimo samo enega načina in ne izkoristimo vsega potenciala, ki ga ima ta široka paleta barv in velikosti cvetov. Že nekaj let mačehe kombiniramo s trajnicami in vsako leto se njihova trajna družba vse bolj širi oziroma bogati. Vključujemo nove in nove vrste in sorte trajnic, ki so lepe v jesenskem času. Največkrat trajnice s svojimi barvitimi listi poskrbijo predvsem za nekakšno podlago, volumen, teksturno raznolikost … Čeprav se morda na prvi pogled zdi, da se vloga mačehe, katere število uporabljenih sadik v nasadih se je precej zmanjšalo, nekako utaplja, pa ni povsem tako.

​Vijoličnih mačeh je veliko in te ponujajo mnogo različnih in dobrih kombinacij. Ena od možnosti je malce bolj toplo vzdušje z rdečelistno levkotojo v ozadju in vijolično iskrivko v ospredju. V takem zimzelenem objemu bodo cvetovi lepo popestrili dogajanje. Foto: Matic Sever
Matic Sever

Sodobne kombinacije delujejo bolj prefinjeno, razgibano, pestro in bogato v drugačnem smislu kot zgolj v poplavi cvetja, ki so jo nekoč prinašali monokulturni nasadi mačeh. Te, tudi samo v obliki sadike ali dveh, v pravilno izbrani kombinaciji pridejo mnogo bolj do izraza, saj sosednje rastline izpostavijo njihove cvetove, bodisi v smislu barve ali oblike.

​Pokrovna drobnocvetna mačeha s kremno belimi do svetlo rumenimi cvetovi se lepo poda med srebrnolistne kalocefaluse in zlato rumeno ajanjo. Foto: Matic Sever
Matic Sever

Trendi se še vedno gibljejo v smeri uporabe drobnocvetnih mačeh, kar je povsem razumljivo. Na eni sadiki drobnocvetne mačehe je hkrati odprtih več cvetov, medtem ko pri mladi sadiki velikocvetne mačehe lahko pričakujemo predvsem en ali dva odprta cvetova. Poleg tega se manjši cvetovi lepše povežejo z raznolikostjo trajnic v okolici in še na različne vremenske vplive so mnogo bolje prilagojeni. Niso pa trendovske samo drobnocvetne mačehe, že kar nekaj let navdušujejo viseče in pokrovne​. Te imajo daljše poganjke in ena sadika naredi večji volumen kot na primer štiri klasične mačehe.

​Zelo prijetna kombinacija različnih prelivajočih se toplih vijoličnih odtenkov v enem cvetu je poudarjena s srebrnimi odtenki, ki jih najdemo v listih bršljana in planike v ozadju. Z vijolično se lepo povežejo rdečerjavo nadahnjeni listi ene od sort grmičastega jetičnika ali hebe na levi. Foto: Matic Sever
Matic Sever

V nasade lahko vključujemo različne sorte mačeh, le skopi ne smemo biti. Jeseni so sadike glede na spomladansko razkošnost teh rastlin precej majhne, zato za boljši učinek priporočam, da na mesto, kjer bi sicer posadili eno sadiko, raje stisnemo dve. Tu namreč nimamo opravka z dolgoročnim zasajanjem grede, dober učinek želimo takoj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta