(INTERVJU) Zastava, ki je na protestu dvignila prah

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
17.05.2020 04:30

"Obeležil sem dan zmage nad fašizmom," pravi Renato Volker - Rene, ki je na mariborskem kolesarskem protestu 8. maja mahal z jugoslovansko zastavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Renato Volker - Rene opozarja tudi na sarkazem, humor in branje med vrsticami.
Bojan Tomažič

Kdo ste? Predstavite se.
Mariborčan, ki je živel tudi v Ljubljani in Londonu in se je zaciklal nazaj v najlepše mesto na svetu. Slišim na ime Renato Volker - Rene. Sin, oče, dedek, učitelj, umetnik in prijatelj. Pišem, nastopam v različnih izraznih formah od stand up komedije do uličnega performansa in kabareta, pretkanega s poezijo. Hkrati sem avtor otroške poučne poezije, didaktičnih igrač, naravovarstvenik, zagovornik človekovih pravic, LGBT-aktivist in seveda čudovit ljubimec. Nagibam se k vegetarijanstvu in se borim z mesenimi užitki. Niti teorije zarote mi niso tuje, ker vsaj eno pravkar živimo.
Ste na Trg svobode prišli protestirat ali zaradi česa drugega?
V petek sem praznoval dan zmage nad fašizmom in nacizmom. Na istem mestu sem praznoval tudi dan OF in 1. maj, praznik dela. Žal nam za nobenega od praznikov nista voščila predsednik vlade in predsednik države. Moja državljanska dolžnost je bila na to javno opozoriti. Pač s performansom, kakršen se mi je zdel primeren. Vsakič me je popisala policija. V primeru kazenske ovadbe mi je ponudila pomoč celo igralka Lara Jankovič.
Zakaj ste mahali z jugoslovansko zastavo?
Jugoslovanska zastava se mi je zdela edina smiselna ob prazniku dneva zmage in zato sem jo vihtel. Titov pogreb in število državnikov na njem povesta vse. Za tiste, ki jih je rdeča zvezda motila, pa citiram uradno razlago iz sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice iz leta 2008 proti Madžarski, ki je prepovedala zvezdo kot totalitarni simbol: "Rdeča zvezda tiho simbolizira mednarodno delavsko gibanje, borbo za pravičnejšo družbo, nekatere zakonite politične stranke, ki delujejo v različnih državah članicah EU."
Oblečeni ste bili v nekakšno uniformo.
Uniforma je bila sestavljena iz majice, na kateri sta bila podoba odstranjenega grafita iz Pekarne s podobo Janeza Janše in napis Smrt narodu, svoboda fašizmu. Ta risba je po brisanju postala simbol, ki zdaj deluje drugače kot pred brisanjem. Kapa je trofeja vzhodnoevropskega vojaka, ki sem ga spoznal pred leti, zvezda na kapi je okrogla bleščica, ki ponazarja, da v vesolju nismo sami, hlače so muslimanski šalvar, opomin na današnje vatikanske janičarje, ki že v tretje plenijo Slovenijo v naše dobro.
Kaj to pomeni?
Samo to, kar sem rekel.
Kakšni so bili efekti vašega proslavljanja in opozarjanja med kolesarskim protestom in tik po njem?
Efekt je bil ta, da mi je neka gospa podarila nageljček, nekdo mi je dal piščalko, tretji mi je za pas vtaknil dvajset evrov in rekel: "Za jajca." Ljudje so me fotografirali, se mi zahvaljevali in ploskali. Samo ena gospa mi je želela dopovedati, da naj se umaknem, ker sem, po njenem mnenju, delil napačno sporočilo.

Bojan Tomažič
Bojan Tomažič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.