Divja mačeha zdravi bolan želodec in krepi prebavo. Uporabna je kot čaj, v juhi, prikuhi in sladkorju

Borut Cerkvenič
21.02.2021 04:40
Divja mačeha (Viola tricolor L.) spada v družino vijoličevk, domača imena zanjo so macesca, mačahca, mačeha, mačesca, njivska mačeha, sirotica, srotica, divja vijolica, vdovica ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Profimedia
Profimedia

Divja mačeha ali divja vijolica zraste do 25 centimetrov visoko. Pecljati, jajčasti in suličasti listi imajo velike, pernato razdeljene prilistke. Cvetovi so pisani, beli, rumeni ali vijoličasti, lahko so tudi tribarvni. Cvetni listi so neenaki, spodnji, najširši, je podaljšan v ostrogo. Cveti od aprila do novembra. Raste po poljih, vrtovih, navadno na obdelani zemlji do nadmorske višine 1500 metrov. Nabiramo cvetoče zelišče.

Foto: Wikipedia
Wikipedia

Divjo mačeho sejemo marca v rodovitno humusno, vlažno zemljo, ki je na soncu ali v polsenci. Korenino divje mačehe nabiramo od junija do oktobra, zel pa od maja do septembra. Uporabna je kot čaj, v juhi, prikuhi, njene cvetove pa lahko namočimo v karamelizirani sladkor.

Vsebuje saponine, flavone, salicilni glikozid gaulterin, metilsalicilatkatinoidno barvilo, violin, sluzi, čreslovine in salicilno kislino, sladkor, vitamin C, rudninske snovi, kalij, kalcij, magnezij ... Blaži krče (zlasti pri otrocih), spodbuja presnovo, čisti kri in kožo, pospešuje izločanje vode iz telesa (znojenje), celi rane, zdravi bolan želodec in krepi prebavo. Uživamo jo za boljše živce ali če imamo "nervozno srce" oziroma bolehamo za histerijo. Dobra je tudi za izpiranje žrela.

Viola tricolor Foto: Wikipedia
Wikipedia

Zdravi poapnenje žil, protin, revmo, zlatenico. Priporočajo jo zoper močenje postelje oziroma pri uhajanju vode, tudi pri pesku v ledvicah. Uporabna je pri kožnih boleznih in tudi zoper mozolje, gnojne mehurčke, ekceme, srbečico, krastavost, luskavico, pri sklepni revmi. Uživamo jo ob katarju dihalnih poti, pri oslovskem kašlju in vročičnem prehladu.

Opozorilo: divje mačehe ne smemo uživati surove, ker je rahlo strupena. Sveža rastlina lahko povzroči bruhanje in drisko. ​Nosečnice ne smejo uživati niti pripravkov iz divje mačehe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta