Guinnessovi rekordi od pujska slikarja do boginje nohtov

Saša Britovšek Saša Britovšek
25.09.2022 02:00

Najbolj znana knjiga rekordov že 67 let skrbi za motivacijo posameznikov v doseganju zastavljenih ciljev. Ob tem pa tudi za obvezno čudenje bralcev, ki na njenih straneh odkrivamo šokantne podatke, izvirnosti in bizarnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samantha Ramsdell je ženska z največjimi usti.
Profimedia

Popolnoma jasno je, katera je najbolj znana knjiga rekordov na svetu. Lahko ji rečemo kar velika knjiga čudenja, saj ko listaš po njeni vsebini, se brez konca čudiš in čudiš. Letošnja Guinnessova knjiga rekordov je sedeminšestdeseta izdaja tega almanaha, ki je v Londonu prvič izšel leta 1955. Zamislili so si jo Hugh Beawer ter brata Norris in Ross McWhirter. Postala je nepričakovan hit, prodajna uspešnica, ki se je razlezla po svetu, motivirala posameznike v doseganju ciljev in lovljenju rekordov. Lani je s svojimi dosežki za Guinnessov svetovni rekord kandidiralo kar 38.991 prijav - obilica dela za stroge urednike, ki so jih v knjigo uvrstili 4964. Številnim se je s tem uresničila življenjska želja. Tiskana izdaja je iz leta v leto večja in kar premajhna za vse, ki si želijo biti v njej omenjeni.

Lanska izdaja ...
Učila International

Guinnessova knjiga rekordov za leto 2023 ima sicer nekaj vodilnih tem, kot je vesolje, torej osvajanje rekordov onkraj meja našega planeta, a še vedno je najbolj zabavno iskati nore in bizarne rekordne dosežke, ki običajno polnijo naslovnice. To so fotografije najdaljših brkov in nohtov, najstarejših in najmlajših, najvišjih in najbolj drobcenih. A obstajajo tudi rekorderji z idejo, ki ji ni para. Kaj pravite na največ v milne mehurčke zaprtih posameznikov v tridesetih sekundah?! Češki mehurčkolog (!) je v trinajstih sekundah zaprl štirinajst ljudi v milne stolpiče.

Veliko rekordnih izzivov vključuje domače živali. Tako imamo najdražjo sliko, ki jo je narisala žival - sliko Divji in svoboden narisal pujsek Pigcasso iz Južne Afrike, prodali pa so jo za 24.720 evrov.

Šetlandski poni Alvin je postavil Guinnessov rekord, ko je na zadnjih nogah pretekel pet metrov, in to najhitreje, kar je kadarkoli po zadnjih nogah pretekel katerikoli konj.

Največ zabitih košev hrčka v tridesetih sekundah so videli na Madžarskem, ko je hrčica Molly v pol minute štirikrat vrgla žogo v koš. Njen kolega hrček Fizz iz Švice pa je izvedel 32-centimetrski skok na ploščad (verjetno v višino), kar je zadoščalo za absolutni rekord.

Podgana Magawa je rekorderka v iskanju kopenskih min.
Porfimedia

Med živalskimi rekorderji je seveda tudi ogromno divjih, ki navdušujejo s svojo bizarnostjo, kot je junak z najdaljšimi netopirjevimi ušesi. Prav nič pa ne zaostajajo živalski junaki, recimo podgana, ki je odkrila največ kopenskih min. To je afriška orjaška podgana vrečarka Magawa, ki jo je izšolala belgijska dobrodelna organizacija in je našla že 71 zemeljskih min. Najstarejša kopenska žival ostaja sejšelska orjaška želva z imenom Jonathan, ki bi letos praznovala 190. rojstni dan.

Videti je, da se prav vsak dan kdo na planetu loti kakšnega neverjetnega izziva. Anglež George Peel se je lotil natikanja kirurških mask in v manj kot desetih sekundah si jih je eno na drugo nadel deset. Bilo je dovolj za Guinnessov rekord.

Avstralki Zoe Ellis je uspelo 32-krat zaporedoma ustaviti električne ventilatorje z jezikom. Marca 2022 so Diani Armstrong izmerili dolžino nohtov, ki si jih je nazadnje ostrigla leta 1997- skupno so merili 1306,58 centimetra. Diane pravi, da za njene nohte skrbijo njeni vnuki, a najtežje ji je zapirati zadrgo na hlačah.

V ZDA živi ženska, ki lahko usta odpre tako široko, da je med zgornjimi in spodnjimi sekalci kar 6,52 centimetra prostora. Menda lahko Samantha Ramsdell naenkrat v usta pospravi celotno porcijo ocvrtega krompirčka.

Na tiskovni konferenci v knjigarni Felix ob izdaji slovenske različice Guinessove knjige rekordov 2023.
Učila International
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta