(INTERVJU) ''Eni pravijo, da je virus katastrofalna grožnja, drugi, da je vse skupaj nateg. Tretji se čudimo, ker vidimo, da, iskreno, nimamo pojma''

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
10.05.2020 06:30

Zgražati se nad politiki in direktorji, nad korupcijo in hinavščino, nad bedo revežev in oholostjo bogatašev ter tudi nad odzivanjem na virus je nespametno, pravi Nara Petrovič, teoretik in praktik naravnega človeškega bivanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nara Petrovič: "Bogastvo in revščina sta prav tako sistemska."
Cynthia Tina

Vse je torej tako, kot mora biti?
Ja, vse na svetu je tako, kot mora biti. Ampak kot mora biti ne pomeni: idealno, prijetno, brez težav. Pomeni: povsem skladno z našimi dejanji. Če več sto let delamo neumnosti, ne moremo pričakovati pametnih posledic. Narava samo zaradi nas ne bo ukinila zakonitosti, da ima vsako dejanje posledice. Če kdo pričakuje kaj drugačnega od tega, kar imamo, je ali naiven ali neumen.
Koronavirus, druge bolezni, potrese, vojne - vse to torej sebi in svojim na neki način naročamo kot pesem v Želeli ste, poslušajte? Tudi to, da imamo primitivne politike, je naša izbira? Da je v svetu zelo malo bogatih in zelo veliko revnih, smo si sami zakuhali?
Ja, nespametno je zgražati se nad takimi in drugačnimi politiki in direktorji, nad korupcijo in hinavščino, nad bedo brezdomcev in oholostjo milijarderjev. Tudi nad virusom ali, natančneje, nad splošnim (ne)odzivanjem nanj. Vse, kar se dogaja, je sistemsko in s tem povsem naravno - glede na naravo sistema pač. Bogastvo in revščina sta prav tako sistemska. Paul Piff je v eksperimentu z igro Monopoli pokazal, kako sistemski je prepad in kako upravičene se bogati počutijo biti bogati, revni pa enako samoumevno sprejemajo svojo revščino.

Problematično je zapiranje razmišljanja

Ko se pojavijo manjše težave, znamo nositi bremena. Ko pa nastopi hujša kriza, kakršna je zdaj, pa se zdi vse kaotično. Oblastniki ljudstvu dopovedujejo nekaj, kar nima ne repa ne glave, njihova stroka tudi, in uvajajo temu primerne ukrepe. Zakaj je tako?
Ne bi se strinjal, da nima ne repa ne glave. Razmišljanje, sklepanje in ukrepanje, vse to je logično glede na izhodiščne premise. Te premise stojijo na solidnih znanstvenih temeljih, kolikor jih je v kratkem času pač mogoče oblikovati. Problem je v zapiranju razmišljanja v smeri alternativ, posebej v smereh, ki so neskladne z našimi kulturnimi vrednotami. Vsak znanstvenik je tudi kulturno bitje, ni objektivni računalnik.
Torej je znanost tudi lahko prilagodljiva?
Zunaj okvirov družbene sprejemljivosti znanost ni tako objektivna, kot se kaže navzven. Znanstveniki so krvavi pod kožo. V primeru covida-19 so še pod pritiskom znanstvene in splošne javnosti. Nobenih nespornih dokazov o virusu še ni. Smo v fazi zbiranja, izčiščevanja in interpretacije podatkov. Toda ljudje raje preskočijo k zaključku in se vedejo, kot da je že vse jasno in dokazano. Eni pravijo, da je virus katastrofalna grožnja, drugi, da je vse skupaj nateg. Tretji stojimo ob strani in se čudimo, ker vidimo, da, iskreno, nimamo pojma. Zdaj si res ne bi želel biti v čevljih znanstvenikov! Težko je ne podleči pritisku, da se na vrat na nos pričarajo trdni zaključki. Težko je ostati odprt za nasprotne znanstvene ugotovitve.

"Družbeni pritisk k sledenju edini pravi poti je enormen, zdaj se mu še skrivati ni treba."
Cynthia Tina
"Da bi ohranili Zemljo pod nogami, moramo res ponižno priznati, da smo zašli, in prisluhniti njenemu glasu."
Cynthia Tina

Svobodi nataknejo svoj pomen

Tisti, ki s funkcijami na oblasti služijo (neo)liberalizmu, začnejo naenkrat uvajati omejitve. To načelno ne gre skupaj. Ali pač?
Ah, neoliberalizem. Najprej nataknejo besedi svoboda pomen, potem pa svetu razglasijo, da se borijo za svobodo, ne da bi povedali, kaj pomeni ta svoboda. Igra je nastavljena. Pa s tem ne kažem s prstom na nikogar. Tako pač je, že od nekdaj. Nič novega. Tisti s funkcijami morajo samo dajati vtis, da imajo zadeve pod nadzorom. A ta nadzor je na povsem trhlih nogah. Sploh pa smo kot država premajhni, da bi si lahko privoščili ravnati drugače kot vsi drugi okoli nas. Samo poglejte javni dialog in videli boste, da se ljudje samoizolirajo bolj zaradi črednih vedenj kot zato, ker bi dobro razumeli razloge. Z udarno komunikacijo je treba le sprožiti čredno vedenje, pa ne potrebujete več zdravorazumskih razlag. Vse to mora oseba s funkcijo vedeti in hkrati ne klecniti zaradi nemoralnosti nekaterih spornih ukrepov in ob uvidu v dogajanja pod mizo. Samo poglejte klovna na čelu ZDA in se učite od njega! Tak narcisoidni sociopat je idealen profil za sodobnega politika. Tudi zaradi njega lahko novice danes enakovredno izveste iz dnevnika ali od stand-up komika, praktično ni razlike. Ta cirkus je tako kompleksen, da ga moramo zbanalizirati, da bi mu sploh lahko sledili.
Kaj je tisti izvirni greh tega sistema, da stvari tako tečejo?
Sistem je zbirka pravil igre. A jih poznate? Vas učijo v šoli o njih? Ne? Ko ljudem postavim taka vprašanja, jim ni jasno, o čem govorim. A ko se pogovorimo, priznajo, da so nepisana pravila, ki se jih držimo. Naučimo se jih spotoma, šola s tem nima zveze. Najbolj ključen del učenja se zgodi nenačrtovano, prepuščeno surovim silam v drobovju družbe. V tej igri prevladajo vrednote, kot so sebičnost, profit, komolčenje, strast, uživaštvo … Dobrodelnost, solidarnost, zdravje, sreča so prav tako naokrog, a na stranskem tiru. Nihče ne more preseči nepisanih pravil. Najdrznejše poteze vlečejo sociopati, ki imajo večinoma pokvarjen moralni kompas. Živijo v neki visoki loži, ki je povsem odrezana od stvarnega sveta, vas in mene. Kako nezmožni so razumeti stvarnost povprečnih in revnih, lepo ilustrira anekdota, pripisana kraljici Mariji Antoaneti. Služabnik se Mariji potoži, da ljudje nimajo kruha, pa ona odvrne: "Če nimajo kruha, naj pač jedo potico." Taki ljudje ne bodo nikoli sebi odvzeli potice od ust, da bi drugi imeli kruha. V krizi ne bodo podaljšali miz, ampak bodo povišali zidove. Družbene omejitve bodo obrnili sebi v prid.
Narave se ne da omejiti, zato še bolj omejujejo družbo?
Točno tako. Narava je prevelika, da bi bila obvladljiva. Vseh virusov nikoli ne bomo mogli obvladati. Da bi obvarovali družbo kot nekaj, kar privilegirancem prinaša udobnosti in moč, se bodo pritiski k omejevanju družbe le še krepili. Srednji sloj bo še bolj prekariziran in prepuščen lastni iznajdljivosti. Družbeni pritisk k sledenju eni edini poti je enormen. Pritiska vas ob zid z redkobesednimi utemeljitvami ob slikici nasršenega virusa. Če se ne strinjate in se ne pokorite, sistem zaostri prisilne vzvode. Virus ostaja zunaj dosega. Ključne sile narave so zunaj našega dosega.

Kot vrsta smo nesramno dominantni

Strah je vsakemu odžrl kakšno veliko priložnost. Ko je družba v krču, je priložnost narediti tudi, česar sicer ne bi. Saj za spremembe ni potrebno nasilje, ali pač?
Haha! V metodi, imenovani sociokracija, pravijo, da ga ni problema, ki ga ne bi bilo mogoče rešiti z nekaj nasilja. Ko vam zdravnik izpuli zob, je to nasilno dejanje, a se ga veselite, čeprav pride z bolečino. Takšno nasilje je dobro izvesti takoj, ko

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.