(FOTOREPORTAŽA) Porschejev diamant s testno stezo in tovarno vozil

Gregor Grosman
25.02.2024 04:00

Porsche Experience Center v nemškem Leipzigu obišče vsako leto več kot 40.000 ljudi. Med njimi pa niso samo dolgoletni vozniki te avtomobilske znamke, ampak tudi radovedneži, ki pokukajo v zakulisje izdelave panamere in macana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Porschejev izkustveni center Leipzig v obliki diamanta obdajata testno dirkališče in tovarna vozil.
Profimedia

Obiskali smo Porschejev izkustveni center v Leipzigu, ki je od 1. maja 2022 eden od desetih uveljavljenih doživljajskih centrov te prestižne avtomobilske znamke po svetu. Naš obisk je potekal v okviru predstavitve najsodobnejšega preklopnega mobilnika kitajske znamke Honor, ki je skupaj s Porschejem razvila posebej oblikovano napravo, ki sledi prepoznavnim linijam športnega avtomobila, center pa je sicer prosto dostopen in vsako leto sprejme več kot 40.000 gostov z vsega sveta. Med njimi so tudi mnogi dolgoletni vozniki te avtomobilske znamke, ki si denimo želijo preizkusiti vožnjo s kakšnim drugim modelom.

Porsche Experience Centre Leipzig imenujejo tudi Diamant - na račun značilne in prepoznavne oblike osrednjega objekta, ki ga obkrožata hišno dirkališče s certifikatom FIA in tovarna vozil, ki so jo zgradili v zgolj dveh letih. Diamant je visok 32 metrov in od daleč nekoliko spominja na kontrolni stolp kakšnega večjega letališča, prireditveni prostor pa nudi v zgornji etaži 360-stopinjski pogled na širšo okolico, tam pa je tudi razstava zgodovinskih vozil. Med njimi je veliko legendarnih dirkalnikov in modelov, s katerimi so pisali zgodovino, kot je denimo vsem poznani 911 v različnih izvedbah. Ne manjka niti porsche 111 traktor, ki obiskovalce pozdravi v izstopajoči škrlatno rdeči barvi takoj po izstopu iz dvigala.

V Porschejevem muzeju v Leipzigu je razstavljenih veliko zgodovinskih vozil te avtomobilske znamke.
Gregor Grosman

Na tekočem traku macan in panamera

Konec lanskega leta je podjetje objavilo novico, da je 4. decembra s proizvodne linije zapeljal dvomilijonti porsche, izdelan v Leipzigu - Panamera Turbo E-Hybrid v barvi Madeira Gold Metallic. Narejen je bil za kupca v Dubaju. Zanimivo je, da je vseh šeststo vozil, kolikor jih vsak dan zapusti tovarno, narejenih po naročilu in že prodanih. Panamero v Leipzigu sicer izdelujejo že od leta 2009, poslovodstvo pa je v sporočilu za javnost zapisalo, da v tovarni na tej lokaciji zaposlujejo več kot 4400 ljudi.

Ogledali smo si proizvodno halo, kjer potekata predmontaža in končna montaža vozila, v preostalih objektih so še obrati, v katerih izdelujejo šasijo za macana in panamero. Trenutno izdelujejo ta dva tipa vozil, kmalu se jima bo pridružil še električni macan.

Tekoči trak, človek in robotika
Profimedia

V tovarno smo na voden ogled vstopili skozi administracijski center. Nekaj manjših pisarn, velik odprti poslovni prostor in ogromna steklena vrata, skozi katera smo že videli tekoče trakove in skupino delavcev, ki je na vozila nameščala gume. Pred vstopom smo morali oddati mobilne telefone, fotoaparate in video kamere, saj snemanje in fotografiranje v notranjosti ni dovoljeno. Prav tako je zelo omejeno gibanje, saj poteka proizvodnja v treh izmenah, le čez vikend se delo ustavi.

Dve minuti in nič več

Vozila so se počasi gibala po tekočem traku, pretežno na tleh, občasno pa tudi nad našimi glavami. Vsi koraki so normirani tako, da jih delavec ali robot opravita v dveh minutah. To je osnovni cikel, ki mu je vsa proizvodnja podrejena. Če je za kakšno opravilo potrebno več časa, se predvidita dva cikla ali več. Če delavcu ne uspe dokončati opravila, se tekoči trak ustrezno upočasni, a ustaviti se ne sme. In se po besedah našega vodiča tudi ne.

Čeprav pride šasija, ki tehta več sto kilogramov, na tekoči trak z nameščenimi vrati, se ta zaradi lažjega dostopa delavcev do notranjosti vozila odstranijo in namestijo šele tik pred koncem izdelave. Stekla na vozilo namesti robot. Ena robotska roka najprej natančno izmeri pozicijo odprtine, druga medtem s tekočega traku s priseski dvigne šipo, jo zarotira tako, da lahko tretja roka na robove namesti posebno lepilo. V času, ko avto zapusti tekoči trak, se je lepilo posušilo.

Profimedia

Delavci večinoma stojijo na leseni podlagi, saj je tako udobneje delati, in potujejo naprej skupaj z vozilom. Na določenih postajah si lahko individualno tudi prilagodijo višino vozila, da lažje dosežejo vsa mesta. Pred nameščanjem baterije in napeljav na podvozju pa se avtomobili v nastajanju, tudi zato, da se minimizira neudobno delo nad glavo, obrnejo za 90 stopinj. Ta korak je posebej zanimivo opazovati, saj porscheja v tej legi praviloma ne vidimo.

Poroka, vrhunec konstrukcije

Ko delavci poskrbijo, da se združita motor in menjalnik, se ta del dvigne nad njihove glave in potuje naprej do postaje, kjer ga združijo s podvozjem. Osi, zavorni sistem in vzmetenje ustvarijo pogonski sklop, poroka pa je tisti del izdelave, ki združi ta sklop s šasijo. Prvi del, ki zahteva največjo preciznost, je znova prepuščen robotu, delavec pa mora nato le še pritrditi vse potrebne vijake.

Profimedia

Lažje delo ima zagotovo delavec, ki namešča pnevmatike. Priviti mora natančno 20 vijakov, po pet na vsakem kolesu. In četudi so pnevmatike večjih dimenzij, na 20- ali 21-palčnih platiščih, je človeku pri dviganju v veliko pomoč robot. Pri identifikaciji, da gredo na pravo vozilo pravi deli, pomagajo črtne kode, ki jih delavci skenirajo in tako dobijo potrditev, da imajo v rokah pravo komponento. Ko so nameščeni še sedeži in volan, je montaža končana in čas je za prvi zagon motorja. Vozilo prevozi prvih nekaj metrov na dinamometru, preden je čas za testno vožnjo na testni stezi.

Izkušeni vozniki že na prvih kilometrih opazijo, če je šlo pri izdelavi kaj narobe, med vizualno inšpekcijo odkrite napake pa avtomobil postavijo na stranski tir do njihove odprave. Izvedeli smo, da gre tretjina vozil na Kitajsko, dvajset odstotkov v ZDA, Evropa je Porschejevo tretje največje tržišče. V proizvedenih avtomobilih je zaradi lažjega premikanja med transportom točno določena količina tekočin (hladilna, zavorna, gorivo), ki pa se razlikuje od države, v katero je vozilo namenjeno.

Srce v hlačah tudi kot sovoznik

Če je bilo vodenje skozi proizvodni proces zanimivo, je vrhunec dneva vsekakor predstavljala vožnja z več kot sto tisoč evrov vrednim električnim taycanom 4S. Da smo lahko sedli v vozilo, smo se morali ločiti od pozlačenega gumba, ki smo ga prejeli ob prijavi. Težko smo se ločili od možnega spominka, a zamenjava za sedež v športnemu vozilu je bila tega vredna.

Adrenalinska vožnja s porsche taycan
Gregor Grosman

Za volanom našega dragega avtomobila je sedel izkušeni testni voznik, ki mu Porschejeva 3,7 kilometra dolga domača testna steza ni tuja. Posebej zanimiva je, ker vključuje nekaj prepoznavnih ovinkov enajstih drugih dirkališč po svetu. Vključuje Loews Curve, zavoj po hribu navzdol iz Monaka, Corscrew iz dirkališča Laguna Seca v ZDA, Suzuko S, zavoj z istoimenskega dirkališča na Japonskem in Parabolico iz Monze.

Progo v Leipzigu je zasnoval nekdanji dirkač in arhitekt številnih dirkališč za formulo ena Hermann Tilke. Med drugim je bil vpleten v prenove evropskih dirkališč Hockenheimring, Circuit de Catalunya in Nürburgring ter tudi v prenovo Fuji Speedway na Japonskem.

Profimedia

Srce v hlačah tudi pri sovozniku

Dvanajst metrov široka steza v Leipzigu ponuja šest ravnin, ki omogočajo pospeševanje s polno močjo, 2,2 kilometra dolg odsek pa je mogoče zmočiti za testiranje zaviranja in obnašanja vozila na mokrem vozišču. Namakalna krožna proga ima premer 120 metrov, v primeru da se kupec vozilo odloči prevzeti svoj novi avtomobil, pa mu izkušen inštruktor na tem mestu razloži vse funkcije na enakem vozilu in proga služi za boljše razumevanje meja vozne dinamike.

Vožnja s 130 km/h v ovinek je vsekakor doživetje, ki te prilepi na sedež, kot tudi pospeševanje, ki ga omogoča vozilo s 570 konjskimi silami. Od 0 do 100 km/h taycan 4S pospeši v zgolj štirih sekundah. Seveda je bil sovoznikov sedež najbolj zaželen, a potnika zadaj sva občutila precej več premetavanja levo in desno. "Odlične razmere za vožnjo. Le poglejte si to polno luno," nas je po startu skušal sprostiti voznik, preden je zadriftal v prvi ovinek. Pnevmatike so cvilile, srčni utrip je šel navzgor, srce pa v hlače, ko je sledil vzpon na hribček sredi dirkališča, ki ga zaradi teme sploh nismo dobro videli. Nato pa je, preden smo se spustili z njega, povsem izginila tudi steza. Še dobro, da je naš voznik imel progo v malem prstu. Kljub sodobnim mobilnikom in stabilizaciji smo se precej namučili, da smo kolikor toliko uporabno posneli adrenalinsko vožnjo. Ker takšen posnetek pač človek mora pokazati doma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta