Vodič za izgubljene: Največji trendi letošnjega poletja

Denis Živčec
31.07.2021 04:00
Poletje bi bilo preveč preprosto, če ne bi tudi tega letnega časa poskušali zaplesti s kupom pravil in modnih zapovedi. Če se nanje požvižgate, uživajte na polno. Če ste med tistimi, ki potrebujejo nekoga, da jim pove, kako se obnašati, kaj obleči, kaj jesti in kaj popiti, da boste v trendu, potem ... računajte na nas. Vsi trendi poletja 2021, zbrani v enem pogrošnem članku.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Najprej vam bomo povedali, kaj morate obleči. Vrnili so se ljubki pisani kvačkani klobučki, prav takšni, kot so jih modno ozaveščena dekleta nosila v devetdesetih letih. Lahko so enobarvni, pisani, polepšani ali okrašeni s cvetjem. Bikini ostaja v modi, a ga letos krasi vzorec drobne šahovnice. Modni strokovnjaki še niso našli odgovora na vprašanje, ali je vzorec šahovnice v omare vrnila priljubljena Netflixova serija Damin gambit, ki je na sceno vrnila šah. Če so se z njim včasih ukvarjali le zanesenjaki in piflarji v šahovskih krožkih, potem je šahiranje v poletju 2021 totalno frajerska zadeva. Pohitite, saj slutimo, da bodo trendseterji šahovske figure kmalu spet pospravili v predal. Naravnost iz zlatega retro obdobja petdesetih in šestdesetih let so na naše nosove sedla sončna očala z oglatimi okvirji in ovalnimi lečami. Zavežite rutico okoli glave, nadenite si očala, sedite v kadilak in osvojite Barbarigo. Nasploh se na področju sončnih očal vse zelo vrti okoli veliko plastike, ki je pogosto tudi vzorčasta.

Robustni sandali in spalnični copatki razsajajo

Med pandemijo smo se navadili na domače udobje in temu občutku se ne nameravamo odreči tako zlahka. Že bežen pregled ponudbe v prodajalnah pove, da smo se v zadnjih mesecih zredili, saj izbira hlač z elastiko v pasu še nikoli ni bila tako velika. Velik trend so tako imenovane jogger hlače, ki so videti kot povsem resne, klasične, celo na črto zlikane hlače, a imajo v pasu skrito udobno gumico. Želimo si, da bi z nami ostale še zelo dolgo, saj so obiski gledališč in drugih priložnosti, ko se je treba pokazati v bolj šik luči, z njimi neprimerno bolj udobni, kljub pecivu.

Za razliko od naših novih telesnih oblin so obuvala tega poletja precej bolj oglata. Tako so tokrat zadetek v polno oglati ženski sandali, pri katerih je oglata in stabilna tudi peta. Nadaljuje se tudi famozni trend natikačev​ Birkenstock. Kultni "grdi sandal", kot so ga v modnih revijah označili že pred leti, ostaja trmasto zasidran na naših stopalih. Udobje in skrb za zdrav korak sta še vedno v prednosti pred estetiko. Naj vas ne preseneti, ko boste srečali nekoga, ki bo šminkersko, morda celo elegantno urejen, na nogah pa bo imel natikače​ Birkenstock, ki so priljubljeni tako zelo, da jih po novem posnemajo tudi znamke, ki z ortopedijo nimajo prav veliko skupnega, tudi Zara. Robustni, minimalistični in kričeči po tretjem življenjskem obdobju sporočajo: življenje je prekratko, da bi se zavoljo ugajanja drugim odrekali udobju. Nosijo jih tudi največje zvezde, celo v bizarnih kombinacijah z večernimi oblekami. Roko na srce, nič ne pristaja k šahu bolje kot ortopedski sandal iz plute. Pretreslo vas bo tudi spoznanje, da se na poletnih ulicah pojavljajo čisto prave cokle iz lesa in usnja, ki je pogosto okrašeno še s krznom, pa tudi obuvala, ki spominjajo na seksi ženske buduarske copatke z velikimi puhastimi cofi. Preživeli bomo tudi to. Precej bolj ljubki so navihani natikači z vzorcem sadja, račk, marjetic, mavrice in lubenice.

Profimedia

Postkarantenska domačnost se je stkala tudi v tope, ki so kvačkani. Udobni, zračni, mehki, kakovostni in pogosto tudi zelo dragi. Za črn kvačkan top brez rokavov boste pri znamki Saint Laurent odšteli okoli 900 evrov. Vaša babica je torej bila milijonarka, samo da tega ni vedela. Kvačkana oblačila so skoraj zagotovo povezana s karantenskim obdobjem, ko so mnogi ugotovili, da ročna dela odganjajo tesnobo, hkrati je postalo jasno, koliko truda in ljubezni je treba vložiti v vse tiste zanke. Ljubka je vrnitev nakita, ki vas bo spomnil na srednješolska leta. Elastične zapestnice in vrvice, okrašene s pisanimi koraldami, perlicami, rožicami in drugimi drobnarijami prebujajo deklico v vas in nostalgično božajo s spomini na preprostejše čase. Povsem dovolj bo, če boste cenovno ostali v rangu plastike in korald, če ste prava modna mačka, pa boste za preprosto zapestnico z osmimi pisanimi rožicami pri znamki Bottega Veneta odšteli 1200 evrov. Še lepši je nakit iz naravnih materialov, s katerim ne boste po izteku trenda sveta še dodatno obremenjevali.

Od plastičnih vrečk smo se že poslovili, zato ne preseneča novo navdušenje nad cekarji in košarami. Mrežaste borše in vreče, ki spominjajo na tiste nakupovalne iz sedemdesetih let, so hit sezone. Vrvice, vozli in zanke vas spremljajo na vsakem koraku, hkrati so takšne torbe tudi prostorne, vzdržljive in uporabne pri spontanih nakupih. Čeprav se bikiniju nihče noče odreči, je na plažah vse več enodelnih kopalk, ki strateško zakrivajo tisto, kar nam gre najbolj na živce. Najbrž še ena dediščina pandemije. Priljubljene so enodelne kopalke z eno naramnico, ali takšne, pri katerih lahko položaj košaric uravnavamo z vrvicami, kar pomeni, da jih lahko uporabljate več let. Srajce so letos morda še vedno tropsko pisane in polne eksotičnih cvetov, kopalke pa so večinoma enobarvne. Barva poletja? Vsi pasteli, zlasti pa marelična. Vseprisotna ostaja tudi liberalna mavrica.

Profimedia

Pravi frajer pije ta koktajl ...

Pri pričeskah je težko izpostaviti en trend, a na plaži boste opazili veliko frufrujev in zavesastih resic, ki padajo ob očeh in tako ne silijo vanje. Fantje si lase še vedno barvajo na platinasto blond, vse več jih je dovolj pogumnih tudi za poigravanje z barvami, zlasti s pastelnimi odtenki.

Napihljive blazine in igrače bomo počasi pospravili v zgodovino, saj vse bolj spoznavamo, da kvarijo razgled na lepo naravo, a za zdaj še ostajajo z nami. Če smo nedavno naokoli paradirali z napihnjenimi flamingi in samorogi, je letos modno pluti na velikih napihljivih ustnicah, krofih, lubenicah in gradovih. Najbolj trendovski koktajli poletja 2021 so trije. Na prvem mestu letos kraljuje dobri stari old fashioned. Koktajl, katerega izvor sega vse do 19. stoletja, odlikuje preprosta mešanica grenčic, sladkorja in viskija, z dodatkom citrusov je doživel že vrsto različic in prilagoditev. Pijemo ga v plitvem kozarcu. Za enega potrebujemo 0,6 dl viskija, rezino pomaranče, 4 pljuske grenčice Angostura, kocko sladkorja in 1 maraschino češnjo. V kozarcu zmečkajte sladkor, pomarančno rezino in grenčico. Odstranite pomarančo, dodajte led in viski. Dodajte svež kolut pomaranče in maraschino češnjo. Na zdravje. Za koktajlom old fashioned sta na lestvici najbolj trendovskih 2021 večno elegantni negroni in brezčasno ležerni daiquiri. Zgrešili ne boste niti z dry martinijem, margarito, espresso martinijem ali manhattnom. Na obzorju vzhaja tudi trend pitja mešanice rose penine in gina. Priljubljeno opravilo tega poletja je tudi domača izdelava osvežilnih sladolednih lučk. Nabavite modelčke in se poigrajte s sadnimi, zelenjavnimi sokovi, jagodičevjem, zelišči, sivki in drugimi rečmi. Da, vedno lahko dodate tudi gin.

Če se boste, kljub opozorilom, odločili za sončenje, počnite to varno. Drogerije so polne sredstev z zaščitnim faktorjev, uspešnica pa so očitno suha olja, ki imajo ob zaščitnem faktorju dodano tudi sredstvo za samoporjavitev. Tako lahko na plaži porjavite že prvi dan. Največji glasbeni hit poletja 2021? Očitno Justin Bieber ft. Daniel Caesar, Giveon in skladba Peaches, pa Doja Cat ft. SZA in Kiss ME More, Anitta in Girl from Rio, Coldplay in Higher Power, Bebe Rexha in Sacrifice, Majid Jordan in Waves of Blue, Sia in David Guetta s Floating Through Space in Dua Lipa z Levitating.

Kljub karieri na instagramu je tu in tam vendarle treba kaj pojesti. Najbolj v trendu boste to poletje z vsem, kar lahko zložite v piknik košaro, saj se po mesecih karantene želimo čim več družiti pod milim nebom. Val vegetarijanstva in veganstva še naprej raste, keto in LCHF-prehrana sta pravkar v svojem zenitu. Receptov za sladice in druge jedi brez moke, sladkorja in hidratov je na spletu na tisoče. Kakorkoli že, v trendu ali ne, pričarajte si poletje točno takšno, kot ga imate najraje. Hitro mine in zdaj smo že ugotovili, da so na svetu reči, pomembnejše od všečkov in komplimentov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta