Glas mladih pesnikov: Pod površjem brbota mnogo idej

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
29.08.2021 04:00
Ker novega vala v poeziji ni in ni bilo, so ga Psevdopoeti začeli sami ustvarjati. Pesmi petnajstih je mogoče prebrati v knjigi Antologija Psevdopoetov Milimeter in pol, ki jo je uredil Tom Veber.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tom Veber: "V dvorcu Bukovje smo brusili in klesali pesniške izraze ter bili deležni prvih kritik in pohval." Foto: Osebni arhiv

V 2017. so se začeli mladi pesniki zbirati v skupini za teoretično raziskovanje pomena poezije. Ob razpravah so ugotavljali, da se sicer vonja nov val, a so spoznali, da je čakanje na prelom nesmiselno. Če želiš biti del novega vala, ga je treba aktivno soustvarjati, in tako so nastali Psevdopoeti, katerih dela so zbrana v knjigi Antologija Psevdopoetov Milimeter in pol. "Oznaka psevdo je seveda delno ironična, uporabili smo jo predvsem zato, ker v začetnih fazah našega srečevanja in delovanja nihče izmed nas ni imel pretiranih ambicij za delovanje na slovenski literarni sceni," reče Tom Veber, urednik antologije in eden od pesnikov iz nje. "Mladi pesniki smo še iskali svoj glas, bili smo brez pomembnih dosežkov na literarnem področju in se nam je takrat kolektivno zazdelo, da sicer želimo biti prepoznani kot pesniki in pesnice, ampak da ta oznaka nosi tudi neko težo, ki zahteva določeno količino vloženega truda in časa. Morda jo bomo kdaj v prihodnosti tudi izpustili."

Pesniške olimpijade so pomembno vplivale na oblikovanje in delovanje skupine. "Pod budnim mentorskim očesom Davida Bedrača in mame Pesniške olimpijade Barbare Žvirc smo tako v dvorcu Bukovje brusili in klesali pesniške izraze, bili deležni prvih kritik in pohval, se družili in spoznavali pesnike svoje generacije." Pesniška olimpijada leta 2018 je še posebno pomembno zaznamovala njihovo delovanje. "Takrat se je Psevdopoetom pridružilo veliko novih obrazov. To je bil tudi mejnik, ko smo se iz zasebne skupine, namenjene predvsem razmišljanju o poeziji, razrasli v skupino, ki aktivno ustvarja različne javne kulturne dogodke." Pesnike iz antologije Veber takole opiše: "Sara Čano, rojena leta 2000 v Ljubljani, študira violončelo na Hochschule für Musik und Theater v Münchnu, je tudi samonaučena slikarka in risarka ter poliglotka. Ajda Godec (Maribor, 1997) je študentka tretjega letnika biokemije na FKKT Univerze v Ljubljani. Poezijo dojema kot najvišjo možno obliko lepote in ritma, sožitje, ki ga tvorijo pomen in besede. Sara Nuša Golob Grabner (Slovenj Gradec, 1994) deluje kot fotografinja, pisateljica, urednica in umetnostna zgodovinarka. Leta 2019 je izdala pesniško zbirko Gnijoče rože. Anita Končar (Ljubljana, 1998) je študentka oblikovanja tekstilij in oblačil. Njena zanimanja so kultura, sodobna umetnost in oblikovanje ter presek teh svetov. Gašper Narobe (Šentvid ob Ljubljani, 2000) je začel ustvarjalno pot v gimnaziji, ko je govoril še bolj po tiho. Je prozaist, lirik, predvsem pa natakar."

​Anja Papuga (Ljubljana, 1999) posveča čas predvsem fotografiji, izražanje skozi besedo prepušča naključju dogodkov, ki jo zaznamujejo z drugačno intenzivnostjo, kolegico opiše Veber. "Anja Pečjak (Ljubljana, 1996) je študentka veterine na pragu prestopa v realni svet, pred katerim pa se še kar uspešno skriva med papirjem in besedami, ki jih najraje snuje v verze. Matija Pušnik (Ljubljana, 1998) je študent mednarodnih odnosov na FDV Univerze v Ljubljani. Sodeluje na različnih debatnih tekmovanjih in piše za Radio Študent. Ema Odra Raščan (Tokio, 1997) pesmi objavlja v revijah Mentor, Novi zvon, Monstruma in LUD Literatura. Je improvizatorka in pedagoginja improvizacije v Ljubljani, na Dunaju in v Bruslju. Veronika Razpotnik (Kresnice, 1997) je po izobrazbi in spolni usmerjenosti

bi-okemičarka, že dolgo si želi napisati srečno pesem, a ji še ni uspelo. Špela Setničar (Kresnice, 1996) opravlja magisterij literarne komparativistike, ob čemer deluje tudi kot radijska napovedovalka, improvizatorka in plesalka. Matija Sirk (Šmartno pri Litiji, 1998) vztrajno išče mejo, do kod lahko nerganje pripelje človeka, njegov prispevek k antologiji je živ dokaz, da vsaj v poeziji ta meja res obstaja. Alina Špan (Novo mesto, 1999) študira filozofijo in angleščino na FF Univerze v Mariboru, doslej je objavljala v literarnih revijah Podstrešje in Novi zvon. Liu Zakrajšek (Ljubljana, 1998) je pesnica, prevajalka, plesalka in piarovka z objavami v revijah Literatura, Poetikon, Dvomovine in drugod." Veber o sebi pove, da je leta 1995 rojeni Mariborčan, pesnik, performer, pevec, vizualni umetnik in kulturni producent, antologija je njegov prvi uredniški projekt.

Poezija v knjigi je vsebinsko heterogena, oceni urednik. "Odločil sem se za uredniški pristop, s katerim nisem želel posegati v izbiro tem v besedilih, antologija tako ni zgrajena okoli krovnega imenovalca, motiva, ampak je bolj nek kolaž in preplet različnih stilov in pesniških tehnik. Za tak način urednikovanja sem se odločil, ker se mi je zdelo pomembno predstaviti edinstven izraz vsakega." Knjiga je izšla pri Kulturnem centru Maribor, pesnike je mogoče ob četrtkih videti in slišati brati v Kantini Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) v Ljubljani, 25. septembra bodo antologijo predstavili v Layerjevi hiši v Kranju. "V jeseni bo izšlo nekaj pesniških zbirk naših članov in članic, pod površjem brbota še mnogo idej za različna sodelovanja in projekte," je napovedal Tom Veber.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta