(FOTO) Zgodovina kopalk: Bikinke so stresle svet kot atomska bomba. Najbolj priljubljen kroj ostajajo še danes

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
22.08.2021 04:50
Kopalke so relativno mlad izum, posebna kopalna oblačila so se pojavila šele v 18. stoletju in še v začetku 20. stoletja je bila morala pomembnejša od uporabnosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dvodelne kopalke iz zgodnjih 60. let 
Zbirka Oblačilne kulture, Pokrajinski Muzej Maribor

Poletja še ni konec, a večina najbrž kopalke že počasi pospravlja v omaro. Prihodnje leto pa bomo videli, ali jih bomo še nosili. Kopalna moda se sicer ne spreminja tako hitro, da bi bile lanske kopalke že povsem iz mode, vse pogosteje pa je v trendu tudi retro slog, tako da še uporabnih kopalk nikakor ne gre kar zavreči.

V vodo le z nogavicami

Kopalna oblačila so sicer relativno mlad izum. Skozi zgodovino so se ljudje kopali goli ali pa so si s kosom blaga zakrili le intimne predele. "Še v srednjem veku so se kopali večinoma brez oblačil tako v zaprtih kopališčih kot na prostem, pazili so le na to, da so se kopali ločeno po spolih, skupno kopanje moških in žensk je veljalo za nemoralno. Proti koncu renesanse so začele prihajati omejitve glede kopalnih oblačil, po zakonu so se morali pokriti okoli pasu ali pa so plačali globo. V 17. stoletju je bilo kopanje brez oblačil v termah še povsem normalno, proti koncu stoletja pa so tako dame kot gospodje začeli oblačiti v platnena oblačila," razlaga Maja Hren Brvar, višja kustodinja zbirk oblačilne kulture iz Pokrajinskega muzeja Maribor.

Ženske enodelne kopalke iz sredine 20. stoletja 
Zbirka Oblačilne kulture, Pokrajinski Muzej Maribor

Kopanje, plavanje in druženje na plaži je postalo rekreativna dejavnost šele v 18. stoletju, takrat so se pojavila tudi posebna kopalna oblačila. "Dame so nosile tako imenovane kopalne kostume - dolge halje iz volne, ki tudi mokre niso postale prosojne. Da se v vodi ne bi dvigovale, so robove obtežili z všitimi utežmi. Tako med plavanjem niso razgalile nog, kar je v tem času veljalo za skrajno nemoralno. Pod haljami so ženske nosile steznik, poleg tega pa so se v vodo podale še z dolgimi črnimi nogavicami in velikim klobukom. Kopanje brez nogavic je veljalo za zelo drzno in skrajno neprimerno. Moški so v 18. stoletju nosili dobro prilegajoče se kopalke iz volne. Imele so dolge rokave in hlačnice in bile podobne dolgemu spodnjemu perilu. V rekah, jezerih in potokih so moški lahko plavali goli ali pa so se slekli do spodnjega perila."

Sun-mix, model bikink iz prozornega sintetičnega materiala iz 60. let 
Zbirka Oblačilne kulture, Pokrajinski Muzej Maribor

Pokriti in prikriti žensko telo

V 19. stoletju sta kopanje in plavanje postajala bolj priljubljena, vendar kopalke niso omogočale sproščenega gibanja v vodi, temveč so tako kot vsa oblačila ohranjala družbene in fizične norme žensk v tedanji patriarhalni družbi. "Dame so nosile dolgo obleko nad dolgimi širokimi hlačami, s čimer je bil dosežen glavni namen: prikriti žensko telo. Obleke so bile narejene iz težke flanelaste tkanine, ki je bila hkrati neprosojna in dovolj trdna, da se v vodi ni dvigovala. Priljubljeni so bili tudi tako imenovali kopalni stroji - majhne lesene hiške na kolesih, ki so jih s konji vlekli v plitko vodo, da bi viktorijanski dami nudile popolno zasebnost ob kopanju. V njih so se lahko preoblekle v kopalke, ne da bi jih kdo videl neprimerno oblečene, in se diskretno kopale. Ko so končale, so nad streho dvignile zastavico in voznik jih je odpeljal nazaj na obalo."

Prve kopalke z vrečastimi hlačami so se pojavile sredi 19. stoletja, imenovale so se po aktivistki Ameliji Bloomer. "Bile so kontroverzne, predvsem zato, ker so bile po tehnični plati hlače, te pa so v tem času nosili le moški," pojasnjuje Maja Hren Brvar. V drugi polovici 19. stoletja so kopalne kostume s podobnimi, le nekoliko krajšimi hlačnicami izdelovali iz lahkotnejših materialov. Še zmeraj pa je veljalo pravilo, da je bila morala - torej pokritost telesa - pomembnejša od praktičnosti."

V 70. letih so kopalke postajale vse bolj minimalistične. Foto: Zbirka oblačilne kulture, Pokrajinski muzej Maribor
Zbirka Oblačilne uulture, Pokrajinski Muzej Maribor

Športnice diktirajo modo

Kopalna moda se je drastično spremenila, potem ko je plavanje že na prvih modernih olimpijskih igrah leta 1896 postalo olimpijski šport in so ugotovili, da so damske kopalke zasnovane izredno nefunkcionalno. Za športnice so naredili posebno oblačilo, ki je omogočalo hitro in udobno plavanje, ta športna oblačila pa so na prelomu v 20. stoletju vplivala tudi na splošno kopalno modo. Kopalke so postale krajše, manj težke in bolj udobne, hkrati pa tudi bolj zapeljive in glamurozne.

V 70. letih 20. stoletja so se nekatere kopale v kopalnih oblekah. Foto: Zbirka oblačilne kulture, Pokrajinski muzej Maribor
Zbirka Oblačilne kulture, Pokrajinski Muzej Maribor

"V zgodnjem 20. stoletju je športna plavalka Annette Kellerman nosila enodelne kopalke, ki so bile zelo podobne moškim, z njimi je bila hitrejša. A ker so bile po takratnem prepričanju nemoralne, je bila aretirana in kaznovana. Še v dvajsetih letih 20. stoletja je obstajala 'policija kopalk', policisti so preverjali, ali kopalke morda niso prekratke. A sčasoma so se takšne enodelne kopalke obdržale in se pokazale v vsej svoji modni veličini."

Žensko telo se je bolj osvobodilo v tridesetih letih, ki so dala prednost fit in zdravi ženski postavi in plavanje je veljalo za vadbo, ki vzpodbuja prav to. "Hkrati pa je žensko telo lahko tudi porjavelo, zagorela koža ni bila več znak delavskega razreda. Takrat so se pojavile kopalke brez hrbtnega dela, da po sončenju ni bilo vidnih črt na koži. V tem času so bile modne tudi pletene kopalke, narejene večinoma iz elastične volne, in kopalke, ki so dajale oporo ženskih prsim. Pojavili so se tudi novi materiali - sijoče in raztegljive tkanine z večjo paleto barv in vzorcev. Kopalke so bile udobne in so se lepo prilegale telesu," razlaga kustodinja.

S kopalkami iz Lisce smo sledili svetovnim modnim trendom. Enodelne kopalke iz temno modre elastične tkanine z belimi cvetovi, spredaj so našite okrasne zanke z vrvico, so iz leta 1975. Foto: Zbirka oblačilne kulture, Pokrajinski muzej Maribor
Zbirka Oblačilne kulture, Pokrajinski Muzej Maribor

Tekom desetletij so se modeli kopalk spreminjali sočasno s spremembami krojev, barv in novih modnih oblik v oblačilni kulturi. Poleg bombaža so se pojavili elastični materiali, kot so lateks, najlon in kasneje lycra. Kopalke so bile lahke, prožne in zelo trpežne v vodi.

Tudi pri nas sledili modnim trendom

Do sredine 20. stoletja so kopalke sledile silhueti iz tridesetih let, po drugi svetovni vojni pa se je pojavil nov kroj dvodelnih kopalk, bikini. "Veljale so za najmanjše kopalke do takrat, ime pa so dobile po ameriškem atolu Bikini, kjer so izvajali atomske poskuse. Bikinke so namreč stresle svet kot atomska bomba. Bile so drzne kot še nobene kopalke dotlej, z visokim izrezanim krojem in svetlimi barvami. Najbolj priljubljen kroj kopalk ostajajo še danes."

Pisani vzorci iz 80. let Foto: Zbirka oblačilne kulture, Pokrajinski muzej Maribor
Zbirka Oblačilne kulture, Pokrajinski Muzej Maribor

V 50. letih so se razvijali novi materiali, ki so se hitro sušili. "Priljubljena je bila tudi tehnika sitotiska in nepogrešljiv pikčast vzorec. V 60. je bil moden monokini: enodelne kopalke z večjimi izrezi na predelu hrbta in trebuha. V 70. letih so z dodajanjem elastana kopalke postale elastične in tako bolj udobne. Ker je ta material zmanjšal upor vode, so take kopalke omogočile tudi podiranje rekordov v plavanju."

Enodelne kopalke ne gredo iz mode, te so iz 80. let. Foto: Zbirka oblačilne kulture, Pokrajinski muzej Maribor
Zbirka Oblačilne Kulture, Pokrajinski Muzej Maribor

Proti koncu dvajsetega stoletja so ženske kopalke postajale vse bolj minimalistične, drzne in pisane, kar je bil odraz takratnih modnih trendov. Imele so visoke izreze, modne pa so bile tudi kopalke brez naramnic. "Trdimo lahko, da so bili tudi v naših krajih modni trendi ažurni tako v krojih, oblikah, barvah in vzorcih," pravi Maja Hren Brvar iz Pokrajinskega muzeja Maribor, kjer hranijo modele kopalk iz različnih obdobij, od začetka do konca 20. stoletja.

Vse manjše so postajale tudi moške kopalke. Tako imenovane minimalke, moške platnene kopalke, 50./60. leta 20. stoletja Foto: Zbirka oblačilne kulture, Pokrajinski muzej Maribor
Zbirka Oblačilne Kulture, Pokrajinski Muzej Maribor

Trendi iz preteklih obdobij so, nekateri nespremenjeni, drugi v novi, posodobljeni obliki, opazni tudi v 21. stoletju. Pojavljajo se tudi novi naravi prijazni materiali (denimo econyl, repreve, yulex), ki so pridobljeni bodisi z recikliranjem ali iz tkanin rastlinskega izvora. Kar zadeva kroje, še vedno prevladujejo bikinke, v modi pa ostajajo tudi enodelne kopalke. Vsako leto se pojavi tudi kak retro slog, ki spominja na minula obdobja.

Damske dvodelne kopalke, 80. leta 20. stoletja Foto: Zbirka oblačilne kulture, Pokrajinski muzej Maribor
Zbirka Oblačilne Kulture, Pokrajinski Muzej Maribor
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta