(INTERVJU) Dr. Sana Čoderl Dobnik: Na voljo je več kot 40 psiholoških kriznih telefonov, kjer bodo ljudje dobili pomoč

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
12.04.2020 07:03

Po začetnem šoku in zanikanju se zdaj soočamo z obdobjem prilagajanja na spremembe in opaziti je, da nam gre to dobro od rok, pravi dr. Sana Čoderl Dobnik, predsednica Zbornice kliničnih psihologov Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Velike psihološke stiske lahko pričakujemo pri ljudeh, ki so doživeli materialne izgube."
Osebni arhiv

Kaj se nam je s koronavirusom s psihološkega gledišča sploh zgodilo?
V psihološkem smislu se nam je zgodila akutna stresna reakcija, to pomeni, da smo se bili primorani hitro prilagoditi na večje življenjske spremembe na različnih področjih. Preživljanje dnevov in tednov doma z omejenimi stiki z ljudmi, spremenjeno dnevno rutino, pomanjkanjem senzornih dražljajev, finančnimi skrbmi, spremenjenimi družinskimi odnosi vpliva tudi na naše psihično počutje. V času socialnega distanciranja in izolacije je pričakovano povečano doživljanje strahu, zaskrbljenosti, da bi se okužili ali da bi se okužil kdo od ljudi, ki so nam blizu. Vsi ti občutki so popolnoma normalni. Normalno je tudi, da nas skrbi, ali bomo imeli dovolj velike zaloge hrane, kako bo z našim delom v službi. Nekateri ljudje imajo lahko težave s koncentracijo, spanjem ali opravljanjem vsakodnevnih obveznosti. Ker prenehanje opravljanja dela ali drugih smiselnih aktivnosti zmoti našo dnevno rutino, lahko povzroči čustva žalosti ali depresivnega razpoloženja. Dolgo obdobje časa, ki ga preživimo doma, lahko povzroči občutke dolgočasja, praznine, osamljenosti. Zaradi izgube osebne svobode, ki je povezana z izolacijo in karanteno, lahko doživljamo jezo ali zamero do tistih, ki so izdali ukaze za izolacijo, ali do ljudi, ki so okuženi z virusom.

Potrebujemo družbo in samoto

Posledice so tudi paradoksalne. Problem je, ker smo preveč skupaj, čeprav sicer radi tarnamo, da nimamo časa za svoje najbližje.
Ne gre za to, da je to, da smo ves čas skupaj, za nas nekaj novega in da nam to zato predstavlja problem. Problem je, da biti ves čas skupaj pomeni, da je treba na novo definirati bližino in distanco v odnosih. Ljudje smo namreč bitja, ki potrebujemo tako povezanost z drugimi ljudmi kot tudi to, da smo sami. Oboje mora biti uravnoteženo. Zato je normalno, da nas moti, če smo ves čas skupaj, kot je tudi normalno, da nas moti, če bi bili preveč sami in izolirani. Ljudje s stabilno identiteto, torej jasnim občutkom, kdo so, lahko zdržijo tudi obdobja povečane bližine ali pa na drugi strani povečane distance z drugimi ljudmi. Ne zgodi se jim, da ne bi zmogli zdržati obdobij samote ali da ne bi zdržali obdobij povečane bližine, ker to ne ogroža njihove identitete. Zmorejo se torej prilagoditi situaciji in si znotraj novih pogojev življenja na novo organizirati povezanost in oddaljenost v odnosih, torej na novo definirati psihološke meje.

Dr. Sana Čoderl Dobnik: "Po sarsu so se posttravmatske stresne motnje pojavile pri desetih odstotkih ljudi, ki so bili v karanteni."
Jure Kotnik.

Hobiji in domače živali so čustvena podpora

Rutina, torej?
Ja, in v njo vključimo dnevne aktivnosti, kot so delo, učenje, telesna vadba, skrb za zdravo prehrano. Pomembno je, da omejimo spremljanje novic na najnujnejše in najbolj zanesljive informacije, saj preveč izpostavljenosti novicam in družbenim medijem glede virusa povečuje občutke strahu in tesnobe. Seveda pa ostanimo povezani s svojimi najbližjimi in ljudmi, ki so v podobni situaciji kot mi. Vir pomembne čustvene podpore so lahko tudi domače živali in vsi hobiji, ki smo jih gojili pred epidemijo in ki jih lahko nadaljujemo. Neprijetna čustvena stanja nam bo pomagal obvladovati tudi zdrav življenjski slog, zadostna količina spanja, zdrava prehrana in telesna vadba.

Kriza je priložnost za razmislek o tem, kako živimo in kaj bi si želeli pri sebi spremeniti.
Sašo Bizjak

Dolgotrajna negativna čustva vodijo v bolezen

Obdržati stik z resničnostjo ob ogromno informacijah in dezinformacijah, nepoznavanju, podpihovanju panike seveda ni lahko opravilo.
Dnevno spremljanje novic je odgovorno in pomembno za ustrezno ravnanje in sledenje priporočilom in ukrepom pristojnih organov. Nikakor pa ni treba ves čas slediti medijem in družbenim omrežjem ter se ukvarjati samo s pandemijo. To ne bi bilo koristno. Preveč izpostavljenosti novicam in družbenim omrežjem glede virusa lahko namreč poveča občutke strahu in tesnobe. Dobro se je izogniti tistim, ki povzročajo senzacionalistično in objavljajo izključno negativne vidike dogajanja.

V izolaciji moramo bolj kot kadarkoli prej misliti in delovati kot skupnost.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta